Bli din egen fondförvaltare

Hur kan du bli din egen fondförvaltare? Investera i fonder eller aktier

Fonder är omåttligt populära i Sverige. I runda svängar tre fjärdedelar av svenskarna sparar i fonder om vi räknar bort det obligatoriska fondsparandet (PPM). På sätt och vis är det positivt: det visar att det svenska folket intresserar sig för ekonomi och sparande. Å andra sidan innebär det att många väljer dyra fonder framför ett nästan gratis ägande i aktier. Andelen svenskar som ägde aktier direkt var bara 18 procent 2018 enligt SCB. Idag lär vi dig att bli din egen fondförvaltare!

Många skulle tjäna på att försöka äga aktier direkt istället för att spara i fonder. Jag har tidigare skrivit om varför investmentbolag är bättre än fonder. Det finns också många galna saker i fondbranschen som man gör gott i att undvika. Ett mellantingmellan fonder och direktägande i aktier är att investera i investmentbolag – detta är något som kan ge en hög avkastning totalt sett.

Mycket att spara på att köpa aktier

Enligt Fondbolagens förening har Sverige bland de lägsta genomsnittliga fondavgifterna i världen, tillsammans med Schweiz, Nederländerna och Norge. Ändå är en genomsnittlig avgift på cirka 1 procent för Sverigefonder och mycket mer än så för fonder med annan inriktning inte billigt. Här har den genomsnittlige svensken många sköna tusenlappar att spara genom att köpa aktier istället för fonder. Courtaget hos nätmäklarna är nästan obefintligt nu för tiden. Det finns ingen årlig avgift för att äga aktier, till skillnad från fonder som alltid innebär en löpande kostnad. Fondförvaltare lever på svenskens rädsla för det okända, men att skapa en egen aktieportfölj är inte så svårt..

Visst, det kan finnas lägen då fonder är det enda alternativet, till exempel för PPM eller för att investera på marknader där det är svårt eller omöjligt att köpa enskilda aktier. Men med de svenska nätmäklarnas välutvecklade plattformar och låga courtage för aktiehandel finns det knappast några anledningar att välja fonder istället för att själv bygga en välbalanserad aktieportfölj. Bli din egen fondförvaltare!

Det är inte svårt att lyckas med aktier

Många ser nog aktiemarknaden som nyckfull, svår och reserverad för ”börshajar” och experter. Det är en fullkomligt felaktig uppfattning. Tyvärr finns det en tendens att svenskar som satsar på att köpa aktier istället för fonder presterar sämre än index. Det betyder inte att man har mindre chans till god avkastning via direktägande än genom fonder. Troligtvis beror det på att väldigt många av dem som väljer att köpa aktier inte tillämpar någon strategi. Kanske köper man ”på känn”, behåller förlorare och säljer vinnare.

En annan anledning till varför många inte lyckas är otillräcklig riskspridning. Hur kan man lyckas med aktier på sikt med en portfölj med bara fyra bolag i? Det är nämligen så den genomsnittliga svenska aktieportföljen ser ut. Eller så köper man samma aktier som vänner och familjemedlemmar. Det är inte heller hållbart. En sak värt att nämna är att det finns väldigt många olika bloggar om börs och aktier. En del av dessa bloggare ”talar för egen vinning”, men väldigt många beskriver en spännande börsresa och har bra djuplodande analyser. Det är väl värt att leta upp en handfull favoritskribenter och lyssna på vad de har att säga.

Det krävs alltså lite mer kunskap för att tjäna pengar på enskilda aktier än på fonder. Samtidigt är den kunskap som behövs för att komma igång med ett lyckat direktägande i aktier så pass liten att vem som helst kan lära sig det på en eftermiddag.

Hur kan du bli din egen fondförvaltare?
Hur kan du bli din egen fondförvaltare?

Bli din egen fondförvaltare: Tre alternativ

Även om man kan fördjupa sig hur mycket som helst i aktier, stockpicking och strategier finns det åtminstone tre enkla sätt att köpa aktier på som alternativ till ett fondsparande.

1. Ta rygg på fondförvaltare

Bygg din egen fond genom att ta rygg på fondförvaltarna. Det är lätt att ta reda på de största innehaven i vilken fond som helst. På Morningstar och Avanza hittar du lätt de tio största innehaven för varje fond. Titta på dina favoritfonder och bygg en portfölj som innehåller samma aktier. Balansera om innehaven då och då, till exempel årligen eller kvartalsvis.

2. Köp investmentbolag

Investmentbolag investerar i andra aktiebolag. Man kan likna investmentbolag vid fonder så till vida att de hela tiden analyserar och investerar i olika aktier. Genom att köpa ett investmentbolag får du i själva verket 10-20 eller fler aktieinnehav på en gång. Investmentbolag tenderar att vara mer långsiktiga än fonder, vilket är bra för avkastningen på sikt. Dessutom betalar du ingen förvaltningsavgift. Spara regelbundet i en portfölj med en handfull investmentbolag i så får du exponering mot ett stort antal handplockade aktier. Vissa investmentbolag investerar även i onoterade aktier, vilket ger ökad riskspridning.

3. Skaffa en egen strategi

Det tredje alternativet till fonder är att skaffa sig en egen investeringsstrategi att köpa enskilda aktier efter. Denna metod kräver en lite mer planering, men det är inte svårt. Det finns massor av tänkbara strategier: värdeaktier, utdelningsaktier, Net-Nets, aktier med högt F-Score, momentum, trendande aktier och så vidare. Om du väljer denna metod är det viktigt att först välja en strategi och sedan hålla sig till den. Glöm inte att sprida risken genom att bygga en bred portfölj och inte bara satsa på några få aktier. Ni som läst tidigare här på bloggen vet att vi på Fondanalys.se är negativt inställda till ett överdrivet synsätt på utdelningsaktier, men det finns även en del positiva faktorer att fokusera på detta upplägg.