Fem anledningar att köpa utdelningsaktier

Att investera i utdelningsaktier är ett populärt sätt att spara

Utdelningsinvesteringar är troligtvis den mest populära strategin bland småsparare som köper aktier. Om vi blickar över Atlanten finner vi en ännu större passion för utdelningsaktier. Vad är det som gör denna strategi så intressant? Läsare av den här bloggen vet att vi på fondanalys.se är väldigt kritiska kring det grupptänk vi anser finns kring utdelningsaktier. Men även om vi anser att man ska fokusera på totalavkastningen och inte direktavkastningen, så finns det i ärlighetens namn ett antal argument som talar för utdelningsaktier. Vi listar här fem stycken!

1. Bra bolag

Enbart vinstgivande bolag kan dela ut pengar till sina aktieägare år efter år. Genom att välja att enbart investera i utdelningsaktier så minskar alltså sannolikheten att välja mängder med bolag som är mindre bra. Det blir ett sätt att sålla agnarna från vetet. Å andra sidan kan vi också missa bolag som är i utvecklingsfasen – på gott och ont.

2. En enkel strategi

Utdelningsinvesteringar är en relativt enkel strategi. Fördelen med att använda en enkel strategi är att det ökar sannolikheten för att den kommer att följas. Det är egentligen inte så många parametrar som man behöver titta på för att bygga upp en utdelningsportfölj. Man kommer långt på att jämföra utdelningshistorik, utdelningstillväxt, direktavkastning och utdelningsandel.

3. Ett ständigt kassaflöde

Stabila utdelningsaktier ger utdelning en eller flera gånger om året. De flesta amerikanska utdelningsaktier har utdelning fyra gånger per år. Den som investerar i utdelningsaktier får ett konstant kassaflöde av de utdelningar som kommer in på kontot. Utdelningarna kan med fördel återinvesteras i nya utdelningsaktier eller så kan pengarna användas till något annat.

Att investera i utdelningsaktier är ett populärt sätt att spara
Att investera i utdelningsaktier är ett populärt sätt att spara

4. Utdelningsaktier billigare när börsen deppar

Börsen går som bekant mest upp men då och då går den in i svackor och björnmarknader. Om man väljer att vara fullinvesterad i aktier hela tiden kan man med fördel välja utdelningsaktier. Direktavkastningen ökar i takt med att aktiekursen sjunker. Även om totalavkastningen påverkas negativt av börsnedgångar ger svackorna en möjlighet att köpa fler aktier och de framtida utdelningarna blir större. När börsen går dåligt är utdelningarna ”på rea”.

5. Begränsad fallhöjd

Denna punkt hänger samman med den föregående: Bra utdelningsaktier klarar sig bättre i orostider än andra aktier. Låt oss tänka oss ett bolag med stabila utdelningar, fin utdelningshistorik och en direktavkastning på 3 procent. Plötsligt börjar världens börser gå dåligt. Vår utdelningsaktie sjunker i pris men samtidigt stiger direktavkastningen. Efter ett tag blir direktavkastningen på aktien i fråga 4 procent, 5 procent, 5,5 procent. I takt med att direktavkastningen stiger ökar investerarnas intresse för aktien, vilket bromsar upp prisfallet.

Slutligen, en pudel

Artikeln jag skrev för 10 dagar sedan om nyemissionen i Savelend hade ett irriterande fel: Jag hävdade att ticketstorleken, alltså minsta storlek på investeringen var 150 000 kr. Det var fel. Priset per aktie är 9 144 kr, och minsta antal aktier man kan köpa är 3 st (27 432 kr) och ingenting annat. Jag ber om ursäkt för den gubbgooglingen!

 

1 kommentar

  1. Redaktionen

    En annan fördel är matematisk – du genomför en kontinuerlig förändring av portföljen där du kommer köpa på dig nya bolag och investera mer i företag som gått ner lite. Det är nog för att ge en (teoretisk) fördel över köp-och-glöm-strategin.

Kommentarer är stängda.