Skattefinansieringen av Public Service

Testbilden minns vi från det att vi var små. Den kunde sändas lite mer på SvT, i stället för kostsamma program.

Så röstades skattefinansieringen av Sveriges Radio och Television igenom Endast Sverigedemokraterna röstade emot. Jag antar att alla andra partier på högerkanten är rädda att stöta sig med ”journalisterna” som ofta återfinns på vänsterkanten. Skäms, Moderaterna! Skäms Kristdemokraterna! Och skäms, Folkpartiet! Hade ni varit liberaler så hade i alla fall de sistnämnda  ansett att tv-tittande och dito finansiering bör ske på frivillig väg. Vi börjar med att titta igenom Henrik Jönssons video, han uttrycker sig bättre än jag gör, innan vi listar mina argument.

Är skattefinansieringen tvungen?

Det finns ett, och endast ett legitimt skäl att ha en statlig tv och radio: Att det är en del av kris- och totalförsvaret! Detta innebär med andra ord att vi direkt kan stryka en av kanalerna, det finns absolut noll anledning för Sverige att ha två kanaler. Samma sak med radion, vi kan gå ner till en riksradiokanal och hålla kvar lokalradion. Förslagsvis slås P1 ihop med lokalradion.

Detta innebär såklart stora besparingar. Givetvis försvinner inte halva kostnaden om vi tar bort ena tv-kanalen, mycket av kostnaderna är ju teknik och infrastruktur som behövs oberoende om vi sänder på en kanal eller flera. Dessa kostnader är fasta, men de rörliga kostnaderna halveras. Låt oss killgissa att TV-budgeten kunde sänkas med en tredjedel om vi går från två till en kanal. Likaså radiobudgeten om vi går från fyra till en (förvisso större) kanal. Utbildningsradion, barnkanalen och kunskapskanalen tas också bort. Kvar blir kärnverksamheten.

Nytt innehåll

Kärnverksamheten ja, vad är det? Om vi nu köper argumentet att tv/radio behövs för totalförsvaret, så är det nyheter de ska sända. Dygnet runt! Vidare så bör tv och radio sända riksdagens diskussioner. Ja, det kommer inte dra några tittare – men tittarmängden är ointressant ur ett totalförsvarsperspektiv! Statlig tv ska inte konkurrera med privata aktörer, inte om de skattefinansieras (snedvrider konkurrensen). Slutligen skall radio och tv sända inslag från samtliga andra skattefinansierade kulturyttringar. Det är helt fel att hela Sverige betalar för Operan och Dramatens scener, men bara en liten del av Sverige kan utnyttja kulturen. Om din verksamhet får statsbidrag, så skall det sändas i tv. Gratis!

Nedtrappning

Det är överoptimistiskt att tro att politikerna skulle ha råg i ryggen och dra fram yxan och göra enligt ovanstående direkt. För att göra detta behöver man vara dansk. I Danmark gick man nämligen ner från sex tv-kanaler till tre och avvecklade tre radiokanaler. 400 personer fick sparken.

Vad man skulle kunna göra i Sverige är:

1: Anställningsstopp. Inga nya tjänster får tillsättas av ny personal. Då läser sig nedtrappningen på sikt med naturliga avgångar.

2: Ingen uppräkning av skatten med inflationen, utan en årlig nedräkning i stället med 5% per år.

3: Beslut om att ta bort Radio P2 direkt, och att successivt minska på tv-innehållet tills dess att alla program kan föras över i en enda kanal.

Läs också min text om hur tidningar kunde ta betalt per artikel. Vill SVT eller SR göra specialsändningar så kan de också ta extra betalt per show. I så fall kan jag godta skattefinansieringen av Public Service!