Tips på hur du samlar försäkringar och spar pengar

försäkringar

Nästan alla i Sverige har minst en försäkring, och många har flera stycken. Det kan vara lite bökigt för vissa att hålla reda på sina försäkringar om man har flera, var man har dem och vad de egentligen täcker. En del vill ha de bästa villkoren, andra vill ha det billigaste alternativet, man kan använda ett eller flera försäkringsbolag. Men vad du än föredrar så finns det ofta lite knep för att sänka kostnaden.

Förhandla 

Att ha flera försäkringar hos samma försäkringsbolag kan ha flera fördelar. Det blir naturligtvis lättare att hålla reda på dem om alla är samlade på samma plats. Du får också möjlighet att förhandla fram ett bättre pris för försäkringarna. Många försäkringsbolag som exempelvis Gjensidige erbjuder ofta privatpersoner möjligheten att samla sina försäkringar.

Kontrollera om du har en försäkring liggandes hos ett annat bolag. Kanske kan du få det billigare till samma villkor om du flyttar över det till ditt huvudsakliga bolag? 

Särskilt fordonsförsäkringar är vanligtvis de dyraste, till exempel bil- eller motorcykelförsäkringar. Kan du få rabatt på en sådan kan det handla om en nätt liten summa. Jag får rabatt på min MC-försäkring eftersom jag har den i samma bolag som jag har min hemförsäkring.

Bilfösäkringar tecknas ofta årsvis. Det finns dock ett ”fulknep” som gör att du lätt kommer runt detta när du vill byta försäkringsbolag – sälj bilen till din vän, och köp sedan tillbaks den igen. Lite pappersarbete javisst, men detta kan spara många tusenlappar per år!

Kom också ihåg att jämföra försäkringsbolagen. Det kan skilja stora summor för nästan identiska villkor på olika bolag i vissa fall. I vissa fall erbjuder bolagen en procentuell rabatt vid flera försäkringar, till exempel 10 % rabatt om du tecknar flera. Detta kan naturligtvis vara ett bra erbjudande, men jämför med andra bolag, är grundpriset billigare kan totalsumman också vara det, även med rabatten inräknad.

Villkor kontra kostnad

Priset är oftast det mest uppenbara och lockande när man väljer var man ska ha en försäkring. Men en annan sak som bör vara avgörande är vilka villkor som gäller. Vad är till exempel kostnaden för självrisken? Under vilka förhållanden kan du utnyttja försäkringen? 

Det är viktigt att alltid läsa vad som gäller innan du tecknar en försäkring, även det finstilta. Om du hamnar i en situation där du ska använda dig av försäkringen är det inte värt att ha sparat ett par hundralappar per år, om du inte kan få ut de stora summor försäkringspengarna för med sig.

försäkringar
En ny dyr bil kan det vara värt att helförsäkra. För en gammal skrothög nöjer man sig med trafikförsäkring

Existerande försäkring

Försäkringar tecknas vanligtvis för ett år i taget. Om du redan har en försäkring igång som är på väg att förnyas har du ett tillfälle att spara – titta runt på andra bolag och se vad de erbjuder för pris. På nätet finns det sajter där du kan jämföra priser på försäkringar och se vad som skulle bli passa bäst för dig  

Om du hittar ett annat kan du antingen säga upp det nuvarande och teckna ett nytt på det försäkringsbolaget, alternativt kontakta ditt nuvarande bolag och säg att du fått ett bättre erbjudande på ett annat bolag. Kanske erbjuder de dig ett rabatterat pris för att få behålla dig som kund. 

Oavsett om du väljer att samla ihop alla dina försäkringar eller hitta det billigaste alternativet för varje enskild försäkring, så kolla runt – det kan spara dig hundralappar eller tusenlappar varje år.

Avslutningsvis så har jag tidigare skrivit i denna artikel att man ska försäkra sig mot ”svarta svanar” och katastrofala händelser. Med det menar jag händelser som har en stor påverkan på ditt liv eller din ekonomi. Sjukförsäkringar, invaliditet, hemförsäkring, inkomstförsäkring hör hit. Helförsäkring på bilen om det är en sprillans ny bil såklart – men om det är en gammal skrothög så har du bara en vanlig trafikförsäkring.