Utdelningsaktier – fem anledningar emot!

Att investera i utdelningsaktier är ett populärt sätt att spara

Vi skrev nyligen ett inlägg om anledningar att köpa utdelningsaktier. Intresset är stort för denna strategi som bland annat kan underlätta att hitta stabila bolag. Strategin är enkel att följa och visst är det trevligt att få ett ständigt inflöde av utdelningar? Samtidigt handlar aktier och börsen om så mycket mer än bara utdelningsaktier. Vi har tidigare kritiserat det överdrivna fokus på utdelningsaktier som råder i bloggosfären. Det har nu blivit dags att göra en lite mer kritisk granskning av fenomenet utdelningsaktier. Här är våra fem främsta argument för att inte köpa utdelningsaktier.

1. Bättre att återinvestera pengarna i verksamheten

Ett aktiebolag som väljer att dela ut en del av vinsten till sina aktieägare säger indirekt att de pengarna gör mer nytta utanför bolaget. Kanske saknas investeringsmöjligheter för tillfället. Betänk exempelvis att Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway, världens mest framgångsrika investerare/investeringsbolag har aldrig delat ut en enda krona (eller dollar i detta fall)!

Eller så är man bunden av en utdelningspolicy som säger att bolaget ska dela ut en del av vinsten även om det innebär mindre satsningar på bolagets tillväxt. Visst, att driva ett bolag kan vara en balansgång mellan att skapa lönsam tillväxt och att belöna aktieägarna genom utdelningar. Det är snarare du som investerare som måste ta ställning till om du föredrar att få tillbaks en del av din investering genom utdelningar eller om det är bättre att pengarna sätts i arbete företagets verksamhet.

2. Man missar många utmärkta bolag

På Stockholmsbörsen, First North, Spotlight och NGM är det knappt 40 procent av bolagen som lämnar utdelningar. Det finns många bra bolag som har utdelningar men det finns också mängder med utmärkta bolag utan utdelningar bland de återstående 60 procenten. Genom att bara satsa på utdelningsaktier missar du många fina investeringsmöjligheter. Storbolagen är överrepresenterade bland utdelningsaktierna. På Stockholmsbörsen har 95 procent av alla Large Cap-bolag utdelningar. Motsvarande siffra för Mid Cap är 66 procent och för Small Cap är det 49 procent. En portfölj med storbolag som har utdelningar kan vara bra för den som prioriterar lägre volatilitet på kort sikt. Om sparhorisonten är lång kan det vara lämpligare att satsa på bolag som växer – oavsett om de har utdelningar eller inte.

Att investera i utdelningsaktier är ett populärt sätt att spara
Att investera i utdelningsaktier är ett populärt sätt att spara

3. Lätt att fastna i utdelningsfällor

Det kan vara oerhört lockande med saftiga utdelningar. En direktavkastning på fyra, fem, sex procent eller mer kan få det att vattnas i munnen. Den kloke undersöker lite närmare innan det trycks på köpknappen. Allt är inte guld som glimmar och så är det ofta med en hög direktavkastning. Det bör rent av ses som en varningssignal. En hög direktavkastning är ofta, om än inte alltid, ett tecken på att något är fel i bolaget. Det kan vara ett underliggande finansiellt problem som fått aktiekursen på fall. Kanske har kreditvärdigheten försämrats och skuldsättningsgraden rusat iväg.

Utdelningarna kan ha börjat utgöra en allt större del av vinsten eftersom ledningen dragit sig för att sänka utdelningen. När man satsar på utdelningsaktier är det lätt att börja jaga direktavkastning, vilket sällan lönar sig i längden. Exempelvis har Swedbank en direktavkastning i dagsläget på tvåsiffriga tal, och Global Gaming nämare 20% efter de senaste dagarnas ras. Dessa bolag kan kanske vara bra köp av andra anledningar – men inte för den till synes höga direktavkastningen!

4. Utdelningarna kan missbrukas

Visst är det härligt att se bolag som har utdelningshöjningar varje år och en respektabel direktavkastning. Samtidigt finns det många exempel på bolag som gör nästan allt för att inte sänka utdelningen, trots att de skulle må så mycket bättre av att göra det. HM är ett aktuellt exempel. Det kan bero på ledningens ovilja att stöta sig med utdelningsälskande ägare. Eller så kan det bero på egna intressen av att hålla det privata kassaflödet intakt. Oavsett anledningen är det osunt när fokus på utdelningen blir så stor att företagets verksamhet och finanser får lida.

5. Totalavkastningen glöms bort

Totalavkastningen är summan av utdelningarna och kursutvecklingen under en viss period. Många som köper utdelningsaktier glömmer tyvärr bort att resonera kring vikten av att även få en god kursutveckling. En aktie med bra utdelningar men som rör sig i sidledes ger bara en medioker totalavkastning. Visst finns det botemedel på detta även bland utdelningsaktierna – t.ex. genom att köpa utdelningsaktier med en låg utdelningsandel och hög utdelningstillväxt. Frågan är bara om det då inte är ännu smartare att även blicka bortom utdelningsbolagen?

Fast detta argument kom sist, så är det vårt viktigaste råd, som tål att upprepas. Strunta i direktavkastningen! Fokusera på totalavkastningen!

Vad tycker ni, har vi rätt eller har vi fel i våra argument för och emot utdelningsfokus? Kommentera gärna i kommentarsfältet!

Slutligen: Förändringar på Pepins

Avslutningsvis konstaterar vi att Pepins gjort om sin handelsmodell lite, så att nu ”korsande kurser” tillåts. Initialt verkar detta blivit en flopp. Vi får säkert anledning att återkomma senare i ärendet, men vad vi redan nu ser är att vi inte kommer ställa oss på köpsidan i närtid hos Pepins (och därmed kommer vi avstå från att vara med i nyemmissioner) innan vi vet hur det hela spelar ut. Det innebär också att vi kommer börja sälja av våra innehav i de olika bolag vi äger via Pepins, för att minska vår exponering.

2 kommentarer

 1. Kronorna

  Sedan har det ju blivit rätt så vanligt med ”dolda” utdelningar i form av återköp av aktier också. Buffet själv överraskade med att låta Berkshire Hathaway köpa tillbaks aktier förra sommaren i brist på investeringsmöjligheter.

  • Fondanalys Inläggsförfattare

   Hej,

   Ja, en helt korrekt iaktagelse. Fast Buffet har ju ett stående mandat att köpa tillbaks aktier när de går under en viss värdering jämfört med bokfört kapital, en sorts skydd mot nedgång helt enkelt.

   Buffetts årliga brev til aktieägarna är för övrihgt en mycket stor källa till visdom, alla borde läsa den. Kanske blir en senare artikel faktiskt!

Kommentarer är stängda.