Webhotellet Bineros omsättning på börsen

Annat exempel på dagschart Binero. Inga affärer fram till typ kvart i två denna dag, därefter omsattes det hela 10.000 kronor.

Vissa småföretags omsättning på börsen är minst sagt minimal. Frågan är om det bästa för företaget verkligen är att vara noterad på Stockholmsbörsen, eller om inte en handel á la Alternativa vore bättre. Webhotellet Binero får tjäna som exempel för denna artikel, men det finns många liknande aktier att välja på.

Binero dagschart, taget klockan 14:00 en vanlig dag.
Binero dagschart, taget klockan 14:00 en vanlig dag.

Ovanstående bild visar handeln för Binero på Stockholmsbörsen idag. Och samma sak igår. Är aktien handelsstoppad, kan man fråga sig? Nej då, det finns både köpare och säljare av aktien. Problemet är att de inte möts, utan ligger för långt ifrån varandra, samt att volymerna är för små. Ibland ”rasslar det till”, som bilden nedan från tidigare i veckan visar:

Annat exempel på dagschart Binero. Inga affärer fram till typ kvart i två denna dag, därefter omsattes det hela 10.000 kronor.
Annat exempel på dagschart Binero. Inga affärer fram till typ kvart i två denna dag, därefter omsattes det hela 10.000 kronor.

Helt plötsligt var det någon som bestämde sig att köpa lite aktier på säljsidan, och aktien hoppade upp närmare 10%. Detta utan några som helst nyheter. Dagsomsättningen stannade dock under 10.000 kr .

Månadschartet visar på taggigare kurvor än en sågklinga. När någon får för sig att köpa eller sälja aktien så hoppar kursen 5-10% åt endera hållet. Näppeligen en hälsosam marknad att agera på.

Nej, det är inte sågklingan på en motorsåg, det är Bineros månadschart
Nej, det är inte sågklingan på en motorsåg, det är Bineros månadschart

Varför ligger Binero på börsen?

Jag har flera (= mer än en) kompisar som satt bolag på smålistorna på börsen. Alla säger de samma sak, det var de dummaste de gjort. Kostnaden för regelefterlevnad och för informationshantering överstiger med råge det de får tillbaks. De har varit ”tvingade” av storägare att sätta bolaget på börsen för att storägaren vill ha en exit. Att säga att man är vd eller storägare i ett börsbolag är också tydligen en egoboost, men frågan är om det inte kostar mer än det smakar. Det finns ju alternativ till börsen, exempelvis Alternativa.

Alternativas / Pepins handelsmodell

Alternativas och Pepins har en annan handelsmodell än den traditionella börshandeln. Här samlar man ihop handeln till ett handelstillfälle per månad (Alternativa) eller var tredje månad (Pepins). Först sker det en förhandel, där man ”lyssnar av” köpare och säljare och hittar en kurs att handla bolaget på. Det är denna kurs som sedan gäller under resten av handelstillfället. Take it or leave it.

I teorin är denna månads/kvartalshandel betydligt bättre för bolagen och för aktieägarna än dagshandeln på börsen. I praktiken är det dock inte så, för denna modell förutsätter relativt jämt köp/säljintresse. Om exempelvis säljsidan är många gånger större än köpsidan så sitter aktieägarna fast med sina aktier, hur gärna de än vill bli av med dessa. På börsen hade man ju om inte annat kunnat dumpa dom för vrakpris, men det går inte på Alternativa / Pepins. Jag har tidigare kritiserat Pepins för just detta, att de måste bli mycket bättre på att göra reklam för de kommande handelsrundorna. Som det är nu så är det bara potentiella säljare (om ens det) som känner till att det ska bli handel i aktierna. Det behövs som sagt en köparsida också, som balanserar upp detta.

Alternativas nästa handelsrunda börjar på onsdag 10 oktober med förhandeln. Även Pepinsbolaget Alvestaglass kommer handlas då, men inte övriga Pepinsbolag. Alvestaglass är ett undantag som kör månadshandel i stället för kvartalshandel. Du hittar Alternativa listan som inloggad på Pepins plattform. Vi syns där!

Fotnot: Jag är ledsen om jag med rubriken lurade er att denna artikel skulle handla specifikt om Binero eller generellt om webhotell. Det var inte meningen. Fler webhotell att läsa om finns på valjawebbhotell.se. Vidare, vad man önskar vore att man kunde komma åt Alternativa via sitt Avanzakonto, det skulle öppna upp likviditet på ett oanat sätt.