Portfölj · Stallhagen

Stallhagen: Let´s make beer great again

Vi tillbringade svenska nationaldagen genom att åka till Åland och gå på ölbryggeriet Stallhagens bolagsstämma. Stallhagen är vårt näst största portföljinnehav, och med tanke på vad vi fick höra på bolagsstämman så vill vi väldigt gärna öka på innehavet. Hör av er om ni har några aktier att sälja!

20180606_192839

Som alla aktieägare vet så gick bolaget med en mindre förlust 2017, från att ha visat bra resultat de senaste åren. Orsaken är bygget av det nya bryggeriet, som tagit mycket kraft, samtidigt som man hållit produktionen uppe i det gamla. Nya brygghuset stod klart sent 2018, och då är då, nu är nu, det intressanta är inte vad som varit utan vad som komma skall. Bolaget har nu:

* Ett helt nytt bryggeri, med en kapacitet på minst 2.5 miljoner liter per år
* Helt ny produktionsutrustning
* Ny förpackningslinje, kombi flaska och burk

och det fina i kråksången är att bryggeriet kan tillverka ökade volymer utan att öka på personalstyrkan, ökad volym ger alltså direkt utslag på sista raden. Vidare kommer tillverkningsomkostnaderna att minska då det nya brygghuset är mycket mer energieffektivt än det gamla.

Kommande år lär vi alltså se ökade avskrivningskostnader, minskade rörelsekostnader, samma personalkostnader (om man inte ökar upp på säljsidan vilket vi hoppas) och det talades mellan skål och vägg om att bolaget skulle kunna göra sin första utdelning baserat på 2019 års resultat. Stallhagen har ju de senaste åren sålt allt de kunnat tillverka, så man har inte kunnat bearbeta den svenska marknaden (en liten sidenote: 25% av all försäljning av öl på Åland är Stallhagen – snacka om att ha en stabil hemmamarknad!). Burkölen har tagits emot fantastiskt bra (vi var tveksamma när vi hörde planerna för ett år sedan, men erkänner glatt att vi har haft helfel där). I år har försäljningen ökat 20+ %, främst i februari (då burkarna lanserades) och i maj (med sitt fantastiska väder). Håller vädret i sig så lär vi inte stanna under miljonen liter i år, vi håller tummarna för 1,1 till 1,2 miljoner liter.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s