Fonder eller investmentbolag – vad är bäst?

Investor är en investmentbolag som kan liknas vid fonder

En bloggare jag respekterar skrev igår ett stycke om hur hen sålt sina aktier i ett investmentbolag. I stället hade hen köpt en av alla passivt förvaltade fonder fokuserade på högutdelare. Förvisso förstår jag bloggarens resonemang, men jag anser att hen tänker fel. Nedan ska jag förklara varför. Under tiden, låt oss kalla bloggaren för det könsneutrala ”Tjuren Ferdinand”, så kan de som är intresserade och insatta hitta orginalinlägget.

Investmentbolaget: Investor

Investmentbolaget som såldes var Investor. I Investors portfölj av noterade bolag finns bland annat ABB, SEB, Epiroc, Husqvarna, AstraZenica och Atlas Copco. Direktavkastningen från Investor har genom åren varit stabil på 3-4%. Samtidigt bygger Investor upp mer och mer kapital i portföljen genom sina investeringar.

Investor Logotype

Fonden: XACT Högutdelande

Fonden som köptes var XACT Högutdelande. Fonden speglar Handelsbanken Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index som består av 45 bolag. Bland dessa bolag kan nämnas Investor, ABB, SEB, Epiroc, Husqvarna, AstraZenica och Atlas Copco.

Den minnesgode läsaren (det var ju trots allt sex meningar sedan) ser här att innehaven till en del är speglade, om än till olika viktning. Tjuren Ferdinand sålde helt enkelt Investor för att sedan köpa en hel del Investor igen. Men denna gång med en fond emellan som tickar förvaltningsavgifter.

När ska man köpa fonder

Det finns i princip tre gånger du ska köpa fonder i stället för de underliggande aktierna direkt.

1: Om du är lat, inte kunnig, eller helt enkelt inte bryr dig. Fast då tror jag inte att du riktigt tillhör den här bloggens läsare

2: Det är pengar du inte kan investera på annat sätt direkt i aktier, exempelvis Premiepensionspengarna PPM. Ibland är det bara att gilla läget och köpa olika fonder.

3: När fonden agerar på en marknad du själv inte lätt eller billigt kan agera på, exempelvis Sydostasien, onoterade småbolag eller Bitcoin.

Inget av ovanstående punkter gäller för denna fond, som köper nordiska stabila och utdelande bolag. Att köpa nordiska aktier är lätt, och billigt, med courtage från en krona på Avanza. En passivt förvaltad fond emellan oss och bolagen ska vi helt enkelt inte ha. Det enda fonden bidrar med är en omviktning av innehaven en gång i halvåret. Det finns ju till och med fonder som investerar i investmentbolag! Detta måste klassas som topp fem dumma saker i fondbranschen!

När ska man köpa investmentbolag

Investmentbolagen kan också investera i onoterade bolag, och andra tillgångsklasser än aktier. Fonden måste följa sin bestämda allokering enligt sitt index. Man kan till och med lite raljerande säga att när du köper ett investmentbolag få köper du i själva verket en aktivt förvaltad ”fond” till en negativ förvaltningsavgift (den så kallade substansrabatten). I ett börsfall så kommer dessutom många sparare att vilja gå ur sina fonder, och fonden måste då sälja tillgångarna för att betala ut pengarna. Det behöver inte investmentbolaget göra, tvärt om kan det passa på att köpa fler aktier i de underliggande bolagen, till reapriser.

Slutsatsen är enkel, när inte mina tre punkter ovan är aktuella så är investmentbolag mycket bättre att köpa än en fond. Notera dock min tidigare blogg om just vad jag anser om utdelningar från investmentbolag.