Ung företagsamhet i det lilla

Ung företagsamhet är ett bra sätt att få unga att prova på att starta företag

Det finns många sätt att inleda en bana som entreprenör. Ingen har väl missat Ingvar Kamprads historia om hur han började sälja tändstickor, nylonstrumpor och annat för att så småningom märka att det där med möbler verkade kunna bli stort. Hans Ikea blev också ganska stort med tiden. Eller Clas Ohlson, som började sälja tekniska handböcker på postorder för att så småningom starta en butik, som till slut blev en hel kedja med miljardomsättning.

Men var finns morgondagens Ikeagrundare och visionärer? Organisationer som Ung Företagsamhet och Rookie Startups försöker utbilda framtidens entreprenörer. Ung Företagsamhet har hållit utbildningar och hjälpt hundratusentals elever att driva UF-företag ända sedan 1980 och många av dem har blivit stora succéer. Som Ida Backlund som gick från UF-företagande till att grunda hårkoncernen Rapunzel of Sweden med försäljning över hela världen.

Ung företagsamhet

Men kanske borde man starta långt tidigare. Kamprad cyklade ju runt och levererade varor hemma i Älmhult redan som sexåring. Ett sätt att hitta morgondagens Kamprad kan vara just att introducera människor för möjligheter att tjäna pengar i tidig ålder, även om sex år är i tidigaste laget. När klassen vill åka på skolresa och klasskassan ekar tom eller när fotbollslaget vill åka på träningsläger, istället för att föräldrarna skramlar – låt ungdomarna själva tjäna ihop pengarna. Som det gamla ordspråket lyder: ”Ge en man en fisk och du föder honom för en dag. Lär en man att fiska och du föder honom för hela livet.”

Ung företagsamhet är ett bra sätt att få unga att prova på att starta företag
Ungt företagande är ett bra sätt att få unga att prova på att starta företag

Ett företag som tagit fasta på detta är DelikatessKungen som säljer sina produkter i samarbete med skolklasser och föreningar som därigenom får möjlighet att tjäna sina egna pengar. Det är provisionsbaserad försäljning så ju mer ungdomarna säljer av företagets cheddarost, salami, ekologisk olivolja och andra delikatesser, ju mer betalt får de. Förutom att få råd till sina drömresor är det roligt att testa och förfina sina försäljningsstrategier. Kanske blir någon av fotbollsspelarna morgondagens Zlatan, men alla kan ju inte bli fotbollsproffs och chansen att någon av dem istället blir morgondagens Ingvar Kamprad eller Clas Ohlson är nog större.

Mitt förslag kring ungt företagande

Även i Finland har man liknande program kring ungt företagande. Men man går ett steg längre i sin strävan att få folk att starta aktiebolag genom att man nu helt avskaffar kravet på aktiekapital på nystartade bolag. Jag tvekar att vi skulle vara mogna för ett liknande drag i Sverige – men ett mellanting vore att just UF-företag kunde omvandlas till riktiga aktiebolag utan krav på 50 000 kr i aktiekapital.  I ställer kräver vi att löpande beskattade vinstmedel sparas i företaget och omvandlas till aktiekapital tills man når mininivån 50 000 kr. På så sätt kan också unga utan kapital starta ett aktiebolag.