Hernö Gin gör nyemission!

Hernö Gin

Hernö Gin är ett bolag vi har haft på ”radarn” länge. De senaste åren har vi köpt aktier då och då när vi har hittat någon som vill sälja, till ett GAV på strax under 50-lappen. Hernö Gin gör nu en nyemission på 55 kr och vi slickar oss om munnen!

Världens bästa gin

De är duktiga på sprit i Härnösand! Hernö Gin har blivit framröstade som väldens bästa Gin ett fletal gånger. Ett stenkast från destilleriet ligger också ett av Härnösands två ölbryggerier, och vidare ligger whiskytillverkaren High Coast Destillery (som kan handlas på Pepins) i staden. Vad är det som gör denna norrländska stad så duktig på sprit?

Som det onoterade bolag Hernö är, så är det inte lätt att komma in som aktieägare. Har man inte ”kontakter” så får man passa på när det är dags för nyemissioner. Onoterade aktier är kul – men de är farliga då likviditeten är väldigt låg. Hernö handlas inte på någon marknadsplats (än) så du kan riskera att sitta kvar med innehavet länge. Därför vill jag varken rekommendera eller på något annat sätt uttala mig om lämpligheten att investera i bolaget. Läs memorandumet och fatta ett eget beslut. Vi kommer dock att fylla på med lite aktier och avrunda vårt redan existerande innehav till ett jämt nummer, så får du dra dina egna slutsatser kring vad vi anser.

Hernö Gin

Hernö Gins nyemission i korthet

Nyemissionen är på 100 000 aktier till beloppet 55 kr per aktie. Det är alltså en relativt liten emission på 5.5 miljoner kronor. Det finns dock en övertilldelningsoption på 500 000 aktier från redan existerande aktieägare om nyemissionen blir fulltecknad. Gömt inne i den löpande texten i memorandumet finns en intressant mening angående denna möjliga ägarspridning:

Hernö Gin har idag cirka 2 200 aktieägare…Fler aktieägare är också en starkare bas och positivt inför en eventuell framtida notering av aktien på en marknad

Pengarna från nyemissionen ska användas för att starta en cocktailbar/provninglokal i Stockholm. Där ska också personal för framtida exportsatsningar arbeta ifrån. Helt rätt – vi har varit på ginprovning i besköscentret i Härnösand (något vi verkligen rekommenderar) men det är inte alla som kan ta sig dit. Det är ett väldigt trevligt besökscenter, som såklart tagit lite stryk av Corona i år, men siffrorna verkar vara väldigt lika 2019 års siffror. Det är ju positivt att verksamheten inte drabbats hårdare än så, och att man nu vågar satsa i en expansiv nyemission!

Balanserad portfölj

Om jag räknar rätt så är PE-talet 75-80 (man får siffergissa lite) vilket lär avskräcka många. Vi påverkas dock inte, ni som följt den här bloggen vet om vår förkärlek till onoterade bolag. Vi anser att onoterade innehav är en byggsten i varje välbalanserad portfölj. Om du ska investera bättre så bör du ha en mix av onoterat och noterat, aktiefonder och räntebärande papper, samt guld och kanske till och med krydda det hela med lite Bitcoin. Investeringar är inget sprinterlopp utan ett maratonlopp, och då passar det onoterade innehavet bra som en bas. Mycket av tillväxten kommer nämligen under bolagens onoterade år – innan pappret sätts på börsen!

 

 

4 kommentarer

  1. Mikael

    PE tal på ca 80 är ju helt galet på en onoterad aktie. Dessutom så växer de inte så fort.
    Jag äger själv aktien men väldigt få.
    Att investera är att köpa något som ger avkastning på kapitalet. Guld och Bitcoin gör inte detta utan det bygger på spekulation d.v.s att någon i framtiden vill betala mer än vad du gjorde.

Kommentarer är stängda.