Nybörjare i massor till aktiemarknaden efter att GameStop rusar 1000%

GameStop

Många nybörjare har lockats till att börja spara i aktier efter att nyheterna flödat marknaden med att aktien för den fysiska spelbutiken GameStop har rusat med flera tusentals procent senaste veckorna. 

Avanza seglade upp som näst mest nedladdade appen på App Store vilket antyder på att många nya småsparare har flockats in på börsen för att göra ett kap på att investera i aktier.

Detta kan ha en förklaring i att många av oss sitter hemma och inte spenderar sina pengar, så varför inte få pengarna att växa genom att investera i aktier istället? 

Nybörjare riskerar att förlora allt på aktier

Problemet som sker när sådana här nyheter kommer till marknaden är att många nybörjare lockas in i att köpa aktier som GameStop bara för aktien går upp med flera hundra procent.

Nybörjarna drömmer om att bli rika snabbt på aktier, men så är sällan fallet när man lockas in i att köpa aktier som kortsiktigt går upp väldigt mycket – eftersom att de ofta går ner ännu snabbare säger Marcus Lindblad som driver SparaCash. 

“En aktie kan gå upp flera tusentals procent, men den kan bara gå ner 100% – det är lätt att bli fartblind när man ser att en aktie är upp ett par hundra procent men sen när man väl köpt in sig och den går ner -50% på en dag så är det inte så himla kul att titta på sin aktieportfölj” säger Marcus Lindblad. 

GameStop
GameStop, Manchester, CT. 8/2014 by Mike Mozart of TheToyChannel and JeepersMedia on YouTube

Sociala medier ett problem för aktiemarknaden?

Sociala medier är en stor orsak till att vi sett flera kursökningar i Gamestock, AMC Entertainment, Koss, BlackBerry, med flera. 

En flock småsparare gick ihop på plattformen Reddit under kanalen Wallstreetbets för att ta upp kampen mot en hedgefond på Wallstreet som hade blankat aktierna. 

Nybörjare som lockas in i att köpa aktier för första gången kan dock förlora stora summor pengar på att inte ha vetskapen om att dessa aktier regleras som vi såg när Robin Hood begränsade aktiehandeln i bland annat GameStop. 

Aktien föll 75 procent på 90 minuter, det är nog inte många nybörjare som är beredda eller ens medvetna om att detta inte är normalt när man handlar med aktier, det är mer likt ett casino än traditionell aktiehandel” säger Marcus Lindblad på SparaCash. 

“Det är bättre som nybörjare att ta det lite mer försiktigt och köpa aktier i företag som man har koll på, istället för att jaga något som tillfälligt ökar i värde utan någon substans. Titta kanske på svenska företag som gör en vinst varje år med en stabil trend uppåt. Det är lätt att fastna i att vilja jaga snabba vinster på börsen men de allra flesta nybörjare börjar och slutar där, eftersom att man förlorar sina investeringar och inte vågar sig in på börsen alls efter detta.”

Ett vanligt problem är också att man inte heller är medveten om de fundamentala kunskaperna som behövs innan man börjar med att köpa aktier, som vilka öppettider börsen har, vilka avgifter det kostar att köpa svenska och utländska aktier, hur man lägger en köporder på en aktie, och andra viktiga bitar. 

Det är lätt att bara hoppa in och trycka på köpknappen för att någon annan på sociala medier säger att man ska göra det. 

“De flesta gör nog bäst i att köpa en fond först, och sen läsa på lite om hur man köper aktier innan man faktiskt tar klivet in att börja köpa aktier istället för att köpa första bästa bolag som stiger flera hundra procent på någon dag. Det är sällan hållbart i längden” säger Marcus. 

Du kan lära dig mer om att köpa aktier på SparaCash.se