Esport har växt till en miljardindustri

esport har blivit en miljardindustri

För 20 år sedan var det få som använde ordet esport. Även om samlingsnamnet sägs ha myntats redan under 90-talet i Sydkorea. Under början på 2000-talet var esport och gaming ”förknippat” med nördar som gärna höll sig undan från det sociala spelet, svettiga källarlokaler och jolt cola. Idag är esport ett hårstrå från att bli erkänt som en ”riktig” sport och omsätter miljarder.

Även värdet av sporten i sin helhet har exploderat dom senaste åren. 2017 beräknas industrin i stort ha omsatt 7 miljarder. I år förväntas omsättningen öka till över det dubbla. Ett bra exempel på hur stort esport har blivit är The International (världens största turnering inom esport). Där låg prissumman 2019 på hela 344 miljoner kronor. Den summan väntas bli än högre när eventet ska avgöras i Stockholm i höst.

Stora profiler driver utvecklingen inom esport framåt

Det är tydligt att en del starka profiler har drivit utvecklingen i stor skala och det är en av de mest centrala delarna i varför esport har blivit vad det är idag. Speciellt i Sverige.

Ta Emil ”HeatoN” Christensen som exempel. En av dom första som hade ett proffs-kontrakt inom Counter-Strike och har sedan han avslutade sin karriär fortsatt engagera sig inom esport på bred front. Han har bland annat drivit Ninjas In Pyjamas, en av världens kändaste organisationer inom Counter-Strike. Vidare ligger han även bakom ”Kappa Bar” – ett barkoncept i Sverige med fokus på esport. Han har sändningar på ”Sportbladet Esport” och ligger bakom den svenska elitserien i CS:GO. Heaton är en starkt bidragande orsak till att esporten fått det genomslag vi ser i Sverige idag.

Ninjas In Pyamas är ett stort "stall" inom esport

Man ska inte heller underskatta vikten av vad influcensers som Tyler ”Ninja” Blevins har lyckats tillföra scenen. Enda sedan Ninja började streama när han först spelade Fortnite så har följarskaran växt och han har framställts som en ikon bland streamers inom esport världen över. Han blev även den första från esporten att få pryda omslaget på ESPN The Magazine vilket sågs som ett stort erkännande för esport i världen.

Flera nischer att investera i

Det går att investera i esport både direkt och indirekt. Allt fler esportlag har tagit klivet in på börsen, nu senaste var det världens bästa lag inom CS:GO – Astralis tur. Detta har i sin tur skapat nya möjligheter för investerare att placera sina tillgångar direkt i esport aktier.

Men det finns även ett gäng andra möjligheter att investera indirekt i esport. Dels kan du investera i bolag som jobbar med ”material” – datorer, komponenter, gamingmöss och tangentbord. Dels går det att investera i dom största streamingtjänsterna, Twitch via Amazon, Youtube via Google osv. Som är en stor del av esporten. Men det går även att investera i andra nischer inom esport. Spelutvecklare, eventbolag, bolag som tar fram esportkläder eller varför inte investera i bolag som erbjuder spel på esport? Bara fantasin sätter gränser.

esport har blivit en miljardindustri

Vill du inte ta allt för stora risker i en så pass ung bransch så finns det flera fonder såsom Core Ny Teknik A och Plain Capital ArdenX som investerar brett inom esport vilket ger dig en större riskspridning. Tänk dock på att välja rätt konto när du investerar i fonder.

Framtiden för esport

Framtiden är såklart alltid oviss men att esportmarknaden skulle fortsätta växa ser jag som en lågoddsare men tanke på hur det har sett ut under dom senaste fem åren och vad som ligger i pipen. Hur pass etablerat esport kan bli i samhället är dock svårt att sia om. Flera undersökningar visar på att unga idag följer esport i en större skala än äldre generationer, vilket tyder på att vi lär se viss naturlig växling i framtiden.

En sak man dock ska ha med sig är att vi fortfarande pratar om en relativt ung industri, där en hel del aktörer redan har hunnit komma och gå. Väljer man att investera i bolag inom branschen så behöver man göra sin analys väl. Att esporten i stort kommer ”lyckas” betyder inte att de bolagen som finns på börsen idag kommer göra det. Tvärtom är det mycket som tyder på att det poppar upp fler aktörer inom samma områden än vad det finns plats för. Men att sporten är här för att stanna kan vi nog vara överens om!