Tre kommande börsnoteringar

Train Alliance är en av tre kommande börsnotering

Train Alliance, Alvestaglass, Savelend. Vad har de gemensamt? Inte så mycket, förutom att det händer lite intressanta saker i alla bolagen, och att de alla faktiskt siktar på börsnotering. Var och en skulle kanske vara för liten för att fylla en bloggpost, så här har ni en liten godispåse av olika tankar!

P2P-branschen

De estniska/lettiska P2P-plattformarna Kuetzal och Envestio har plockats ner, och spararnas pengar är nog förlorade. Utan att föregå polisutredningarna så verkar det som att båda bolagen har varit ”exit-scams” från första början! Med det menar jag att misstanken är att bolagen har plockat in pengar genom att erbjuda P2P-lån till mycket hög ränta – lån som inte verkat ha existerat över huvud taget. När personerna bakom sajterna har fått in ”tillräckligt mycket pengar” så har de helt enkelt stängt ner sajten och gjort sig själva oanträffbara!

Vad lär vi oss av detta? Jo, är något för bra för att vara sant, så är det inte sant! Var inte blåögd, utan gör din hemläxa. Själv investerar jag exklusivt via Savelend, såklart, då jag även är aktieägare där. Det finns annars många andra P2P-bolag inom Europa såväl som andra som fokuserar inom Sverige. Jag vill investera exlusivt inom Sverige, på grund av tre skäl:

  1. Orkar inte hålla på och klödda med ännu mer papper att redovisa för Skatteverket
  2. Vill inte utsätta mig för en kursrisk ovanpå alla andra risker investeringsformen medför
  3. I Sverige har vi en hyfsat effektiv Kronofogde, som kan kräva in dåliga lån. Detta saknar många andra länder

Vidare vill jag investera i bolag som jag kan genomlysa. Nu är jag ju aktieägare i Savelend och har med det en viss insyn, men annars önskar jag att bolaget finns på börsen (Savelend siktar på börsnotering under 2020) så att folk som är smartare än mig kan komma med sina tankar på verksamheten. Att finnas på börsen är såklart ingen garanti för att allt står väl till, men det är större chans än att det är ett okänt källarbolag i Lettland.

För övrigt har Savelend precis gjort en uppdatering där de flyttar över alla kommande lån till en ny ”portfölj”, och på sikt alltså tömmer de gamla depåerna. Jag vet inte riktigt varför de gör detta, men jag har en misstanke om att det är för att förbereda en andrahandsmarknad på lånen, vi får hålla tummarna för det!

Train Alliance: börsnotering i närtid

Train Alliance ska noteras på börsen nu i februari. Jag skrev en artikel 2017 där jag dissade företaget som tråkigt och utan större potential.

Train Alliance är en av tre kommande börsnoteringar
Train Alliances ”börskurs” på Pepins handelsplattform. Grafen är inte justerad för den omvända splitten inför kommande börsnotering

Gissa då om jag satte kaffet i vrångstrupen när jag läste att jag läste att noteringskursen skall vara 50 kr. Efter lite panikartat Googlande så visade det sig dock att det var inte så ”illa” som jag trodde, utan fullt normalt. Bolaget har nämligen gjort en omvänd splitt 5:2, där fem gamla aktier gav två nya. 50 kr i noteringskurs motsvarar alltså 20 kr i aktievärde före den omvända splitten. Aktien noterades på Pepins för 17 kr, så i praktiken tre kronors kursuppgång sedan ”crowdfundingen”.

Givet att jag räknar rätt så har bolaget ett PE-tal på 38 (på 2019 års siffror). Det är ett stabilt företag med trygga långsiktiga ägare (Spiltan till exempel) som tjänar pengar. Hög soliditet på +50%. Jag undrar var tillväxten skall komma ifrån för att motivera detta höga PE-tal? Substansvärdet i företaget är 38 kr/aktie, så här ligger troligen svaret, man har en låg fallhöjd i aktien då företaget sitter på mycket värdefull mark.

Min tanke här är att Sverige har X antal tågoperatörer, ”and thats it”. Var ska en exponentiell utveckling komma från? Jag betalar gärna PE 38 i ett ungt snabbväxande företag som kan expandera både på nya marknader och med andra produkter. Här känns det som att man gör en sak – förvisso väldigt bra – på en marknad. Jag avstår därför att teckna. Men för den som vill dra ner risken i portföljen kan detta kanske vara ett intressant case?

Lohilo Foods

Gamla fina Alvestaglass har bytt namn till Lohilo Foods, och förbereder även de en börsintroduktion. Man försöker bli ett food-tech företag. Sedan april 2019 har bolaget etablerat sig inom torrvarusegmentet med produkter inom functional food. Kända varumärken i produktportföljen inkluderar bl.a Lohilo, Häagen Dasz, Alvestaglass, Nick’s, Bubbies och Järnaglass.

Jag nås nu av nyheten att Pepinsbolaget Superfruit numera delar kontor och showroom i Vasastan i Stockholm med Lohilo Foods. Detta är intressant som sjutton, Superfruit och Alvestaglass sitting in a tree… Bolagen kompletterar varandra väldigt bra, de jobbar med liknande produkter, inom samma branch. Att sitta i samma lokaler är säkert bara en början – därifrån är inte steget långt till att börja hjälpa varandra genom att sälja varandras produkter i respektive webhandel. Superfruit kan också få draghjälp att komma ut i handeln via Lohilo:s distributionskanaler? Eller kanske till och med slå ihop bolagen, för att ”sminka bruden” inför kommande börsnotering?