Poppels nyemission – blandade tankar

Senaste trenden inom hantverksöl är bland fatlagring av öl på exempelvis gamla Whiskeyfat, något som även Poppels experimenterar med.

Poppels Bryggeri är ett hantverksbryggeri i Jonsered strax utanför Göteborg. Just nu genomför de en expansiv nyemission för att finansiera burklina, kyllager, pilotbryggverk (och de pratar också om restaurang).

Vi har tidigare gjort två stora investerigar i liknande bryggerier, dels Åländska Stallhagen som var liknande situation som Poppels är nu med behov av burklina och större bryggverk, dels skånska Brygghuset Finn. En god diversifiering innebär att vi inte köper ännu ett ölbryggeri, så vi kommer att avstå av detta skäl (förutom en minipost för att få tillgång till information mm i framtiden). Jag vill inte råda någon till varken köp eller icke-köp i denna nyemission, alla ska fatta sina egna beslut. Men jag har en viss vana av just nyemissioner av bryggerier, så jag vill här nedan ge några blandade tankar.

Tillväxtbolag

Tidigt i prospektet får vi reda på att Poppels har växt i snitt 80% per år, med vinst varje år. Det är imponerande. Man vill nu växa på exportmarknaden (då man ligger tvåa i Sverige på hantverksbryggerisidan).

Min erfarenhet säger mig att export är svårt. Hantverksbryggerier bygger nämligen på en hög grad lokapatriotism. Av detta skäl tyckte jag det var roligt att investera i Brygghuset Finn, ett bryggeri i typ topp 20 som har ambitionen att bli topp fem.

Värdering och kapacitet

Poppels och Stallhagen har väldiga likheter: Båda bryggerierna har en maxkapacitet på 2.5 miljoner liter. Båda bryggde under 2017 cirka en tredjedel av detta (Popples bryggde 1.1 miljoner liter under 2018, jag vet inte Stallhagens siffor 2018). Stallhagen har en burklina, Poppels planerar att skaffa en. Stallhagen har en restaurang. Poppels planerar skaffa en. Stallhagen har en populär gårdsbutik – det kan man tyvärr inte ha i Sverige. Stallhagen är i topp tre hantveksbryggerier i Finland. Poppels är topp tre i Sverige. Stallhagen värderades post-money i sin nyemission till 100 miljoner kronor, medan Poppels värderar sig till 150 MSEK.

Om Poppels är värd 50% mer än Stallhagen får andra avgöra. Jag blev i alla fall sugen att köpa fler Stallhagenaktier (även om jag är rädd att resultatet 2018 blir dåligt).

Det här att Poppels funderar på en egen restaurang anser jag vara väldigt viktigt – och förbisett. Även om bryggeriet är i topp två-tre i Sverige så går det 13 på dussinet av hantverksbryggerier. Att då ha en egen restaurang, och med det ett eget skyltfönster, kommer vara en mycket stor USP som de mindre konkurrenterna helt saknar. Man brygger också lite ”konstiga” öl som man testar på sin restaurangpublik, och flyger det där så kan man köra ut det över hela landet. Eller så går man åt andra hållet med små exklusiva släpp som enbart säljs på den egna krogen. Detta håller kvar känslan av exklusivitet för de som verkligen älskar märket.

Senaste trenden inom hantverksöl är bland fatlagring av öl på exempelvis gamla Whiskeyfat, något som även Poppels experimenterar med.
Senaste trenden inom hantverksöl är bland fatlagring av öl på exempelvis gamla whiskyfat, något som även Poppels experimenterar med. Ett annat exempel på denna trend är Brygghuset Finns Derailed Bourbon Bock  som är lagrat på gamla whiskyfat från svenska whiskytillverkaren Mackmyra.

Poppels bokslut 2018?

Poppels bokslut för 2018 är inte färdigt än (det är förvisso inte Stallhagens heller, men Stallhagen söker inga pengar). Att söka pengar i en nyemission och inte kunna prestera ett bokslut (eller ens ett preliminärt sådant, pro forma) är rent ut sagt oförskämt mot investerarna! Det är omöjligt att köpa aktier för några större belopp baseat på siffror som är 1.5 år gamla. Skärpning!

Lei-nummer?

I prospektet står det att juridiska personer måste ange sitt LEI-nummer i samband med teckning. Detta är fel – LEI-nummer behövs inte när en juridik person tecknar aktier i ett onoterat bolag. Jag vet att Aqurat (där man ska teckna aktierna) vet detta, då jag bråkat (med framgång) med dem om detta tidigare (i samband med Brygghuset Finns emission). Att ändå kräva detta nummer tyder på rejäl lättja. Stå på er!

Investeraravdraget gäller för Poppels

Vid en investering i Poppels gäller investeraravdraget. I korthet får du dra av 50% av investeringen i deklarationen och kvitta mot andra aktieinkomster. Å andra sidan kan du inte teckna aktierna via ISK. Du måste också behålla aktierna i minst fem år (vilket inte lär vara något problem, då dessa aktier kommer vara väldigt illikvida utan någon andrahandsmarknadsplats). Med andra ord, investerar du 2000 kr så får du dra av en tusenlapp i deklarationen som kvittas mot andra kapitalvinster. Du slipper alltså skatten på den tusenlappen, man kan se det som 300 kr i ”återbäring”. Mer information om investeraravdraget finns på Skatteverkets hemsida.