Aktieinvestering för nybörjare

Aktieinvestering för nybörjare

Aktieinvestering består av en blandning mellan tur och skicklighet. Trots att du inte med 100 % säkerhet kan förutspå aktiemarknadens utveckling finns det vissa åtgärder som du kan tillämpa för en större sannolikhet till framgång. I den här artikeln kommer vi att bjuda på råd som hjälper dig att ta bättre investeringsbeslut, och vi ska även titta lite närmare på hur du går till väga för att köpa aktier. Få dina pengar att växa redan idag med de rätta strategierna.

Vad du som aktieinvesterare bör ha i åtanke

Innan det är dags att dyka ner i världen av aktieinvesteringar finns det några punkter som du bör ta hänsyn till för att säkerställa att du gör de rätta investeringsvalen. Dessa punkter är som följande:

Planera dina köp och försäljningar

Spontanköp och försäljningar är vanligt förekommande bland oerfarna investerare, och det är ingenting som rekommenderas. När ens aktier plötsligt drastiskt minskar i värde är det lätt att få panik och omedelbart sälja, vilket i slutändan resulterar i att större delar av dina investeringar hamnar i sjön.

För så effektiv aktieinvestering som möjligt, se därför till så att du gör upp en plan och håller dig till den. Bestäm dig exempelvis för att enbart köpa en aktie per månad och att sälja efter ett visst antal år. På så sätt håller du ordning och reda på dina investeringar och tar inga panikartade spontanbeslut.

Undvik kortsiktiga investeringar

För att lyckas med kortsiktiga investeringar krävs det stor expertis samt att du har turen på din sida. Med detta i åtanke är det därför en bättre lösning att satsa på långsiktiga investeringar, och många experter delar denna åsikt. Varje vecka, dag och timme kan aktier fluktuera radikalt, men över en längre tid är det som mest sannolikt att en akties värde stadigt ökar. För största möjliga chans till framgång är det därför gynnsamt om du köper dina föredragna aktier, behåller dem i ett antal år och sedan säljer när tiden är rätt.

Lägg inte alla ägg i en korg

Trots att det kan kännas lockande att investera alla dina pengar i en aktie som är på väg uppåt kommer du att tacka dig själv om du istället sprider ut dina risker. Dela upp dina investeringar genom att köpa cirka 10-12 aktier, och dessa ska gärna befinna sig inom olika sektorer.

Några av dina investeringar kan exempelvis riktas mot aktier inom förnybar energi, andra mot internationella aktier och sedan några mot stora utdelningsaktier samt tillväxtaktier med stor potential. Detta minimerar risken att förlora alla dina pengar då allting inte hänger på att det går bra för en enda aktie.

Aktieinvestering för nybörjare

Läs andra ekonomibloggar om investeringar

Tipsen som vi har gått igenom ovan är enbart några få strategier som kan hjälpa dig på traven mot att ta bättre beslut vid köp och försäljning av aktier. För ytterligare råd och en djupdykning ner i allt som har att göra med aktier, klicka här för att ta en tur över till Aktieskola.

Här kan du läsa mer kring hur du går till väga för att börja köpa aktier, varför aktieinvestering är värt besväret, hur du hittar en handelsplattform att använda dig av samt mycket mer därtill. Läs dessutom artiklar med fokus på kryptovalutor för dig som har fått upp intresset för att investera i bland annat Bitcoin, Dogecoin, Ethereum eller någon annan valuta.

Steg för steg guide för att börja köpa aktier

Då har du beslutat dig för att det är väl värt att investera i aktier, men hur kommer du egentligen i gång? Det första steget är att hitta en nätmäklare som håller hög standard, och lyckligtvis nog finns det hundratals handelsplattformar att välja mellan. En pålitlig nätmäklare vet du att du har fått tag på om de erbjuder ett brett urval av aktier inom olika sektorer, om kostnaderna är låga, om sajten är lättnavigerad samt om de förser dig med alla verktygen som du behöver för att börja köpa aktier. Du kan vända dig till Google eller en jämförelsesida för att göra sökandet efter nätmäklare lättare.

När du väl har hittat en handelsplattform som överensstämmer med dina behov och önskemål är det dags att skapa ett konto. Detta är en process som inte tar mer än några minuter, och efter dess att du har registrerat dig kan du göra din första insättning via en insättningsmetod som du föredrar.

Med pengarna på kontot gäller det nu bara att bläddra genom de olika aktierna och välja vilka du vill köpa. Se gärna till så att du lämnar lite pengar på kontot om en plötslig investeringsmöjlighet skulle dyka upp i framtiden som du verkligen inte vill missa. När du väl har valt aktie anger du bara hur mycket du vill investera, klickar på ”köp” och sedan är aktien din!