Ekonomisk preppning

Fysiskt guld och silver är en form av ekonomisk preppning

Svenska kronan är ”i fritt fall”. Nåja, så farligt är det inte, men faktum är att vi har tappat flera tio-tals procent mot dollarn och Euron. Enligt Nordea kommer fallet fortsätta. Preppning – att preparera sig för ”när kriget eller krisen kommer” – är en företeelse som får fler och fler anhängare. Mer om denna rörelse generellt i ett senare inlägg, nu ska vi prata om en delmängd av preppningen – ekonomisk preppning. Ekonomisk preppning är helt enkelt en försäkring mot precis sådant som man ska försäkras sig emot – Black Swans

Vad preppar vi mot?

För mig är ekonomisk preppning inte att förbereda mig för ett undergångsscenario som att Ryssland skulle invadera oss. Då sitter vi ändå i skiten deluxe och risken för detta är otroligt liten. Vad som däremot finns på “min karta” är:

  • Mycket fallande kronkurs eller extrem inflation
  • Strömlöst under längre tid
  • Oroligheter i samband med strömlösheten (upplopp/“inbördeskrig”)

Ekonomisk preppning mot fallande kronkurs och inflation

Riksbanken verkar göra sitt bästa att köra kronkursen i botten. Börsen är i denna stund upp 18% i år, vilket alla jublar över, men omräknat till andra valutor är årets börsuppgång ytterst modest. Lösningen här är att titta inte bara köpa svenska aktier utan på alternativa investeringar. Detta kan vara aktier på andra börser (eller onoterat) i andra länder, men också råvaror som kaffe, olja, guld. Cryptovalutor ska här nämnas speciellt – alla som “spelar på börsen” borde också äga en Bitcoin och 10 Ethereum, köpt som en lottsedel och undanstoppad långt bak i skrivbordslådan. Själv har jag investerat i några bolag i Finland (Naava och några åländska onoterade bolag). Av de svenska bolag jag äger aktier i (onoterat och på börsen) så har jag fokuserat på bolag som har stora delar av sina inkomster i utländsk valuta. 

Fysiskt guld och silver är en form av ekonomisk preppning
Fysiskt guld och silver är en form av ekonomisk preppning

Strömlöshet och oroligheter

Anne Wibble, gammal Folkpartistisk finansminister, sa en gång att

Alla svenskar borde ha en årslön på banken / Anne Wibble

Anne Wibble hade rätt, även om summan kanske är extrem. Men hon hade fel i att pengarna ska vara på banken. Elektroniska ettor och nollor har inget värde vid rejäla oroligheter eller långvarig strömlöshet. Jag skulle vilja säga att

Alla svenskar ska ha fyra månadslöner i kontanter och guld eller silver / Fondanalys.se

En månadslön i svenska kronor, en månadslön i Euro och en månadslön i dollar. Slutligen en månadslön i fysiskt guld eller silver. För om skiten verkligen träffar fläkten så kommer inte kontokortet att gälla när du ska köpa bensin eller vatten. Vi kommer då vara tvungen att använda kontanter, eller helt enkelt idka byteshandel. I värsta fall måste vi ha så mycket pengar kontant så att vi kan ta oss till gränsen till Norge eller Danmark och muta oss in.

Själv försöker jag köpa gamla svenska tvåkronor i silver på Tradera. Då kombinerar jag ett nostalgiskt samlarintresse med ekonomisk preppning. Jag bryr mig inte direkt om kvaliteten på myten utan samlar för att det är skoj. På så sätt kommer jag ibland över mynt väldigt nära, eller precis på, det dagsaktuella silvervärdet. En liten premie mot silvervärdet är helt okej att betala för samlandets skull.