Spelpaus.se – några förbättringsåtgärder!

En spelare som "kommer i galopp" kan använda sig av Spelpaus.se.

Spelpaus.se – det nationella självavstängningssystemet för casinospel vi tidigare skrivit om har blivit något av en succé. När detta skrivs har fler än 20.000 personer stängt av sig. Mina källor på Spelinspektionen säger dock att en stor andel av dessa har stängt av sig för att slippa direktadresserad spelreklam, inte för att de har spelproblem.

Systemet är bra, men inte perfekt. Med tanke på bland annat ovanstående har vi ett par förbättringsförslag i detta inlägg.

Nationella spelgränser i spelpaus.se

I dagsläget så kan du på spelpaus.se enbart stänga av dig. Om du däremot vill sätta en beloppsgräns för ditt spelande, så måste du göra det på varje licensierad sajt, och det finns i dagsläget 80+ av dem. Säg att du vill spela för 500 kr per månad, inte mer. När du spelat upp detta belopp på Unibet, så är det bara att gå över till Betsson och fortsätta. Detta är dåligt för de personer som inte anser att de har ett spelmissbruk (än), men är på väg att utveckla ett. Givetvis ska man kunna sätta en månatlig insättningsgräns via spelpaus.se som alla licenstagare är tvungna att hantera.

En spelare som "kommer i galopp" kan använda sig av Spelpaus.se.
En spelare som ”kommer i galopp” kan använda sig av Spelpaus.se.

Stänga av kategorier i spelpaus.se

Det finns väldigt många spelare som inte har några problem med vissa spel, men som kommer i riktig galopp vid andra spel. Exempelvis finns det många pokerspelare (som är vinnande) men som förlorar sina vinster på enarmade banditer. Personligen har jag problem med just black-jack. Det vore väldigt bra om det fanns en funktion i spelpaus.se som stängde av kategorier av spel: Spelaren kan välja att stänga av exempelvis Bingo, Slots och Lotterier, men fortsatt kunna spela på Sportsbetting och Poker. Eller tvärt om…

Reklamavstängning

Uppenbarligen finns det ett behov av att kunna stänga av den direktadresserade reklamen. Jag skulle vara väldigt glad om jag slapp denna, samtidigt som jag hade kvar möjligheten att köpa en trisslott då och då.

Förbättrad skuldsanering

Slutligen ett förslag som inte direkt rör spelpaus.se, men som rör spelmissbruk. Spelmissbrukare har alltid ekonomiska problem. Alltid. Vissa har begått brott för att finansiera sitt missbruk, och de måste såklart rättsväsendet ta hand om. Många har dock ”bara” kört ner sig rejält i lånefällan. Här är kreditgivarna delvis medskyldiga till att inte ”avslöjat missbruket”. Den nya snabblånelagen som kom har visat sig vara tandlös. SMS-lånen har gjorts om till andra sorters lån, läs mer här.

Mitt förslag här är att en person med diagnostiserat spelmissbruk ska ha väldigt lätt att få skuldsanering beviljad, samt att kreditgivarna ska behandlas olika! Det är väldigt stor skillnad på en låssmeds obetalda faktura jämfört med en snabblånesajts obetalda faktura i det här fallet. Mitt förslag här är att du tittar på den årliga faktiska räntan och skriver av en del av skulden när man beräknar underlaget för skuldsaneringen. Låssmedens faktura skulle då räknas till hela beloppet. En kreditkortsutgivare med säg 25% årlig ränta skulle då få sitt underlag minskat till 100%-25% = 75% av beloppet. En SMS-lånegivare med 80% årlig ränta skulle få sitt underlag minskat till 100%-80% = 20% och så vidare. Detta skulle sätta stor press på långivarna att vara mer noggranna i sin kreditgivning.

1 kommentar

  1. Redaktionen

    Spel är oftast roligt, men sällan lönsamt. Man ska nog se det som att man betalar för tidsfördrivet. Eller som en skatt på matematisk okunnighet.

    På spelmarknaden betalar man för att ta risk, på sparmarknaden får man betalt för att ta risk. Det är en skillnad.

    Investera i spelbolag, så länge andra förlorar på spel kan du vinna.

Kommentarer är stängda.