Grupptänk kring utdelningsaktier

Hur kan du bli din egen fondförvaltare? Investera i fonder eller aktier

Junisemestern har tillbringats genom att bland annat lusläsa svenska aktiebloggare. Det finns lite guldkorn här och där, men generellt så suger vi genom vår likriktning. Notera ”Vi”, inte ”Ni”, den här bloggen är en del av problemet. En stor mängd grupptänk har uppstått på vägen. Vi har knappt någon blogg som riktigt sticker ut. Det skulle vara Cornucopia då, men den gode Lars bloggar ju om så mycket mer så man kan inte klassa honom som bara en aktiebloggare. Vad pratar vi om? Jo – fokuseringen på utdelningsaktier.

Grupptänk kring utdelningsaktier

En grupp bloggare har inbillat sig att utdelningsaktier är världens nionde underverk (det åttonde skulle då vara ”ränta på ränta”) utan att okritiskt fundera på varför bolagen delar ut pengar, och vad alternativet i stället skulle kunna vara. Ett exempel skulle exempelvis kunna vara spelbolaget Betsson. Bolaget har en mångårig strategi att köpa upp andra spelbolag (eftersom de uppenbarligen inte klarar av att växa organiskt i den takt marknaden önskar). Betalningen sker ofta i en blandning mellan kontanter och nytryckta Betssonaktier. Hur tror ni att Betsson hade sett ut om bolaget hade skippat aktieutdelningarna och köpt bolagen kontant i stället? Hint: Berkshire Hathaway har aldrig gjort någon utdelning och har endast en gång gjort ett köp med egna aktier, det senare ångrar Warren Buffet än i dag.

Utdelning som sådan är inte dåligt, men det är beroende från bolag till bolag. Ett bolag bör först och främst stärka sin balansräkning innan den delar ut pengar. Detta skyddar nämligen mot sämre tider. En stark balansräkning kan sägas fungera som en krockkudde. Förvärv bör helst göras med egna pengar, i andra hand med lånade pengar (som man sedan betalar av med kommande vinster i stället för utdelning), och i sista hand nytryckta aktier. Därefter kan vi börja fundera på utdelning. För vad bolaget säger med sin utdelning är att ”vi tror att ni aktieägare kan förvalta de här pengarna bättre än vi kan göra”.

Utdelning eller ej

För ett litet bryggeri eller glasstillverkare som:

  1. betalt av de dyraste lånen på sin produktionsanläggning och
  2. växer organiskt så det knakar, och
  3. som inte har några planer på att köpa upp några konkurrenter

så är utdelningen ett mycket välkommet tillskott i aktieägarnas fickor. Budskapet utdelningen ger då är:  ”Det går skiiitbra just nu, nu tar vi och firar lite, vi behöver inte de här pengarna!”. Men när ett investmentbolag gör utdelning så betyder det ”det finns inget intressant att lägga våra pengar på, vi är ´fat and happy´ och vi tror att ni aktieamatörer är bättre lämpade att förvalta dessa utdelningspengar än vi själva är, vi som skall vara proffs”.

Investor är en investmentbolag som kan liknas vid fonder. Synd de klumpas ihop med utdelningsaktier

Och det är inget budskap vi vill höra från ett investmentsbolag som exempelvis Investor.

Nu ska ni inte tolka ovanstående rant kring utdelningsaktier som att jag tycker att utdelningar är skit. Tvärt om är det kul när det klirrar till i kassan! Det är som rubriken säger själva grupptänket kring det hela jag är negativ till. Utdelningar är jättebra att få, om man får dom av rätt anledning!

Många som främst investerar i utdelningsaktier köper aktier som delar ut under olika månader under året. Tanken är att man på så sätt ska få en regelbunden inkomst med utdelningsaktier under året. Detta fokus är enligt mig helt felaktigt, då fokuserar man på fel saker. Fokus måste vara att köpa bra aktier, inte att fokusera på när i tiden de delar ut.

Preferensaktier

I detta sammanhang kanske man också skall nämna möjligheten med preferensaktier. En preferensaktie är en sorts hybrid mellan en obligation och en aktie. I grund och botten är det en aktie som ger ägaren rätt till utdelning före stamaktieägare. Därav prefixen ”preferens”. Utdelningen är (nästan) alltid på förhand fastställd till ett visst belopp, och är vanligtvis högre än den utdelning som ges till stamaktieägare.

Detta innebär å andra sidan att kurspotentialen i aktien är mer begränsad än i den vanliga aktien. En sådan fixerad utdelning gör att man ofta jämför utdelningen med ränta. Därför jämför man också preferensaktier med obligationer. Vill ni lära mer om preferenssaktier så är samuelssonsrapport.se ett sjukt bra ställe att läsa vidare på.