Billecta köps av Savelend Group

Savelend Credit Group logotype

Savelend Group, som jag både är långivare hos och aktieägare i, köper den digitala faktureringstjänsten Billecta. Di Digital, Realtid och Breakit rapporterar om affären men missuppfattar den. Dessa journalister skribenter kan tydligen inte läsa innantill ur ett pressmeddelande. Affären genomförs med både kontanter och nyemitterade aktier i Savelend Group, och alla tre grundarna kommer arbeta kvar i bolaget efter köpet.

Billecta hjälper tusentals företag att automatisera fakturaflödet i allt från
skapande av fakturor till avprickning, bokföring, påminnelse och kravhantering. Nu hoppas jag på att kunna få en rejäl aktieägarrabatt för det här är en funktionalitet jag verkligen behöver. Verksamheten grundades 2014 och innehar ett inkassotillstånd från Datainspektionen. Billecta hjälper idag företagare att hantera flöden närmare 6 miljarder kronor via deras tjänst.

Uttalande från Billecta

Jonas Ahlberg som är en av tre grundare och huvudägare i Billecta, kommenterar affären med:

Tillsammans med Savelend kan vi påskynda den planerade utvecklingen av Billecta genom att omgående addera fakturafinansiering till våra befintliga affärsområden fakturaservice och kravhantering. Detta i kombination med Savelends organisation och deras FI tillstånd gör att Billecta kommer kunna utvecklas ännu snabbare – både vad gäller försäljning och nya tjänster. Savelend-gruppen har en bra företagskultur och jag är övertygad om att Billecta kommer vara ett starkt komplement till koncernen

Jonas Ahlberg kommer jobba vidare som VD i företaget och som vice VD i koncernen.

Savelend köper Billecta

Ovanstående citat tolkar Breakit, Realtid och Di Digital att Savelends långivare nu ska få möjligheten att investera i fakturaköp, vilket är fel – det kunde man ju göra sedan gammalt! Vad affären däremot syftar till är:

  1. Billectas kunder får möjligheten till fakturaköp/belåning
  2. Savelends långivare får möjligheten att investera i inkassoportföljer
  3. Savelends långivare får en betydligt större fakturabelåningsportfölj att investera i.

Synergier

Jag förväntar mig stora synergier med denna affär som breddar bolagens gemensamma portfölj. Savelend Group har nu de flesta delar av värdekedjan, något som de flesta konkurrenter saknar, nämligen:

  • Savelend, som är verksamt inom Peer-to-peer utlåning
  • Loanstep som är ”motsatta sidan” av ovanstående, dvs utlåningsverksamheten via korttidslån till privatpersoner
  • Credstep som är fakturaköp och företagslån. Vänder sig till företag som vill bättra på likviditeten
  • Billecta som är fakturahantering
  • Samt slutligen investering i inkassoportföljer via ovanstående

Fakturaköp

Fakturaköp är ett mycket intressant område att investera i. Lånen har kort löptid på cirka 35 dagar, bra avkastning på cirka 1 % per månad och bra säkerheter (ofta ägarborgen samt två motparter). Jag ska genast gå in och vikta om min investeringsprofil. Det är så intressant att ha följt Savelends resa från ett ställe där folk kunde låna pengar snabbt till en snabbväxande helhetsaktör som både växer organiskt på hemmamarknaden Sverige samt genom uppköp av kompletterande verksamheter samt slutligen expanderar internationellt, nu senast Polen: Jaroslaw Grygiel, landschef för Polen gör ett fantastiskt jobb och levererar nya samarbeten på löpande band. Senast i augusti skrevs det ett finansieringsavtal med en välkänd aktör i Polen vilken löpande kommer nyttja investeringsplattformen.

Med de etiska och politiska risker som finns kring snabblån är det viktigt och skönt att bolaget expanderar som det gör och breddar sitt produktutbud. Den där börsnoteringen det hintades om 2019 (som såklart kommer dra ut på tiden, det gör det alltid) känns inte alls otrolig nu!