Pepins handelsmodell förklarad

Kursutveckling Alvestaglass. Stabil kurva uppåt hela tiden från emissionen på 50 kr. Senaste avslut på 185 ej med i grafen. Pepins handelsmodell.

Förra veckan nämnde jag lite hur Pepins handelsmodell fungerar, men jag känner att det blev lite väl tunnt. Så här kommer en lite längre genomgång kring Pepins handelsmodell. Denna modell används både på Alternativa och på Pepins, med små justeringar.

Dag 1-2 i Pepins handelsmodell

Dessa två dagar kallas förhandel (som pågår just nu för övrigt). Köpare och säljare kan lägga bindande ordrar, och man ser om detta ”auktionsförfarande” leder till att  köpare och säljare möts på någon prisnivå. Möts inte köpare och säljare så gäller speciella regler, utanför denna texts intresse. På detta sätt bestäms ett transaktionspris, som sedan gäller hela handelsperioden.

Köporder som är lika med eller högre än det blivande transaktionspriset leder till avslut eller, om inte tillräckligt med värdepapper finns till salu, förs över till ”orderläggning efter fastställt pris”. Motsvarande gäller för säljorder som är lika med eller lägre än det blivande transaktionspriset. Övriga order makuleras efter kl.16.00 dag två.

 

Pepins har en mångfärgad logotype
Pepins har en mångfärgad logotype

Dag 3-4

Inga större konstigheter här, köpare och säljare kan nu lägga order för handel.I Pepins handelsmodell är det alltså exakt ett pris som alla affärer görs avslut på under månaden (kvartalet).

Dag 5

Fördelning av aktier mellan köpare och säljare sker i enlighet med fördelningsreglerna. I korthet innebär dessa regler att aktier fördelas lika så länge utbud och efterfrågan räcker till. En konsekvens blir då att mindre order fylls först, det vill säga köpare och säljare som lagt små order kommer att tillgodoses först. Därefter fylls order storleksmässigt nerifrån så länge utbud och efterfrågan räcker till.

Fördelningsreglerna bygger på likafördelningsprincipen. Alla får köpa eller sälja lika många handelsposter utan hänsyn till när under orderläggningen ordern lagts. Oftast kommer dock den ena sidan (köp- eller säljsidan) att bli större än den andra vilket medför att alla order inte kommer att bli fyllda. Jag har dock tyckt mig märka att ordrar lagda i förhandeln verkar ha prioritet.

Slutsatsen är att om du är ”på fel sida” om handeln, exempelvis du vill sälja när det är många säljare och få köpare, att lägga en liten order i förhandeln och kanske fylla på den lite mer under dag 3-4. Då har du hygglig chans att bli av med några aktier i alla fall. Och vice versa, om du vill köpa aktier där köpsidan är större än säljsidan, lägg en liten order i förhandeln och fyll på den sedan under dag 3-4.

***

Slutligen, några snabba noteringar från den just nu pågående förhandeln:

Alvestaglass

Allas vårt favoritglassmärke Alvestaglass handlas upp till 185 kronor. Förra månadens avslut var 165 kronor, men däremellan har tydligen en post mäklats privat för 175.

Kursutveckling Alvestaglass. Stabil kurva uppåt hela tiden från emissionen på 50 kr. Senaste avslut på 185 ej med i grafen. Pepins handelsmodell.
Kursutveckling för Alvestaglass. Stabil kurva uppåt hela tiden från emissionen på 50 kr. Senaste avslut på 185 kronor är ej med i grafen.

Dynamic Code

Dynamic Code ska ha en nyemission. Eller, som Pepins spinner det hela: Ny chans att bli delägare i bolaget. Dynamic Code är det bolag som annars sålt slut sin emission snabbast på Pepins, endast 39 minuter tog det att fylla sin crowdfundingrunda i maj 2017. Det ska bli intressant att se om det är en så kallad expansiv nyemission, för att växa in på nya marknader, eller om det är en nyemission för att pengarna är slut? I vilket fall som helst så är produkten jättebra! Enkla och snabba DNA-tester som man tar hemma. Vi misstänkte att frugan var Laktosintollerant och kollade upp detta. Negativt svar på några dagar, vilket gör att vi kan leta annorstädes på lösning för hennes magproblem. Att gå igenom vården för ett sådant test kan ta månader och massa bortkastad tid för läkarbesök. Jag har också en kompis som arbetar som ishockeytränare. Han använder Dynamic Codes tester för att se om spelarna har långsamma eller snabba explosiva muskler.