Skattekonsekvenser vid handel med kryptovalutor

kryptovalutor

Handlar du aktivt med kryptovalutor? Sluta med det! Skatteverkets regler kring beskattning av kryptovalutor gör det mycket farligt med en aktiv handel. Det bästa du kan göra är en buy-and-hold strategi.

Skattekonsekvenser

I korthet är skattereglerna för kryptovalutor att du ska betala 30% skatt på vinster du har gjort på kryptovalutor. Förluster på kryptovalutor är däremot bara avdragsgilla till 70%. Detta till skillnad från vanliga aktier, där du får dra av 100% av en förlust.

Detta får följande hemska skatteresultat. Säg att du handlat aktivt och gjort 20 affärer med ditt startkapital på 100.000 kr. Vid 10 av affärerna har du tjänat 25.000 kr vardera, och alltså gjort en vinst på 250.000 kr. Vid de övriga 10 affärerna har du i stället förlorat 25.000 kr vardera, med en total förlust på 250.000 kr. Summa summarum har du gått plus/minus noll, eller hur?

Nej då, säger Skatteverket! Ur ett skattemässigt perspektiv så får du bara dra av 70% av kvartsmiljonen du gjorde i totala förlustaffärer, dvs 70%*250.000 = 175.000 kr. Skatteberäkningen blir då:

  • Vinstaffärer 250.000 kr
  • Förlustavdrag: 175.000 kr
  • Skattemässig vinst: 75.000 kr

Vänligen skicka in 30% av din ”vinst” på 75.000 kr säger Skatteverket, och kräver dig då på 22.500 kr. Så fast du gjort ett nollresultat i plånboken så ska du betala 22.500 kr i skatt!

Detta synsätt gör att en aktiv handlare kan få betala flera 100% i skatt. Orimligt! Om du ska investera ”direkt i kryptovalutor” så är en buy-and-hold strategi det enda tänkbara, det vill säga att du köper vid ett tillfälle, håller coinsen så länge du behagar tills du ”nått ditt mål” och sedan säljer av dom (vid helst ett enda tillfälle).

kryptovalutor

Då blir din deklaration enkel, och i alla fall ”någorlunda rättvis”. Genom att använda exempelvis coinjournals vinstkalkylator kan man se att detta är en strategi som varit lyckosam i princip hela Bitcoins levnadsår, men det gäller att ha is i magen. Investera inte för mer pengar än du har råd att förlora osv.

Aktiv handel av kryptovalutor

Som tur är, så finns det några alternativ om du känner att du måste göra en aktiv handel av kryptovalutor. Både Bitcoin och Ethereum finns i form av börshandlade certifikat. Helt plötsligt gäller andra regler för dessa. Sjukt nog tycker Skatteverket att dessa papper skattemässigt ska jämföras med aktier. Förlusterna är därmed avdragsgilla till 100%. Dessa papper kan vi använda om vi vill handla aktivt i tillgången. Dessutom går dessa att handla på en ISK, om vi tycker att det är ett bra alternativ. Vilket man nog bör tycka.

Ett annat alternativ är att använda sig av CFD-handel (contracts for difference) med olika kryptovalutor som underliggande tillgång. Skatteverket ser – vad jag förstår, jag tar inte gift på det! – på CFD-kontrakt på samma sätt som de ser på terminer. Förluster kvittas helt ut mot vinster och du betalar skatt på eventuell vinst. CFD handlar man ju också med hävstång, vilket kan vara av intresse för den extremt riskvilige. Personligen avstår jag!