Blogga bättre

Jag ger dig några knep och knåh hur du kan blogga bättre

Jag har sedan jag skrev min recension om boken ”Synas Online” fått tre mail med olika frågor kring att blogga. Alla med den outtalade frågan hur man tjänar pengar på bloggandet. Nu är jag ju, som jag tidigare skrivit, värdelös på reklam- och affiliatedelen, då den inte intresserar mig. Däremot är jag intresserad av den rent tekniska delen kring hur man bygger ”starka” hemsidor. Därför kan jag dela med mig lite råd och dåd kring kring just detta.

1: Välj ett bra domännamn

Fondanalys.se är ett väldigt bra domännamn. Ja, under förutsättning att du ska blogga om analys av fonder alltså. Bloggar du däremot som jag med fokus på företagande, investeringar och crowdfunding av onoterade bolag så är namnet däremot riktigt uselt. Lärdomen här är att gör som jag säger, inte som jag gör. Lägg med andra ord mycket tid på att välja ett bra domännamn. Bloggar du på svenska så ska du ha en dot-se domän. Skriver du däremot exempelvis om kryptovalutor och därmed vänder du sig till en internationell publik med ditt projekt så ska du ha en dot-com domän. Snåla inte på den här processen, låt det ta den tid det tar när du ska köpa domän!

Jag ger dig några knep och knåh hur du kan blogga bättre

Fun fact: Bloggens namn Fondanalys.se kom sig av att jag råkade komma över domännamnet och hade tanken att den domänen borde man kunna sälja för ett lågt femsiffrigt belopp till någon bank eller fondförvaltare. Under tiden jag gör det så kan jag kanske hålla domänen vid liv och blogga lite? Snabbspola framåt några år så är jag nu ”fast” med namnet, och det skulle vara alldeles för mycket arbete att flytta den. Well, skulle någon erbjuda mig mellanhöga sexsiffriga belopp så skulle jag fundera över saken, men så mycket är domännamnet inte värt för en köpare.

2. Webbhosting

Glöm gratisalternativen som finns med blogger och blogspot eller gratisversionen av WordPress. För att tjäna pengar på att blogga så behöver du ligga på eget webbhotell. Här får du ”ungefär” vad du betalar för. För att starta en blogg behöver du inte ha någon kraftfull hosting, köp något billigt som har goda upptider. Skulle din sajt explodera i besöksantal (föga troligt) så kan du lätt byta leverantör.

3. Blogga genom att länka

Det absolut lättaste sättet att göra din sajt attraktiv både för läsaren och för Googles sökrobotar är att länka! Tänker du efter så består Internet av länkar, det är så du hittar din information. Samtidigt så missar fyra av fem bloggare denna enkla sak! Internlänka rikligt till dina andra artiklar! Du hjälper läsaren att hitta vidare läsning han kan vara intresserad av. Oavsett om det är CBD-olja, elektriska fordon eller fackföreningar artikeln handlar om så ska läsaren få chansen att hitta det du skrivit tidigare i ämnet.

Oh, did you see what I did there 🙂 …

Kollar du mina texter så innehåller samtliga minst ett par-tre interna länkar, och väldigt många av mina texter länkar också externt till någon förhoppningsvis relevant sajt. Internlänkandet gör att texterna är relevanta längre, både för läsaren och för Google. Jag försöker bygga en så ”genomsnittligt” stark sajt som möjligt, så därför har jag principen att samtliga artiklar ska förr eller senare få en internlänk till sig. Bygger du i stället en webshop eller en affiliatesajt så ska ditt fokus med internlänkandet vara annorlunda. Då ska du fokusera på att läsaren av din blogg ska hjälpas i sitt köpbeslut genom att hitta relevant produkt i shoppen, och därefter ”hjälpas” till merförsäljning eller till kassan.

4. Blogga med bilder, video och andra media

Både läsare och Google gillar bilder eller videosnuttar och andra media. Gör dom glada, skriv inte en wall of text… så därför tar vi paus nu innan jag blir för långrandig!