Tre impopulära åsikter!

Coronakrisen får inte användas som ett sätt att privatisera vinsterna men socialisera förlusterna!

Coronakrisen får inte användas som ett sätt att privatisera vinsterna men socialisera förlusterna! Alla företag ska inte räddas i den här coronakrisen! Staten ska ta ägande i bolagen! Och rädda människor, inte företag! Det är mina tre impopulära åsikter i denna kris.

Rädda bara viktiga bolag!

Jag är själv delägare i ett par bolag som kommer få det jobbigt under coronakrisen. Ett av dessa kommer nog gå under, om vi ägare inte gör stora nyemmissioner. Den statliga hjälppaketen kan dock kanske rädda oss. Det är snällt av staten – men den ideologiska sidan av mig tycker att staten gör fel i sina räddningspaket. Staten ska fokusera på de företag som är viktiga för Sverige, inte viktiga för ägarna. Låt mig förklara med två exempel:

Det har visat sig att det var viktigt att ha Absolut vodka i landet – så att de kan ställa om produktionen till att göra sprit som basvaran till handsprit. Sådana företag är viktiga för Sverige – inte Jureskogs lyxkrogar. Sverige – med en liten befolkning på en stor areal – är inte ens självförsörjande på mat! Mitt första exempel är alltså: Sverige måste se till att producentledet (bönderna) överlever. Därefter distributionsleden (mataffärer och transporter) och förädlingsleden (tex alla småbryggerier). Högst upp har vi restauranger. De behöver inte räddas – huset står kvar, när krisen är slut kan en ny restaurang enkelt öppna.

Exempel två är bilindustrin: Sverige behöver rädda järnmalmen. Vi behöver rädda distributionen och förädlingen (biltillverkaren inklusive underleverantörer). Vi behöver däremot inte rädda reklambyrån på Stureplan som ska sälja det hela. En restaurang eller ett hotell är inte en viktig rörelse – byggnaden står kvar efter coronakrisen och kan fyllas på med en ny ägare/entreprenör.

Coronakrisen får inte användas som ett sätt att privatisera vinsterna men socialisera förlusterna!
Coronakrisen får inte användas som ett sätt att privatisera vinsterna men socialisera förlusterna!

Och slutligen, det vi absolut inte ska rädda är företag vars affärsidé är att importera billiga kläder från Kina och sälja i våra gallerior. Rädda företag som har svenska underleverantörer, helt enkelt. En kris är ett naturligt sätt att vädra ut dåliga affärsidéer. En lågkonjunktur rensar bort dåliga företag och frigör deras resurser – för att användas bättre på andra ställen. Coronakrisen ska inte ge dessa tillfälligt anderum. Vilket för oss in på nästa impopulära åsikt:

Staten ska ta ägande i bolag

Det är rent av stötande när superkrögaren Johan Jureskog säger:

Det finns ingen i den här branschen som spar för ”a rainy day”

samtidigt som toppskiktet i Sveriges restaurangbransch tagit stora utdelningar och hårdbantat balansräkningen. Nä då så: Ni kan inte privatisera vinsterna men socialisera förlusterna. I första hand ska aktieägarnas pengar användas för att rädda bolagen. I andra hand kan staten gå in med räddningspaket. Men staten ska gå in på samma sätt som de gjorde under bankkrisen – genom att ta ägande i de olika företag som får hjälp att överleva. Paketera ägandet sedan i olika fonder, som har det uttalade målet att sälja av aktierna i ett senare skede (förhoppningsvis med vinst). Alltså: Stötta företagen genom att garantera att delta i nyemissioner, där staten kanske tar säg 50% av nyemissionen. Tror inte ägarna själva på företaget och kan putsa upp med 50% själva, så är företaget kanske inte värt att rädda.

Vi ska inte heller glömma bort lånemöjligheten som staten via Riksbanken har fixat genom att finansiera upp bankerna med 500 miljarder för att säkerställa kreditörsörjningen. Meningen är sedan att bankerna i sin tur lånar ut dessa pengar till företagen via olika företagslån. Kreditgivningen sker av bankerna.

Givetvis ska företag som gör utdelning under 2020 inte få en krona i statligt stöd.

Rädda människor, inte företag

Människor kommer bli massarbetslösa i coronakrisen, oavsett vad vi gör för att rädda företagen. Ja, det är ”orättvist” att folk som inte betalt in till A-kassan kanske kan få pengar ur den ändå, men det är mitt förslag. Ingen har sett den här krisen komma, med denna kraft. Detta kanske också innebär någon form av tidsbegränsad medborgarlön, jag vet inte.

När jag säger att man ska rädda människorna men inte företagen, så menar jag till exempel att någon som har skrivit en borgensförbindelse privat för att hans företag ska få hyra den där affärslokalen helt enkelt ska få stryka denna borgensförbindelse! Alla människor kan komma tillbaks från noll – men inte från ett djupt hål. All bets are off, helt enkelt! Ingen ska heller drabbas av företrädaransvar om man i denna turbulenta tid missar med formalia gentemot skatteverket. Så länge man inte gjort uppenbarligen bedrägliga saker så ska man inte hamna i hålet om man missar ex att göra kontrollbalansräkningen i tid. Javisst, detta förslag kommer i sin tur att få vidare spridning i den högbelånade fastighetsbranschen, och därefter i bankvärlden. Men där kan staten enligt ovan  lätt gå in med stödpaket i form av ägande.

Har jag rätt? Vad tycker du?