Att sanera sin ekonomi

Pengar växer tyvärr inte på träd. När är det okej att låna pengar?

Jag surfade in på ett låneforum för ett tag sedan, och det är skrämmande att se hur vissa (miss)handlar sin ekonomi. SMS-lån sågs som en normal källa till finansiering, och inte något som man enbart använder när det är panik. De flesta hade inte fokus på att sanera sin ekonomi, utan såg nya lån som en mänsklig rättighet. Jag blev faktiskt förbannad, så nedanstående är lite pekpinnar vad du ska göra när du riskerar att hamna i skuldfällan.

Behöver eller Villhöver

Du behöver egentligen bara två saker: Betala din hyra/amorteringar för din bostad, och lägga undan pengar så du kan äta dig mätt. Jag törs säga att nästan alla andra utgifter är saker som du ”villhöver”. Saker som egentligen är onödiga. Du vill ha en ny telefon, men du behöver det egentligen inte. Du vill ha en bil, men du behöver det inte. Och vad gäller maten, så går det att komma undan med relativt lite pengar per månad. Laga mat hemma och ta med matlådor till jobbet i stället för utelunchen spar genast stora pengar varje månad, som exempel.

Sälj prylar

Du har lägenheten eller huset full av massa villhöverprylar. Sälj dessa! Använd pengarna för att betala av på alla smålån. Ja, du får kanske väldigt dåligt betalt för böcker och CD-skivor… men som det är nu, så tar de bara plats. Du läser ändå aldrig böckerna eller lyssnar på skivorna. Om du kan sälja en kubikmeter ”skräp” och betala av på ett snabblån, så gör det!

Pengar växer tyvärr inte på träd. Hur kan man sanera sin ekonomi
Pengar växer tyvärr inte på träd. Hur kan man sanera sin ekonomi?

Din bostad och bil

Din bostad har ofta ett värde du kan realisera. Varför bor du exakt där du bor? Nu när du sålt dina onödiga prylar, så märker du att du har massa kvadratmeter du inte använder. Byt till en mindre bostad som ligger mycket närmare ditt jobb. Dels blir hyran/amorteringarna lägre pga färre kvadratmeter, dels så kan du göra dig av med din bil. Nu behöver du inte köra bil till jobbet längre, utan kan cykla eller gå i stället. Bilen är en stor utgiftspost, som du helt ska elimineras för den som ska sanera sin ekonomi. Bor du i en större stad och byter ner dig i kvadratmeter, så är det inte helt otroligt att du dessutom kan få lite pengar emellan för att göra bytet. I Storstockholm handlar det om sexsiffriga belopp om du går ner ett rum i storlek.

Omstartslån för att sanera sin ekonomi

Om du nu absolut inte kan flytta, men äger din bostad, så kan du kanske nyttja bostaden ändå. Har du inga betalningsanmärkningar, så kanske du kan öka låneutrymmet på bostaden hos din bank och betala av på smålånen. Om du har betalningsanmärkningar så är det ju värre, men Marginalens Banks omstartslån är ett intressant alternativ då. Det är ett lån som är speciellt designat för ”dig som har en betalningsanmärkning eller vill lösa skulder hos Kronofogden”. Kravet för att få lånet är som sagt att en bostad kan användas som säkerhet för lånet, och tanken med lånet är som sagt att lösa skulder hos kronofogden eller betala av andra snabblån/SMS-lån som ligger och tickar med betydligt högre ränta. Se därefter till att aldrig aldrig aldrig ta ett nytt lån för konsumtion!