Sverige är fyrkantigt!

Sverige är alldeles för fyrkantigt!

Är det något som Coronakrisen har lärt oss, så är det att Sverige är alldeles för fyrkantigt. Det är 400 år sedan Axel Oxenstrierna byggde upp den svenska civilförvaltningen. Jag lovar att på hans tid så hade motsvarande dagens tjänstemän, handläggare och Generaldirektörer tänkt själva, och fattat snabba beslut. Idag fungerar det inte – låt mig ta tre exempel från olika ämbetsverk!

Fältsjukhuset vid Älvsjömässan

Först skulle vårt fältsjukhus inte mobiliseras. Sedan skulle det byggas på militär mark utanför Uppsala. Sent omsider så blev det slutligen flyttat till Älsvjömässans parkering. Vet ni varför denna senfärdighet? Jo, blott Sverige svensk byråkrati har (för att parafrasera Carl Jonas Love Almquist)  – tydligen kan man inte bara bygga ett fältsjukhus hipp som happ i Sverige. Inte om det ska stå på samma plats i mer än två veckor i alla fall. Tänk på bygglovet. Det heliga bygglovet! Någon granne kanske klagar!

I ett ickebyråkratiskt normalt land hade man byggt först och frågat sedan. I ett byråkratiskt normalt land så hade det redan funnits typ 500 planerade platser i landet där man snabbt kan smälla upp fältsjukhus eller annan infrastruktur. Men i Sverige så måste man först snabbutreda frågan. Hoppas att ryssen skickar en förvarning innan de anfaller. I god tid.

Sverige är alldeles för fyrkantigt!
Sverige, Sverige, fyrkantiga fosterland.

Handspriten

Panik! Det saknas handsprit! Vad gör Sverige då? Ingenting, förrän de privata bolagen tar egna initiativ. Absolut Vodka ställer snabbt om produktionen till att göra ren etanol, som de sedan skulle kunna skänka till företagen som tillverkar handsprit. Flera av sveriges destillerier är också beredda att tillverka handsprit, bland annat Agitator Whiskymakare har produktionen igång. Men, in träder Skatteverket!

Företag som skänker etanol är enligt Skatteverkets regelverk inte ”skattefri förbrukare” och de måste därför betala 600 kr/liter i skatt. Ja, det är fixat nu, men där kastade vi bort två veckor i onödan för att frågan skulle behandlas hela vägen upp i regeringskansliet. I ett normalt land så hade en handläggare ringt upp Skatteverkets Generaldirektör som hade fattat ett beslut på stående fot att ”koka på bara, så löser vi det där sedan, här skall ingen skatt tas ut”!

Skyddsmask 90

Fösvarets Skyddsmask 90 är en alldeles utmärkt skyddsmask. Men, den är inte CE-märkt (då den är tänkt att användas av soldater i krig, där man inte riktigt behöver bry sig om sådana detaljer). Där tappade vi några veckor medan Arbetsmiljöverket bestämde sig om man inte skulle kunna tänka sig ge ett tillfälligt undantag att använda denna utrustning. Nu kan man det, efer att ha lutat sig mot EU-kommissionens nya rekommendation. I ett normalt land hade man ansett att en skyddsmask utan CE-märkning är bättre än att möta patienterna utan skydd alls, och kört på utan att fråga om sådana detaljer.

 

När vi ändå pratar politik, så missa inte mitt inlägg ”Tre impopulära åsikter” kring vilka företag som ska få stöd och vilka som inte ska ha stöd nu i Coronakrisen.

6 kommentarer

 1. Hanz

  I grunden handlar det nog om feghet. Vi är idag ett land som formats av socialistiska värderingar och då vågar ingen göra något utan att fått godkänt ”uppifrån”.
  Jag arbetar som chef i ett privat företag använder ibland devisen: det är lättare att få förlåtelse i efterhand än tillstånd i förhand.
  På myndigheter borde en duktig tjänstenman alltid kunna hänvisa till Brottsbalken,
  24 kap. Om allmänna grunder för ansvarsfrihet
  4 § En gärning som någon, i annat fall än som nämnts tidigare i detta kapitel, begår i nöd utgör brott endast om den med hänsyn till farans beskaffenhet, den skada som åsamkas annan och omständigheterna i övrigt är oförsvarlig.
  Nöd föreligger när fara hotar liv, hälsa, egendom eller något annat viktigt av rättsordningen skyddat intresse. Lag (1994:458).

  Med tanke på all korruption som politiker och tjänstemän kommer undan med, så borde de väl med lätthet kunna klara sig när de inte gjort rätt, men gjort det rätta.

 2. Erik

  Jag förstår din frustration och jag är ingen byråkrat på något vis. Men kom ihåg att Sverige är ett fantastiskt land. Jag reser mycket runt om i världen och inser hur fantastiskt vi har det jämfört mot många andra länder. De allra flesta människor som jag möter är väldigt imponerande av hur välfungerande Sverige är. Under rådande omständigheter tycker jag att det är skönt att bo i detta fyrkantiga land!

  • Fondanalys Inläggsförfattare

   Jag håller med om detta, och jag tror att Sverige gjort rätt val som håller ”halvöppet”, de ekonomiska konsekvenserna i Sverige kommer vara mildare än andra länder. Men, det här med ”sunt förnuft” som vi merborgare förväntas använda oss av borde även gälla för statsmakterna – detär väl bara att bygga det där fältsjukhuset på stört, och ta eventuella diskussioner om bygglovet sedan. Ingen tjänsteman kommer få smäll på fingrarna för ett sådant beslut.

  • Fondanalys Inläggsförfattare

   Exakt, går inte att beskriva bättre än så! Man gör vad som är rätt, gör det snabbt, och ber om ursäkt i efterhand.
   Dessutom är det ju större chans att administratören får medalj för ett bra arbete än sparken för att man lutat sig mot paragraf 16, andra kapitlet i lagen om stängselskyldighet för järnväg, eller vilket byråkratiskt hinder man nu kan trolla fram ur rockärmen.

   Att flyga med militärfordon (flyg och båt) över internationellt demilitariserade zoner är liksom ingen liten grej att bryta mot, kan tänka mig att det är typ topp tre dåliga saker att göra ur ett internationellt byråkratiperspektiv, men ändå är det bara man gör när nöden inte har någn lag. Det framgick inte ur videon såklart, men jag kan tänka mig att man ringde upp Kreml också och meddelade nyheten.

Kommentarer är stängda.