SJ Prio och Mastercard

I dag fick jag den ”tveksamma glädjen” att utnyttja min toppstatus, svart nivå, i SJ Prioprogrammet då mitt tåg från Örebro till Katrineholm för vidare byte(n) med slutstation Stockholm blev försenat. Vi lämnade Örebro västerut 33 minuter försenade, men redan i Kumla var jag ombokad på tåg som skulle ta mig från Hallsberg via byte till buss i Bålsta och sedan till Stockholm, tack vare ett telefonsamtal till SJ Prio och den svarta statusen på kortet gjorde att jag kopplades förbi alla andra i kö och fick förtur. Bra jobbat!

Nu tror ni säkert att jag åker mycket tåg som har fått denna höga status, men så är inte fallet, tvärt om nästan. Jag gissar på att jag gör en kortare tågresa i kvartalet, men det fina är att jag har betalat pengar för tågbiljetterna kanske en gång på tio. Övriga gånger har jag rest ”gratis” genom att använda mig av intjänade SJ Priopoäng. Och det bästa med SJ Priopoängen är att biljetter bokade på poäng är helt flexibla och avbokningsbara, om man får ändrade planer.

Jag använder nämligen SJ Prio Mastercard som mitt backupkreditkort (mitt förstahandskort är SAS American Express, men det är ju inte alla ställen som tar Amex). Detta gör att jag får SJ Priopoäng för alla mina vardagliga inköp.

SJ Prio: olika nivåer

SJ Prio finns i tre nivåer, Vit, Grå och Svart. Du är Vit när du har under 6000 nivåpoäng (och du får 10 poäng per 100 kronor handlat på kortet), så en årlig spend på 60 000 kr knuffar dig upp till Grå nivå.

SJ Prio Mastercard
SJ Prio Mastercard

Grå nivå är du på mellan 6000 och 25 000 nivåpoäng under året, och på Grå nivå tjänar du in 20 poäng per spenderad hundralapp. Att ta dig från Grå nivå till Svart nivå innebär alltså en årlig spend ytterligare på 95 000 kr.

Du är på Svart nivå om du har en mer än 25 000 intjänade nivåpoäng under året, och här får du 30 poäng per intjänad hundralapp. För att behålla det svarta kortet måste du alltså de kommande åren spendera 834 hundralappar (83 333 kronor).

Att ta sig upp i nivåerna på SJ Prio kan alltså kanske vara lite tufft (60 000 kr plus 95 000 kr), men att behålla det svarta kortet är enkelt. Rimligen tar man sig upp till Grå nivå år ett och från Grå till Svart år två (125 000 kr).

Direktavkastning för SJ Prio-poängen

Hur mycket är poängen värda då? Jo, det varierar mycket utefter ens resemönster, själv åker jag typ två eller tretimmarsresor (Stockholm-Borlänge eller Stockholm-Örebro) och för dessa relativt billiga resor har jag en värdering på 50 kr/1000 poäng. Reser man däremot längre sträckor i X2000 kan värderingen helt plötsligt bli den dubbla. Bäst värde ska tydligen sovtågen till Norrlands inland ge, har jag hört, men det finns inte på kartan att jag åker ett sådant så det har jag inte räknat på.

Detta innebär att ”direktavkastningen” / återbäringen på ens vardagliga handlande blir, med min värdering om 50 kr per 1000 poäng:

Vit till Grå nivå: 6000 poäng = 300 kr, spend 60 000 kr = 0,5%
Grå till Svart nivå: 25 000 poäng = 1250 kr, spend 125 000 kr = 1%
Och det inses snabbt att när man behåller Svart nivå är återbäringen 1.5%

Årsavgiften för kreditkortet är: Svart nivå 195 kr, Vit och Grå nivå 295 kr, det vill säga något du snabbt tjänar igen om du kan utnyttja poängen för tågresor. Dessutom ingår en reseförsäkring. SJ Priokortet med kopplat Mastercard är ett mycket bra kort att ha i plånboken om du liksom jag gör ett par resor med SJ under året.  Dessutom får man gratis kaffe på tåget som innehavare av Grått eller Svart kort, vad jag nu ska med det till, jag dricker inte kaffe.

 

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

RSS
Facebook
Google+
https://fondanalys.se/2018/07/31/sj-prio-och-mastercard">