Nybliven aktieägare i Savelend Group

Savelend logotype

Eftersom jag tror att den svenska börsen är övervärderad och en möjlig krasch står för dörren så har jag under det senaste året mer eller mindre stått utanför. Pengarna måste dock investeras i något. Den största delen av mina kontanta medel har jag haft investerat i Peer to peer-lending via Savelend.

Det finns ju flera olika aktörer på P2P-marknaden. Orsaken till att jag valde just detta bolaget är helt och hållet att jag personligen känner två av grundarna. När de nu i månaden gjorde en expansiv nyemission så valde jag att köpa in mig i investeringsplattformen. Det fick bli för cirka en årsavkastning på de pengar jag haft utlånat på Savelend, och äger numera en liten del av bolaget.

Jag tror att ha en liten del av sin portfölj exponerad mot Fintech (finansiell teknik) och en liten del av portföljen investerad inom den här tillgångsklassen P2P-räntor är en intressant hedge. Savelend har sin låneverksamhet både inom snabblån som företagslån och factoring via de olika varumärkena nedan, dvs man kan få en större riskspridning (både som aktieägare och som långivare) än exempelvis konkurrenterna Brocc och Lendify.

Savelend logotype

Savelend Group

Gruppen driver tre varumärken, nämligen:
* Savelend, som är verksamt inom Peer-to-peer utlåning
* Loanstep som är ”motsatta sidan” av ovanstående, dvs utlåningsverksamheten via korttidslån till privatpersoner,
* Credstep som är fakturaköp och företagslån. Vänder sig till företag som vill bättra på likviditeten

Enligt Realtid.se siktar bolaget nå en 50-procentig ökning under 2018 och att börsnoteras under senare halvåret 2019. Vi får väl se hur det blir med det… om jag har rätt i mina farhågor kring en börskrasch så brukar ju klimatet för börsintroduktioner bli iskallt.

Loanstep logotype

Loanstep

Loanstep rankar bra på olika jämförelsesajter för sms lån. De är dock ingen renodlad aktör inom snabblån. Loanstep har även korttidslån på lite längre tidsperioder i sin portfölj, och företagslån på både högre belopp och i sammanhangen långa tider. Dessa olika lån gör att långivarna via Savelend får en nyttig diversifiering i sin låneportfölj.

Credstep logotype

Credstep

Factoringtjänsten via Credstep är också väldigt intressant för mig. Jag skrev ju tidigare ett inlägg om just detta. Med aktieinnehavet i Savelend Group så är jag numera aktör på både köp- och säljsidan av fakturor, lustigt nog.