Grupptänk kring utdelningsaktier

Junisemestern har tillbringats genom att bland annat lusläsa svenska aktiebloggare. Det finns lite guldkorn här och där, men generellt så suger vi (notera ”Vi”, inte ”Ni”, den här bloggen är en del av problemet) genom vår likriktning. En stor mängd grupptänk har uppstått på vägen, och vi har knappt någon blogg som riktigt sticker ut. Det skulle vara Cornucopia då, men den gode Lars bloggar ju om så mycket mer så man kan inte klassa honom som bara en aktiebloggare.

Grupptänk kring utdelningsaktier
En grupp bloggare har inbillat sig att utdelningsaktier är världens nionde underverk (åttonde skulle då vara ”ränta på ränta”) utan att okritiskt fundera på varför bolagen delar ut pengar, och vad alternativet i stället skulle kunna vara. Ett exempel skulle exempelvis kunna vara spelbolaget Betsson som har en mångårig strategi att köpa upp andra spelbolag (eftersom de uppenbarligen inte klarar av att växa organiskt i den takt marknaden önskar). Betalningen sker ofta i en blandning mellan kontanter och nytryckta Betssonaktier, hur tror ni att Betsson hade sett ut om bolaget hade skippat aktieutdelningarna och köpt bolagen kontant i stället (hint: Berkshire Hathaway har aldrig gjort någon utdelning och har endast en gång gjort ett köp med egna aktier, det senare ångrar Warren Buffet än i dag).

Utdelning som sådan är inte dåligt, men det är beroende från bolag till bolag. Ett bolag bör först och främst stärka sin balansräkning innan den delar ut pengar, detta skyddar nämligen mot sämre tider. Förvärv bör helst göras med egna pengar, i andra hand med lånade pengar (som man sedan betalar av med kommande vinster i stället för utdelning), och i sista hand nytryckta aktier. Därefter kan vi börja fundera på utdelning. För vad bolaget säger med sin utdelning är att ”vi tror att ni aktieägare kan förvalta de här pengarna bättre än vi kan göra”.

För ett litet bryggeri eller glasstillverkare som betalt av de dyraste lånen på sin produktionsanläggning och som växer organiskt så det knakar, och som inte har några planer på att köpa upp några konkurrenter så är utdelningen ett mycket välkommet tillskott i aktieägarnas fickor. Budskapet utdelningen ger då är ”det går skiiitbra just nu, nu tar vi och firar lite, vi behöver inte de här pengarna!”. Men när ett investmentbolag gör utdelning så betyder det ”det finns inget intressant att lägga våra pengar på, vi är ´fat and happy´ och vi tror att ni aktieamatörer är bättre lämpade att förvalta dessa utdelningspengar än vi själva, som skall vara proffs, är”. Och det är inget budskap vi vill höra från ett investmentsbolag.

Nu ska ni inte tolka ovanstående rant kring utdelningsaktier som att jag tycker att utdelningar är skit – tvärt om är det kul när det klirrar till i kassan – det är som rubriken säger själva grupptänket kring det hela jag är negativ till. Utdelningar är jättebra att få, om man får dom av rätt anledning! Vill ni läsa mer kring utdelningsaktier så är finanso.se ett bra ställe att börja på.

Please follow and like us:

Ett svar till “Grupptänk kring utdelningsaktier”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

RSS
Facebook
Google+
https://fondanalys.se/2018/07/06/grupptank-kring-utdelningsaktier">