5 fördelar och nackdelar med fondrobotar och robotrådgivare

Nej nej, R2D2 är ingen robotrådgivare
En fondrobot eller robotrådgivare är en mjukvara som automatiserat men personligt tar hand om ditt sparande och dina investeringar, genom att utifrån dina egna preferenser rekommendera fonder som passar just dig. Det finns både fördelar och nackdelar med fondrobotar. Vi listar fem av vardera sorten!

 

Fördelar med en robotrådgivare eller fondrobot:

1: En robotrådgivare bygger en portfölj utefter dina behov

Fondroboten börjar med att ställa en rad frågor om din ekonomi och dina sparmål. Utifrån dina svar så tar den fram ett förslag på hur dina pengar ska placeras. Det är stor skillnad på en 30-åring och en 55-årings sparprofil – inte minst vad som är en bra riskprofil för portföljen.

2: Automatisk handel

Du kan ställa in så att fondroboten handlar åt dig automatiskt – ett bra sätt att sköta ditt månadssparande. Du kan också be roboten att byta fonder beroende hur marknaden går, eller hur gammal du är – om du har några få år kvar till pension så vill du kanske pö om pö vinkla över till räntefonder i stället för aktiefonder.

3: En robotrådgivare är inte en säljare

Har du träffat någon ”investeringsrådgivare” på banken någon gång? Inbilla dig inget – dessa är inte några oberoende rådgivare som vill dig väl. De är säljare som vill att du ska investera i den egna bankens (dyra) fonder. Den egna bankens USA-fond är givetvis mycket bättre än konkurrentens. Helst ska du dessutom investera i ”fond-i-fonder”, så att banken kan tjäna avgiftsprocent två gånger. Med en robotrådgivare slipper du dessa säljare.

Proffstips: Vill du prata med en riktig person, så gå till någon som tar ett par tusenlappar per timme i konsultarvode, inte någon som jobbar på provision. Är samtalet ”gratis”, så är det garanterat inte gratis.

4: Ombalansering

Fondroboten kan, om du vill, automatiskt ombalansera innehaven. Detta kan vara effektivt speciellt när du investerar på olika marknader. Säg att du vill ha 50% av din exponering i USA och 50% i Sverige. Kronan faller, eller stärks, mot dollarn samtidgt som den ena eller andra marknaden går starkare än den andra. Skillnaden mellan innehaven blir kaske större än du önskar – en bra fondrobot tar hand om det problemet och ombalanserar portföljen åt dig automatiskt.

5: Utmärkt sätt komma igång

Jag tror nog att du ser att alla ovanstående fördelar lämpar sig speciellt bra för den som är ny på börsen, och som kanske inte har tid eller lust att göra egna analyser. Helt rätt, en robotrådgivare/fondrobot är ett alldeles utmärkt sätt att ta de där allra första stapplande stegen på börsen! Jämför fondrobotar på Fondrobotar.se för att komma igång med ditt egna sparande, om du inte redan nu sparar till din pension.

Nej nej, R2D2 är ingen robotrådgivare
Nej nej, Star Wars-filmernas R2D2-robot är ingen robotrådgivare

Men, jag lovade er fem nackdelar med fondrobotar och robotrådgivare också!

1: Robotrådgivare har en kostnad

”Ingen” gör någonting gratis i finansvärlden. Fondroboten tar en årlig avgift på några tiondels procent. Med ränta på ränta kan detta bli stora summor på sikt – men om denna kostnad kan få dig att komma igång med ett sparande så kanske det må vara hänt.

2: Din egen delaktighet saknas

Du är inte aktivt delaktig i ditt sparande. Det kan vara både gott och ont: Gott för att du inte riskerar att ”låta känslorna fara iväg” exempelvis i tider av börsoro, Ont för att du kanske har vissa egna idéer som inte får något utfall i sparandet. En strategi kan då vara att låta robotrådgivaren ta hand om 75-90% av sparandet, medan du själv försöker avkasta med resterande 10-25% av kapitalet.

3: Inga aktier, crypto eller råvaror

Fondroboten investerar som sagt i fonder – du kan inte få investeringar i specifika aktier, cryptovalutor eller råvaror via den. Okej, jag kanske slirar lite på sanningen här, vissa fondrobotar kan investera i råvaror, och i råvarufonder. Men alla robotar investerar inte i alla tillgånsslag.
Men, som vi sa tidigare i punkt 2, ta en liten del av ditt kapital och investera aktivt i specifika aktier du tror på, kanske en börsnotering som du fått erbjudande om.

4: Investerarna sker via ISK

Att fondroboten investerar via ditt investeringssparkonot (ISK) är generellt en mycket bra sak – men i det fall din robotrådgivare rekommendrar att köpa räntefonder så kan det helt plötsligt bli en dålig affär. Läs nämligen vad vi tidigare skrivit om hur de årliga avgifterna i en ISK kan gröpa ur avkastningen just på räntefonderna. Att investeringarna normalt sker via ISK:n ärgenerellt en bra sak, men det passar inte exakt alla innehav.

5: Är fondrobotar bara för ”lata”?

Alla robotarna verkar vara byggda på ett antagande att sparare är lata, okunniga och ointresserade. Finns det inga avancerade sparare som gärna låter en robot sköta jobbet? Det finns börsrobotar men ingen fondrobot med riktigt avancerade inställningar.
Jag berörde detta lite i punkt 2 ovan. Man kan tänka sig att acceptera konceptet fondrobot men ge oss användare mer utrymme för våra egna inställningar. Allt handlar inte bara om en skala låg risk – hög risk. Till exempel så skulle jag vilja kunna välja om jag vill ha aktier, guld och räntepapper eller bara aktier och guld. Jag skulle vilja ange exakt allokering och hur ofta rebalansering ska ske. I övrigt kanske låta roboten sköta resten. Ingen fondrobot använder heller någon form av teknisk analys (vad jag vet).

Men, det kanske kommer om några år?