Spelregleringen i Sverige, kvartal fyra 2019

Snurra på hjulet - överklaga eventuella domar i spelregleringen, du kan ju få rätt!

Jag har tidigare skrivit två längre artiklar kring den svenska spelregleringen. Dels en artikel om första halvåret som du hittar här, och dels en artikel om tredje kvartalet, du hittar den här. Nu är det dags att summera upp sista delen (Q4) av första året med en reglerad spelmarknad i Sverige. Detta blir en kortare artikel (inte så himla mycket har hänt detta kvartal). Med denna artikel tror jag också att jag sätter punkt för artikelserien (?).

Du bör läsa de andra två artiklarna länkade ovan först för att på bästa sätt kunna ta åt dig komplett info, för denna artikel bygger och hänvisar till dessa.

Överklagade böter

Enligt en artikel i Breakit.se i slutet av året (4 december) så är det endast ett spelbolag (åländska Paf.se) som betalt in sina straffavgifter. Samtliga andra bolag har överklagat straffen som spelinspektionen har dömt ut. Totalt delades böter ut för 118 miljoner kronor!

I slutet av året avgjordes två av dessa ärenden i Förvaltningsrätten i Linköping (Genisis Global Ltd och AG Communications Ltd). Förvaltningsrätten gav Spelinspektionen rätt i sitt beslut, men satte ned sanktionsavgiften då den uppskattar spelbolagens årsomsättning till lägre än Spelinspektionens bedömning (som var från i början på året). Båda bolagen åkte på två olika böter i början i vardera två olika ärenden, så en inte alltför vågad gissning är att även respektive bolags andra bot kommer sättas ner, av samma anledning.

Galopp för ATG

ATG råkade ta emot spel på två mindre travbanor (Tingsryd och Oviken) vid tre tillfällen, trots att ombuden inte var registrerade hos spelinspektionen. Bolaget anmälde själva misstaget. ATG skyller på missförstånd och mänskliga faktorn. Spelinspektionen delar ut en anmärkning men inget bötesbelopp. Värt att notera är att staten tillsätter hälften av styrelsemedlemmarna i ATG. It is ok when we do it…

Förlängda licenstider

En hel del bolag fick bara två-tre års licenstid i stället för normala fem år, på grund av olika skäl. Många av dessa bolag har överklagat detta beslut, och en del av dessa har fått godkänt på sin överklagan i förvaltningsrätten. De bolag vi hittar detta kvartal är: Leo Vegas och Videoslots.

Snurra på hjulet - överklaga eventuella domar i spelregleringen, du kan ju få rätt!

Allmännyttiga lotterier får undantag

Spelinspektionen har publicerat ett ställningstagande gällande möjlighet för undantag från de tekniska kraven (lotterier samt hallbingo) kan få såsa med sina tekniska tillämpningar i ännu två år, tills 31 december 2021. En eloge skall i detta sammanhang ges till IOGT-NTO:s lotteri Miljonlotteriet som idag som första ideella lotteri ansluter sig till Spelpaus.se.

Har du den minsta spelmissbruksproblematik – gå till Spelpaus.se och stäng av dig från allt spel!

Reklam ombudsmannen fäller Hajper

”Enligt en anmälare känns reklamen väldigt riktad mot unga vilket är allvarligt i synnerhet när det gäller potentiellt beroendeframkallande saker som spel. Annonsen använder ett barnsligt formspråk med någon som ska före­ställa en superhjälte. Hela annonsen är i serietidningsformat med typ­snitt och färger.”

Har man inget viktigare för sig, så… Undrar hur ATG:s animerade låtsatshäst skulle klassas, barn i närheten till mig tycker den är söt i alla fall. It is ok when we do it…

Mer: It is ok when we do it…

Statligt ägda Svenska Spel vägrar ge ut utredningsmaterial som en svensk myndighet begär ut, angående Triss-skrapet i TV 4. Ren skandal säger Branschföreningen för Onlinespel (BOS) och jag är väl böjd att hålla med. Trisskrapet är anmält till Granskningsnämnden och konsumentombudsmannen (KO), och har nu blivit en riksdagsfråga då John Weinerhall (M) begär att näringsminister Ibrahim Baylan (S) ska redovisa vad han tänker göra för att statens helägda bolag Svenska Spel ska lämna ut avtalet mellan Svenska Spel och TV4 till KO. Vi poppar popcorn och skriver långa meningar så länge.

Det är olagligt att vara kriminell

”Spelinspektionen förbjuder bolag att bedriva olaglig spelverksamhet” var en rubrik på spelinspektionens hemsida. No shit Sherlock. Det finns 100-tals bolag som tar emot svenska spelare utan att ha licens. Tror Spelinspektionen att dessa helt plötsligt kommer bli laglydiga?

*****

Har jag missat något? Kommentera då gärna, så jag kan uppdatera texten! Gillar du vad jag skriver? Dela artikeln på sociala medier, eller ännu hellre – länka till mig från din blogg eller hemsida! Det betyder mycket för mig!

*****