Blancolån, privatlån, konsumtionslån – vad är skillnaden?

privatlån

Om du måste låna pengar är det bra att veta vilken typ av lån du egentligen är ute efter. Det finns många lån som egentligen är likadana, men som kallas för olika saker beroende på vilken bank man lånar från. Här reder vi ut vad skillnaden är mellan olika privatlån och hur du kan välja rätt lån för dig.

Namn på olika privatlån

Kärt barn har många namn och det stämmer definitivt för privatlån. De tre lånen som nämns i rubriken är nämligen samma typ av lån; ett lån som ska användas privat till något som inte är en bostad eller något annat specifikt. Men är alla privatlån likadana?

Blancolån är ett privatlån där du inte behöver ge något som säkerhet. En del lån kräver din bostad, bil eller något annat av värde som säkerhet för att banken ska ha en garanti att pengarna betalas tillbaka. Privatlån med säkerhet har ofta bättre räntor än blancolån, men det är inte alltid säkert. Ett exempel är Lån & Spar Banks lån som har en av marknadens bästa räntor och du kan se deras blancolån med räntegaranti här.

Konsumtionslån betyder helt enkelt att lånet används för konsumtion och inte till bostäder eller andra investeringar. Det är samma sak som ett privatlån och kan användas för att köpa båtar, bilar, resor, t.ex. Du behöver inte uppge för banken vad lånet ska användas till.

Billån

För finansiering av bilar eller motorcyklar väljer en del istället att ta ett specifikt billån som bara kan användas för att köpa ett fordon. Det kan ha ett något annorlunda upplägg än privatlån, läs mer här för att se skillnaderna. Privatlån går bra att använda för att finansiera bilar eller andra fordon, men billån bör inte användas för konsumtion.

Ett privatlån kan ha olika räntor beroende på vilken bank man väljer, om man har en bra inkomst och om man har lånat från samma bank tidigare. Har du som låntagare betalningsanmärkningar eller många andra, stora lån brukar räntan bli högre eftersom det är en risk för banken. Ett tips är att ta ett privatlån med räntegaranti, för då matchar långivaren marknadens andra privatlån med likadana villkor. Det innebär att du som låntagare får den allra lägsta räntan som finns på marknaden, vid det tillfälle som du ansöker om lånet.

Samlingslån

Blancolån kan även användas för att lösa andra lån och krediter. Då kallas det för samlingslån, men det är egentligen samma sak som ett blancolån. Genom att samla lån och krediter med ett privatlån får du vanligtvis lägre räntekostnader.

Det korta svaret är alltså att blancolån, privatlån och konsumtionslån är samma sak