ICA Mastercard – ett dåligt val

Köp gärna mat på ICA, men undvik för sjutton gubbar deras ICA Mastercard!

ICA för rika, är en gammal ironisk nidramsa. Borde ändras till ”ICA blir rika”, tänker jag när jag jämför ICA Mastercard från ICA-banken med lite andra kort jag tidigare skrivit om. Jag läste tidigare Spargrisarnas blogg om deras åsikter om ICA-kreditkortet, och jag kan bara hålla med! ICAs kreditkort passar bäst i papperskorgen, det finns många bättre alternativ.

ICA kundkort och ICA Mastercard

Först och främst har ICA ett vanligt plastkort, ett sorts kundlojalitetsprogram, som ger 1% återbäring på alla köp på ICA. Om du handlar frekvent på ICA, så ska du givetvis skaffa detta medlemskap. 1% på ett års matutgifter blir en slant, några 100-lappar i alla fall beroende hur mycket du handlar. Vidare får man rabatter som bara gäller medlemmarna i kundklubben.

Sedan har ICA ett Mastercard också, som kostar 25 kr i månaden (300 kr om året), eller 27 kr i månaden (324 kr/år) om du också vill koppla en kredit till kortet. Här får man ”möjligheten” till dubbel bonus (dvs 2%) på ICA-inköp. Det låter väl bra? Well…

För det första: För att få dubbelbonusen så måste du uppfylla ett av tre krav:

  1. Bolån eller privatlån hos ICA-banken
  2. En av ICA-bankens försäkringar
  3. Minst 5 000 kronor på ett fond- eller sparkonto hos ICA-banken

Seiöst? Vad är detta för krav? Rimligare vore väl att jag fick kortet gratis om ja hade mitt bolån hos ICA? Inga andra av de kort jag jämför med nedan har sådana löjliga krav.

Köp gärna mat på ICA, men undvik för sjutton gubbar deras ICA Mastercard!
Köp gärna mat på ICA, men undvik för sjutton gubbar deras ICA Mastercard!

För det andra: Bonusen gäller bara inköp på ICA. Jämför vi detta med ex SJ-priokortet (som ger mellan 0,5% och 1.5% rabatt på samtliga köp överallt, så ter sig redan där kortet tämligen dåligt. SJ-kortet är dessutom billigare, så det är bättre att använda sitt vanliga medlemskapskort på ICA för poängen (1%) och därefter använda SJ-kortet för ytterligare 1.5%, än att använda ICAs egna Mastercard när man handlar på ICA. Eller så använder du Norwegian-kortet som ger cirka 0,5% återbäring, men som i gengäld är gratis!

Låt oss räkna på det

Alla får ju 1% i återbäring för att använda sitt vanliga medlemskapskort, så ”dubbelbonusen” är i verkligheten bara värd 1% extra. Årspriset för kortet var som sagt 300 kr (324 för kreditkortet). För att få 300 kr i återbäring så att kortet täcker sin egen kostnad, så måste du med andra ord handla för 30.000 kr årligen på ICA. Det motsvarar 2500 kr i månaden, vilket en småbarnsfamlij lätt lägger på mat och blöjor. Men handlar du verkligen allt detta just på ICA – jag törs slå vad med nästan vem som helst att du skulle tjäna betydligt mer i så fall utnyttja extrapriser här och där och använda gratiskortet från Norwegian i stället. Undantaget skulle väl vara en barnfamilj på en liten ort där den lokala ICA-handlaren inte har någon konkurrent.

Jämförelse med Hemköp

Jag har lyxen att ha ”exakt på metern” lika långt till Hemköp och ICA (de ligger mitt emot varandra på samma gata). Jag handlar 19 gånger av 20 på Hemköp – även där får jag via ett medlemskap på min inköpsnivå 1% i bonus (varierar mellan 0.5% och 2%). Man är ett vanedjur… Enda gången jag handlar på ICA är när jag ska göra en ostbricka, för ICAs ostsortiment är bättre. Men stora skillnaden (förutom att Hemköp har Alvestaglass i sortimentet vilket ICA saknar) är att på Hemköp slipper jag klödda med ett separat plastkort för medlemsskapet. Mitt konto är knutna till alla mina vanliga kreditkort. Jag får alltså automatiskt 1% cashback från Hemköp och 2% cashback från SJ Prio. Och Hemköp är dessutom generellt lite billigare på de flesta varor.

Edit 2020

Den här artikeln skrevs i maj 2019. ICA har sedan dess ändrat sitt bonussystem (som numera heter ICA Stammis). Jag är inte helt insatt i detta nya system, men vad jag förstod av de initiala reaktionerna i pressen så var det inte till det bättre för de som inte var storhandlare på ICA. Bland annat klagade många pensionärsorganisationer. Dock så kan man nuförtiden koppla valfritt bankkort till kontot, vilket var en av sakerna jag klagade på ovan.