Sverige är fyrkantigt!

Sverige är alldeles för fyrkantigt!

Är det något som Coronakrisen har lärt oss, så är det att Sverige är alldeles för fyrkantigt. Det är 400 år sedan Axel Oxenstrierna byggde upp den svenska civilförvaltningen. Jag lovar att på hans tid så hade motsvarande dagens tjänstemän, handläggare och Generaldirektörer tänkt själva, och fattat snabba beslut. Idag fungerar det inte – låt mig ta tre exempel från olika ämbetsverk!

Fältsjukhuset vid Älvsjömässan

Först skulle vårt fältsjukhus inte mobiliseras. Sedan skulle det byggas på militär mark utanför Uppsala. Sent omsider så blev det slutligen flyttat till Älsvjömässans parkering. Vet ni varför denna senfärdighet? Jo, blott Sverige svensk byråkrati har (för att parafrasera Carl Jonas Love Almquist)  – tydligen kan man inte bara bygga ett fältsjukhus hipp som happ i Sverige. Inte om det ska stå på samma plats i mer än två veckor i alla fall. Tänk på bygglovet. Det heliga bygglovet! Någon granne kanske klagar!

I ett ickebyråkratiskt normalt land hade man byggt först och frågat sedan. I ett byråkratiskt normalt land så hade det redan funnits typ 500 planerade platser i landet där man snabbt kan smälla upp fältsjukhus eller annan infrastruktur. Men i Sverige så måste man först snabbutreda frågan. Hoppas att ryssen skickar en förvarning innan de anfaller. I god tid.

Sverige är alldeles för fyrkantigt!
Sverige, Sverige, fyrkantiga fosterland.

Handspriten

Panik! Det saknas handsprit! Vad gör Sverige då? Ingenting, förrän de privata bolagen tar egna initiativ. Absolut Vodka ställer snabbt om produktionen till att göra ren etanol, som de sedan skulle kunna skänka till företagen som tillverkar handsprit. Flera av sveriges destillerier är också beredda att tillverka handsprit, bland annat Agitator Whiskymakare har produktionen igång. Men, in träder Skatteverket!

Företag som skänker etanol är enligt Skatteverkets regelverk inte ”skattefri förbrukare” och de måste därför betala 600 kr/liter i skatt. Ja, det är fixat nu, men där kastade vi bort två veckor i onödan för att frågan skulle behandlas hela vägen upp i regeringskansliet. I ett normalt land så hade en handläggare ringt upp Skatteverkets Generaldirektör som hade fattat ett beslut på stående fot att ”koka på bara, så löser vi det där sedan, här skall ingen skatt tas ut för att man kokar handsprit på svensk vodka”!

Skyddsmask 90

Fösvarets Skyddsmask 90 är en alldeles utmärkt skyddsmask. Men, den är inte CE-märkt (då den är tänkt att användas av soldater i krig, där man inte riktigt behöver bry sig om sådana detaljer). Där tappade vi några veckor medan Arbetsmiljöverket bestämde sig om man inte skulle kunna tänka sig ge ett tillfälligt undantag att använda denna utrustning. Nu kan man det, efer att ha lutat sig mot EU-kommissionens nya rekommendation. I ett normalt land hade man ansett att en skyddsmask utan CE-märkning är bättre än att möta patienterna utan skydd alls, och kört på utan att fråga om sådana detaljer.

 

När vi ändå pratar politik, så missa inte mitt inlägg ”Tre impopulära åsikter” kring vilka företag som ska få stöd och vilka som inte ska ha stöd nu i Coronakrisen.