Finland avskaffar kravet på aktiekapital

Är det så jäkla smart att avskaffa kravet på aktiekapital?

En intressant nyhet från vårt östra grannland – Finland slopar kravet på aktiekapital för aktiebolag!

I Sverige har vi ett krav på minsta aktiekapital på 50 000 kr. I dagsläget är motsvarande krav 2 500 euro, vilket motsvarar halva det svenska kravet. Nu har finnarna bestämt sig för att ta bort kravet på aktiekapital helt och hållet! I reformen slopas kravet på minimikapital också för bostadsaktiebolag.

I juli blir det enklare att starta nya företag då minimikapitalkravet på 2 500 euro slopas för privata aktiebolag, skriver justitieministeriet i ett pressmeddelande. Ändringen ska ännu stadfästas av presidenten.

Syftet är att sänka tröskeln för att bilda företag i aktiebolagsform och underlätta småföretagsverksamhet utan personligt ansvar. Lagändringen gör också digital rapportering enklare.

Tanken kanske är god, men är detta verkligen så smart? Jag tycker generellt att det är bra att man kan sätta ett skyddande lager mellan sig privat och firmans åtaganden med hjälp av ett aktiebolag. För enskilda firmor är företaget och företagsägaren en och samma, vilket gör det lätt att man blandar ihop sin egen ekonomi med företagets. Det betyder även att företagsägaren har personligt ansvar för alla företagets lån och skulder. Enskilda firmor ska skys som pesten. Handelsbolag är ännu värre!

Är det så jäkla smart att avskaffa kravet på aktiekapital?
Är det så jäkla smart att avskaffa kravet på aktiekapital?

Vad innebär avskaffandet av aktiekapital i praktiken?

För att svara på den frågan så måste vi gå tillbaka och titta på varför man i gamla dagar hade satt ett relativt högt krav på aktiekapital. Det här är krav från tiden före Internet – i och med att det inte finns (i teorin) ett personligt ansvar för aktieägarna så behövdes det ett skydd för företagets fordringsägare. Tidigare var det 100 000 kr i Sverige, men sänktes år 2010 till hälften. I dag har borgenärerna mycket större möjligheter att kontrollera en motparts status än för 10 eller 20 år sedan. En kreditupplysning går blixtsnabbt. Anledningarna för riktigt höga aktiekapital finns helt enkelt inte.

Men att avskaffa kravet helt och hållet, som i Finland? Kalla mig skeptikerkatt, men skeptikerkatt är skeptisk. Jag kan inte komma på någon endaste firma med verksamhet som inte behöver ett litet kapital. Även en enmanskonsult behöver en dator, exempelvis, för att arbeta effektivt. Och handen på hjärtat, om din ekonomi är sådan att du inte har motsvarande 25 000 kr så kanske du inte är rätt person att starta företag. Har du en bra idé så borde du alltid kunna låna pengar av någon kreditgivare för att få ihop till ditt aktiekapital.

Vad kommer ske nu i Finland? Låt mig gissa att vi kommer se en lavinartad ökning av bedrägerier där man startar ett aktiebolag med en målvakt som ”plockar ut” mobiltelefoner eller lurar staten på momspengar. Tidigare fanns det ett visst skydd pga ”trögheten” att skaffa bankkonto, visa upp för banken att man hade aktiekapitalet osv. Nu faller den lilla barriären helt. Handlarna (och staten) kommer efter ett tag att kontra med nya rapportkrav eller andra former av säkerheter – saker som bara gör vi hederliga aktiebolagsdrivares vardag jobbigare.

Så: Sverige, rör inte vårt aktiekapital!