Mycket viktigt att välja rätt konto när du ska investera i fonder

Hur kan du bli din egen fondförvaltare? Investera i fonder eller aktier

Typ två veckor kvar på börsåret. Dags att ställa upp i den årliga deltävlingen av den svenska nationalsporten: Skatteplanering! Eller skatteoptimering – kalla det vad du vill. Faktum är att för att få en bra totalavkastning när vi ska investera i fonder eller aktier så måste vi hela tiden minimera våra skattekostnader.

Flytta över till investeringssparkonto (ISK)

Ska du investera i fonder och aktier i ett vanligt depåkonto? Nej, sluta genast med det! Investeringssparkonto är den bästa kontotypen för nästan allt sparande. Det är bara om vi har räntefonder som avkastar sämre än den årliga schablonräntan som vi inte ska ha det långsiktiga sparandet i en ISK. Well, om räntan går upp väldigt mycket blir det också en annan verklighet, men den dagen den sorgen.

Javisst, det känns surt att betala schablonskatten på ISK även de år börsen går ner (som 2018), men i år skrattar man ju hela vägen till banken (börsen upp nästan 30%!).

Tyvärr kan man ju inte bara flytta över aktier eller fonder man har i vanlig depå till en ISK hur siom helst. I samband med flytten blir det skattemässigt en avyttring, där du måste betala skatt på vinsten du gjort på fonden/aktien i den vanliga depån. Betala skatt är ju inte roligt, så därför drar sig många att skatta av vinsten i år – vi väntar ett tag till!

Hur kan du bli din egen fondförvaltare? Investera i fonder eller aktier

Nationalsporten!

Det är här skatteoptimeringen kommer fram! Har du gjort några kapitalförluster i år? Kanske sålt någon aktie (i vanlig depå) med förlust. Eller om du har orealiserade förluster i aktier i den vanliga depån? Väldigt många av oss har ju lån, eller hur? Har du exempelvis betalt ränta på ditt bostadslån så är ju detta en ”förlust i inkomstslaget kapital”. Alla dessa ”förluster” går att använda med lite planering  för att flytta över kapital från vanlig depå till ISK.

Många är glada att få tillbaks lite på skatten när betalda (bostads)räntor räknas av mot löneinkomster. Enligt Skatteverkets hemsida är reglerna:

Om det uppkommer ett underskott av kapital, får man avdrag i form av en skattereduktion för underskottet (67 kap. 10 § IL). Skatten minskas med 30 procent av den del av underskottet som inte överstiger 100 000 kr och med 21 procent av det återstående underskottet.

Vad folk samtidigt inte tänker på är att kapitalförluster är fullt avdragsgilla mot kapitalvinster. Säg att du exempelvis betalt 50.000 kr i ränta under året. Optimera din skatt genom att sälja av lite vinstfonder/aktier ur den vanliga depån. Perfekt vore om du sålde av med en total vinst på samma belopp, 50.000 kr. Din totala skatt på dessa två affärer tar då ut varandra, och du kan flytta in och investera i fonder eller aktier i en ISK.