Fakturaköp eller factoring är kanske något för mig?

Det gäller att tänka på procenten vid fakturaköp

En gång om året, vid sommartid när Sverige mentalt har stängt av, så har jag för vana att gå igenom både privatekonomin och företagens löpande kostnader. Förra året kikade jag för företagens räkning på bokförings- och bankkostnader. I år har jag kikat på fakturaköp och telefonkostnader. Telefonabonnemang kommer jag byta i december när låsperioden går ut.

Som jag skrev för ett år sedan så funderade jag på att byta från Fortnox bokföring till Kapitas för båda bolagen. Efter att ha provat Kapitas i skarpt läge så har jag kommit fram till att det passar alldeles utmärkt för det lilla bolaget (som är ”ganska vilande”) med fåtalet verifikat per år. I det lite mer aktiva bolaget har jag dock legat kvar med Fortnox.

Vidare så bytte jag bank från SEB till Marginalen Bank för båda bolagen. Jag är mycket nöjd trots att Marginalens tjänst för utlandsinbetalningar har mycket att önska.

Det gäller att tänka på procenten
Det gäller att tänka på procenten

Fakturaköp

Slutligen var det ju faktureringen som ställde till det för mig. Även om jag använder Bokio för fakturering så är jag långt ifrån nöjd. Därför har jag ansökt att öppna ett konto på Euro.se för att lära mig mer om fakturaköp och factoring. Jag tänker så här: kostnaden är dryga procenten per faktura, vilket blir acceptabelt för att faktiskt använda Euro.se system som faktureringsprogram. Samtidigt så får jag pengarna direkt och slipper vänta på dessa. Förvisso är mina få kunder väldigt bra betalare som aldrig strular och (oftast) betalar i tid, men att få slanten snabbare påverkar ju likviditeten positivt.

Tidigare jobbade jag på ett stort företag, med väldigt internt jobbig administration. Företaget försökte betala sina fakturor inom avtalad tid, men ibland gick det bara inte. Jag jobbade med inköp, så jag var medveten om att våra underleverantörer hade problem med detta. I vissa fall vågade de inte klaga eller slänga fram en räntefaktura i rädslan att vi skulle välja andra underleverantörer. Vidare så finns det ju företag som faktiskt satt i system att betala fakturor sent, och på så sätt använda sina underleverantörer som långivare. Om du själv måste betala dina skulder på 30 dagar men får betalt på 60 dagar så binder det upp kapital i bolaget. Då kanske du till och med måste använda dig av checkkrediten eller ta andra lån för att lösa kassaflödet. Har man sådana kunder kan ju fakturaköp vara en riktigt bra affär.