Varför vi investerade i Amalias Limonad

Longdrink från Amalias Limonad

I prospektet för emissionen till Amalias Limonad fanns det lite text om en kommande produkt, som jag tyckte lät otroligt intressant: Long Drinks (på åländska Lång Drink), eller vad vi i Sverige skulle säga lite föraktfullt ”Alkoläsk”.

Nu är det som så att Hartwalls Long Drink, Lonkero, eller Lonken är Alkos (finska motsvarigheten till svenska Systembolaget) mest sålda produkt. Amalias Limonad gör som man hör på namnet lemonader, gjorda på riktiga bär och naturliga råvaror. Det har varit en fullständig explosion av hantverksöl de senaste åren. Vår investering i Amalias Limonad är ett bet på att även hantverksmässig lonkentillverkning hör framtiden till.

Ny alkohollagstiftning i Finland

Vidare satsar vi på att Finland ska ändra sin alkohollagstiftning så att 5.5% alkoholdrycker blir tillåtna i dagligvaruhandeln. När detta skrivs är gränsen 4,7% men bara om dryckerna är jästa (dvs öl och liknande). Diskussionerna kring detta är på politisk nivå långt gångna.

Anyway, nu i månadsskiftet togs tydligen det första steget i denna plan då Amalias tillverkade de första 6000 flaskorna av Antons Lång Drink. Första batchen ska levereras till de åländska restaurangerna. Responsen har tydligen varit mycket god (hehe).

Antons Långdrink från Amalias Limonad
Antons Långdrink från Amalias Limonad

Varför investering i Amalias Limonad

Vårt bet här på Fondanalys.se är alltså inte att Amalias lemonadtillverkning ska skörda några stora triumfer. Vi hoppas däremot att Lång Drinken kommer att bli nästa stora grej i Finland och Åland. För alkoholhaltiga drycker kan man ju ta ut ett helt annat pris för i flera led. Både tillverkare och krögare kan tjäna en hygglig slant.

Amalias gick med denna investering upp som vårt näst största innehav i portföljen, dock stort distanserat av vårt andra åländska innehav, Stallhagen. Kanske lite lustigt att de två största innehaven är åländska bolag. Det är dock lätt hänt att ladda bössan och skjuta för många skott när man är van vid Sveriges/Stockholms höga bolagsvärderingar.

Edit: Amalias/Antons har också börjat med en ginbaserad serie kallad Antons Drycker. Spännande!