10 frågor till en smslån-affiliate

Simon Nyström är en affiliate inom smslån

Fondanalys.se träffar Simon Nyström över en kopp kaffe för att prata lite om affiliatebranschen. Just nischen smslån är en lukrativ, men ganska så svår del all slå sig in i, just på den höga konkurrensen. Häng med, så ska Simon prata om att synas online!

Simon, vem är du?

Jag heter Simon Nyström är 44 år och har jobbat på nätet på heltid sedan 2004. Jag började kunna leva på Internet på den tiden det vara ganska ovanligt och spännande. På den tiden när det började rulla på ordentligt resulterade i orden ”Du, jag ska berätta en sak men lova att INTE säga det till någon. Ingen annan ska få reda på det här…” Jag har tre barn och bor i Umeå. Mitt företag heter Next Lead Sweden AB.

Varför blev det just smslån?

Det började lite av en slump. Jag hade sagt upp mig från mitt dåvarande konsultjobb 2007-2012 på Malta för Highlight Media Group där jag jobbade inom casino och poker. Jag hade nämligen blivit erbjuden ett intressant jobb på hemmaplan. Personen som erbjudit mig jobbet (och även var företagets grundare) gick olyckligtvis in i väggen och blev sjukskriven. Personen som tog över förstod inte alls värdet av SEO och eftersom jag inte var intresserad av att ens behöva förklara detta så tappade jag helt intresset för detta jobb.

Därför blev denna situation ett gyllene, om än tvingande tillfälle att sätta igång med mina egna projekt och försöka att leva på det (igen). Tidigare hade jag byggt upp en sajt inom poker där jag hade tur och tajming som matchade pokerboomen 2004/2005 men där jag på grund av Sveriges spelmonopol valde att sälja för att inte hamna i trubbel. Jag hade redan även en viss inkomst som jag kunde leva på via små nischade webbplatser men dessa var långt ifrån några webbplatser man kunde förlita sig till gällande en stadig inkomst framöver. De var ganska struntiga.

År 2012 hade jag en annorlunda uppfattning om hur saker kunde göras för att uppnå synlighet på nätet. Google Sverige förändrades massor och allt handlade inte längre om att få massor av sajter att länka till ens webbplats för att få god synlighet. De flesta höll inte med i denna fråga. Speciellt de som sålde länkar… Jag trodde att man skulle belönas i tuffa nischer ifall man jobbade mer transparent och vågade stå för det man gjorde. Detta var något jag var ganska säker på. De flesta jobbade helt anonymt och satsade utöver innehåll enbart på att länka in sajterna. Dessutom fanns det utrymme för framgång om man gjorde saker annorlunda än alla andra.

När jag valde att jobba på mina egna projekt ville jag därför bevisa att jag visste vad jag pratade om. Det fanns olika anledningar till detta.  Dels behövde jag en inkomst och dels ville jag inte bli bortglömd ifall man skulle behöva ett ”riktigt” jobb senare. Jag ville skapa ett personligt varumärke inom sökmotoroptimering. Lösningen var då att jobba just transparent inom en nisch där folk inte vågade göra det och på så sätt visa att min teori fungerade i praktiken.

Hur gick det?

Inom ett halvår blev jag etta på smslån. Jag låg i den absoluta toppen på smslån och liknande sökord och skrev mycket om denna typ av lån samt bloggade om lagändringar. Även en del långivare läste min blogg så det var inget fel på innehållet som så. När Google gjorde sin uppdatering i juni 2019 som skulle se till att auktoriteter syntes i toppen på YMYL-sökningar (Your Money Your Life) försvann min sajt från toppen till förmån för nya aktörer som egentligen inte hade samma track record. En del var rent spam. Allt började handla om länkar igen.

Simon Nyström
Screenshot från https://www.searchenginejournal.com/june-broad-core-update-e-a-t/311937/

Hur ska du gå tillväga för att lösa problemet?

I fallet med min webbplats SmslånOnline.se tror jag dels att det är en designfråga och frånvaron av bra teknisk implementering. Sajten har varit snabb som en blixt och haft korrekt information så det är inte problemet. Däremot är sajten hårdkodad men med ett eget admin för recensioner för att underlätta. Förut hade hårdkodningen en fördel eftersom allt gick att finlira till perfektion. Allt laddades snabbt. Jag tror även att frånvaron av footprints av existerande CMS kunde kunde ge effekt (eftersom allt jag byggde på den tiden alltid fick en bra grundranking).

Modern design kräver dock att man bygger på ett existerande CSM för att dra nytta av de funktioner som man faktiskt kan få gratis, som exempelvis uppdatering av sitemaps, tiddstämplar och mycket mer som man kan ladda ner färdigt via plugins. När jag tänker på att jag programmerade mitt egna nyhetsbrev så blir det nästan lite fnissigt… men jag tyckte att det var roligt då. Nu börjar jag bli sjukt less på stressen däremot.

Jag kommer att försöka lösa problemet genom att förbättra designen med CSS-ramverket Bootstrap och migrera sajten till WordPress vilket snart är klart. Sedan kommer sajten att strippas ner eftersom smslån förändrades i och med lagändringen 2018. Det gör att det finns ganska mycket inaktuell information som är onödiga för sajten att bära. Målet är att ha re-designen färdig i slutet av april 2020, men som alltid kan saker bli lite försenade.

Det är ett riktigt skitgöra att flytta över kalkylatorer och annat med relativt mycket custom-programmering till en WP-version. Men när allt är klart kommer jag/vi att kunna jobba snabbare framöver och lägga tiden på det som är viktigt för att få ökad synlighet. Som det har varit nu har man suttit ett år och jobbat med saker i bakgrunden som Google inte ens märker av och det gör att sajten börjar tappa ytterligare. Sen givetvis länkar. Länkar har återigen blivit mycket viktigt. Faktum är att jag inte brytt mig så mycket om länkar sedan förra decenniet.

Simon Nyström

Tycker du själv att smslån är bra?

Jag har aldrig sagt att smslån är bra. Aldrig. Jag tycker heller inte att man behöver sälja sin själ för att kunna sälja. Däremot fyller smslån helt klart en givande funktion för den som har hyfsad ekonomi och vill låna ett mindre belopp till löningen istället för att fråga en kompis. Att låna 1000 kronor i 30 dagar hos exempelvis Ferratum kostar 33 kronor. Det är verkligen ingen stor sak. Däremot gäller att ju större belopp desto större problem. Men det har även mycket med låntagaren att göra. Det är därför det införts maxtak för räntor och kostnader.

Den högsta tillåtna räntan är 40% och den högsta tillåtna kostnaden motsvarar lånebeloppets storlek. Då räknas även avgifterna in. Dåtidens smslån hade en mycket mer aggressiv affärsmodell där förlängningen av lånet var inbyggt i affärsmodellen. Dessutom till mycket högre ränta. I förlängningen ingick ingen amortering vilket gjorde att folk med betalningsproblem lurades in i en fälla där de varje månad skulle betala en hög räntekostnad utan att lånet minskade. En helt klart ful affärsmodell.

Så du har alltså inte dåligt samvete att över att folk hamnar i problem?

Nej, jag anser mig inte ha någon del i den skulden. Dels ger jag inte ut några lån och dels köper jag ingen reklam. De som hittar webbplatsen gör det för att de redan söker efter ett smslån. Jag informerar och har informerat mer än andra om smslånens problem samt förklarat vad man ska tänka på för att undvika onödigt höga kostnader. Jag har förklarat problemen med smslån, främst de tidigare mer aggressiva smslånen. På min webbplats får de information om räntor och avgifter och kan göra en jämförelse. Alternativet är att besökaren hamnar direkt hos en låneaktör som har större intresse av att få till ett sälj direkt och pratar gott om sig själv även om de skulle vara sämsta alternativet för kunden.

Är det svår konkurrens inom smslån?

Det är helt klart svårare nu men det beror nog på vem man är. För min del är det största problemet att jag behövt ställa om 100% från den strategi jag använde innan till något helt nytt. Det har tagit enormt på krafterna. Sen tycker jag rent allmänt att Googles uppdatering misslyckades avsevärt i Sverige, men man måste ju anpassa sig ändå. Snart är man förhoppningsvis i mål. Företag som sedan tidigare jobbat hårt med länkar och haft snygga sajter (japp, snyggt och förtroendeingivande + länkar är viktigare än informationen) har däremot fått det enklare.

Smslån bjuder på hög konkurrens men det finns definitivt svårare nischer.

Tar folk fler eller färre lån nu när Covid-19 skapar problem i samhället?

Just nu är det många företag som stängt ner och provisionerna har blivit lägre. I övrigt kan jag inte svara på den frågan eftersom jag är så begravd i arbete att jag inte har tid att research speciellt mycket.

Hur förbereder du dig för framtiden?

Jag har insett att man inte bara kan ha roligt när man jobbar längre. Man får verkligen aldrig bli nöjd utan vilja ha mer och mer. Slappnar man av och har för få projekt så kan man tappa en stor del av intäkterna om Google gör en uppdatering, motiverad eller ej, över en natt. Det är väldigt trist. Förutom kunde man kombinera nytta med nöje lite mer. Nu är fokus tillväxt och fler anställda ifall det börjar rulla på igen. Trots allt har det gått väldigt bra så det är dumt att klaga när man kunnat ha sitt drömjobb och bra med frihet. 

Jobbar du inom fler nischer?

Vi har planer på fler nischer. Vår nya webbplats Next Deal sysslar med rabattkoder och möjligheten att kombinera butikers sortiment under ett och samma tak. Produkterna kan sorteras efter kategori, produkt, färg och varumärke. Man kan även spara sina fynd till senare – det kräver inget konto – och man dela det vidare med sina vänner och bekanta. Sajten fokuserar mest på kläder men behöver du ett hagelgevär så kan du hitta det också…

Vad mer som kommer upp får ni hålla utkik efter senare.