Så kan ett samlingslån hjälpa dig att spara pengar

Konsumtionslånen ökar kraftigt i Sverige och med det även hushållens sammanlagda skulder. På bara tio års tid har skulder för konsumtion ökat med hela 10 miljarder kronor, där allt större del av lånen utgörs av så kallade snabblån. Detta har i sin tur lett till ökade skulder hos Kronofogden. Bara under förra året ansökte 28 293 personer om skuldsanering, vilket var en ökning med 38 procent jämfört med året dessförinnan.

Om du har dragit på dig många dyra smålån tjänar du nästan alltid på att samla dina lån till ett enda. Ett samlingslån, eller hopbakslån som det också kallas, innebär att du bakar ihop dina dyra lån i ett större lån med lägre ränta. Ett samlingslån är ett vanligt privatlån som du använder för att betala dina dyra småskulder. Eftersom räntan på privatlån vanligtvis ligger på mellan 9-10 procent, medan räntan för snabblån är över 30 procent, finns det mycket pengar att spara.

Utöver lägre ränta finns det en rad andra fördelar med att samla lån. Dels behöver du bara hålla koll på ett lån, dels slipper du betala administrationsavgifter för flera lån. Det gör det möjligt att spara ytterligare pengar. Så oavsett om du har ekonomiska svårigheter eller bara vill få en förmånlig lånesituation lönar det sig alltid att samla dina dyra smålån.

Spara tusentals kronor med ett samlingslån

Det finns tusentals kronor att spara genom att samla dina lån, men exakt hur mycket det rör sig om beror på flera faktorer. Ju större lånebelopp du samlar, desto mer kan du spara. Vilken ränta du får påverkar även det hur mycket pengar du kan spara.

Exempel:

Snabblån 1: Lånebelopp: 15 000 kr. Ränta: 39% Återbetalningstid: 3 år. Aviavgift 25 kr. Totalt belopp att betala: 24 919 kr. Månadskostnad: 930 kr.

Snabblån 2: Lånebelopp: 3 000 kr. Ränta: 39% Återbetalningstid: 6 mån. Aviavgift 25 kr. Totalt belopp att betala: 3 491 kr. Månadskostnad: 623 kr.

Snabblån 3: Lånebelopp: 5 000 kr. Ränta: 39% Återbetalningstid: 1 år. Aviavgift 0 kr. Totalt belopp att betala: 6 056 kr. Månadskostnad: 580 kr.

Total månadskostnad: 2 133 kr. Totalkostnad: 34 466 kr.

Samlingslån: Lånebelopp: 23 000 kr. Ränta: 9,45% Återbetalningstid: 1 år. Aviavgift 25 kr. Totalt belopp att betala: 24 477 kr. Månadskostnad 2 123 kr.

Total månadskostnad: 2 133 kr. Totalkostnad 24 477 kr.

Genom att samla dina konsumptionslån blir du helt skuldfri 2 år i förtid och sparar 9 989 kr.

Samlingslån

Ett bra tips för att vara säker på att du sparar så mycket pengar som möjligt är att jämföra dina samlingslån med varandra. Genom att göra det kan du inte bara se vilket samlingslån som är billigast, utan även om det tillkommer några övriga avgifter som gör lånet dyrare.

Självklart finns det möjlighet att få ett bra samlingslån hos din bank, men ska vi vara helt ärliga tenderar kostnaderna att vara högre hos mer traditionella banker än om du samlar dina lån hos en nätbaserad långivare. Storbankerna ställer vanligtvis högre krav på dig som låntagare vilket innebär att om du redan har många små krediter kan det bli svårt att beviljas ett lån.

Ditt kreditbetyg påverkar dina chanser att samla lån

När du samlar lån tas alltid en kreditupplysning på dig för att säkerställa att du har betalningsförmågan som krävs för att kunna betala lånet. Har du många småkrediter eller många kreditupplysningar registrerade i ditt namn kan det vara något som försämrar din kreditvärdighet och därmed dina chanser till ett samlingslån.

Det finns dock några knep att ta till för att beviljas ett lån.

  • Samla lån utan uc. Tecknar du ditt samlingslån hos en långivare som inte använder UC försämras inte din kreditvärdighet av upplysningen och på så vis blir det lättare för dig att beviljas ett lån.
  • Ta hjälp av en låneförmedlare. Vill du inte skicka in din låneansökan till flera aktörer och riskera att bli nekad ett lån kan du ta hjälp av en låneförmedlare. Låneförmedlaren tar bara en kreditupplysning och kontaktar ofta uppemot 20 olika långivare. Du får sedan svar från långivarna som kan erbjuda dig ett lån och väljer därefter den aktör som är billigast.

Slutligen: allt vi skrivit i den här artikeln kring privatpersoners lån är givetvis applicerbart även på lånen som ett företag kan ha hos olika kreditgivare.