Kundprogram: ICA vs Hemköp vs COOP

ICA är "lite dyrare men lite bättre sortiment än Hemköp"

Jag har turen att bo inom tre kvarter från stora ICA, Coop och Hemköpbutiker. Går jag rakt fram från entreporten så hamnar jag på COOP, svänger jag i stället vänster så ligger ICA och Hemköp mitt emot varandra på den gatan. Kanske dags att jämföra deras kundprogram?

Förutsättningar

Jag antar att jag köper mat på respektive ställe för 150 kr per dag (4500 kr per månad). Det är ungefär där jag handlar (fast jag sprider ut mina inköp). Vilken kedja skulle vara mest gynnsammast för mig att handla på?

Hemköp

Hemköp är där jag handlar mest. Hade jag lagt alla mina inköp hos dom så skulle jag få en bonuscheck på 90 kr i månaden att handla för (i praktiken blir det 60 kr då jag som sagt inte är hellt trogen). Utan att ha nagelfarit priserna exakt så tycker jag att Hemköps priser på majoriteten av varorna är något lägre än ICAs.

ICA

Min ICA-butik har mycket bättre ostdisk och delikatessdisk än Hemköp. Det är alltså här jag hamnar allt som oftast när det är dags att handla ”fredagsmyset”. ICA har också liiiite större utbud än Hemköp på vissa varor som intresserar mig, som mellanöl och läsk till exempel. ICAs priser känns å anda sidan som något högre än Hemköps, speciellt på kött av bättre kvalitet. Hade jag lagt alla mina inköp på ICA så hade jag fått 50 kr i återbäring varje månad (i praktiken blir det nu 20-25 kr).

ICA är "lite dyrare men lite bättre sortiment än Hemköp"
ICA är ”lite dyrare men har lite bättre sortiment än Hemköp”

COOP

Coop är den butiken som har den klart dyraste maten av alla dessa tre butiker. De har dock störst utbud på sådana saker som inte är mat – köksutrustning, städmaterial etc. Eftersom min fru är väldigt kinkig vad gäller oparfyrmerad tvål så är det här vi handlar vissa sådana saker, men annars försöker jag undvika COOP – inte minst på ideologiska grunder. Hade jag lagt all handel här så hade jag fått 85 kr i återbäring.

Slutsats

Inte alltför chockerande så ”spelar det ingen störe roll” vilket program man tillhör! Hade något program stuckit ut och varit mycket bättre än de andra, så hade de andra butikerna varit tvugna att anpassa sig. ICA verkar vara sämst och Hemköp bäst för de som handlar väldigt lite. Är ni många i famlijen och handlar mycket så verkar COOP vara bäst – men å andra sidan dyrast.

Annars så är det faktiskt mycket bättre att vara ”otrogen” och köpa de varor som det för tillfället är kampanjpriser på, oavsett kedja. Besparingen att konstant köpa till extrapris är mycket större än att få en bonus i slutet av månaden. Låt den eventuella bonus vara just det – en bonus! En sak som jag inte tagit i beaktande är att både COOP och ICA erbjuder betal/kreditkort. Går ni i de tankarna så rekommenderar jag att ni jämför matkort från Coop och ICA med flera noga innan ni bestämmer er för ett kort.

Slutligen så har i alla fall COOP och ICA flera olika partners anknytna till sina kundklubbar. Här finns det faktiskt ganska mycket pengar att spara. I somras sparade vi flera hundralappar på två turistresor med Strömma Kanal i Stockholm tack vare vårt ICA-medlemsskap. Bara sådana saker gör ju det värt att vara med i andra kundklubbar än där man normalt handlar.