Factoring: Tre dolda fördelar!

Förutom att man får pengarna snabbare vid factoring så har jag märkt två andra fördelar med fakturaköp.

Jag har nu sedan ett halvår använt mig av fakturaköp av mitt lilla aktiebolags fakturor. Förutom av den uppenbara fördelen att få mina pengar snabbare så har jag hittat tre ”dolda” fördelar med factoring som jag tror kan vara av intresse för många!

Pengarna snabbare med factoring

De olika factoringbolagen säljer in sig mestadels med argumentet ”få pengarna snabbare”. Ett fakturaköp kostar mellan 1% och 2% av fakturans belopp, läs mer här. På årsbasis blir ju det såklart en rejäl kostnad. Men det ska såklart ställas i relation till företagets andra finansieringskostnader. Med min lilla volym ser jag som att denna kostnad är obetydlig med tanke på de tre nedanstående fördelar jag tycker mig ha funnit!

Förutom att man får pengarna snabbare vid factoring så har jag märkt två andra fördelar med fakturaköp.
Förutom att man får pengarna snabbare vid factoring så har jag märkt två andra fördelar med fakturaköp.

Betydligt enklare administration!

När jag säljer min faktura till factoringbolaget så är jag färdig! Uppföljningen av skickade fakturor har faktiskt varit en tidstjuv för mig. Tid jag kan göra annat med, dvs pilla mig i naveln eller sälja mera. Jag gör bokföringen en gång i månaden och tidigare konstaterade jag då att kanske två fakturor var försenade. Detta behövde jag då ta hand om, kanske flera dagar försent. Med fakturaköp så slipper jag hålla på med denna administration. En försenad faktura är helt plötsligt ”någon annans problem”.

Slippa vara bank åt sin kund med factoring!

När jag jobbade på en datorfirma för många år sedan så var det inte ovanligt att våra stora statliga kunder betalade väldigt långsamt. Att få betalt på 30 dagar var ovanligt, det kunde dröja 60 eller 90 dagar innan vi fick betalt. Samtidigt var vi så små, i en mycket konkurrensutsatt bransch, så vår VD vågade helt enkelt inte skicka fakturorna till inkasso eller kronofogden. Han vågade inte heller i efterhand begära dröjsmålsränta från de statliga kunderna, av rädsla att hamna i onåd. Kanske han var överdrivet rädd, men faktum är att han agerade bank åt sin kund helt i onödan.

Bara det faktum att fakturorna kommer från ett factoringbolag och inte från Nisses Plåt och Data gör att kunderna betalar snabbare. De vet ju nämligen om att om de dröjer med att betala fakturan så har factoringbolaget upparbetade rutiner att kräva in pengarna – något som jag saknar. Jag behåller en bra kundrelation där jag uppfattas som den trevliga personen som levererar, och inte den där jobbiga personen som kräver betalt…

Bättre sits i förhandlingar med fakturaköp!

För inte så länge sedan hjälpte jag en kompis i en förhandling. Motparten accepterade hans offert i stora drag, någon liten förändring här och någon prutmån där. Jag har tidigare i mitt liv jobbat på en inköpsavdelning i ett av Sveriges största företag, och kände mycket igen taktiken från motparten. Bland annat kom frågan om betalningstid och leveranssätt. När risken går över från köpare och säljare är en standardsak att förhandla om. Vilken lag som skall vara tillämplig vid tvister är ett annat. Och betalningstid är standardpunkt tre vid förhandlingsmallen…

Skulle vi möjligen kunna tänka oss att godta 60 dagars betalningstid i stället för sedvanliga 30 dagar? Min kompis Niclas kunde då enkelt säga ”tyvärr, jag använder mig av factoring, det är inget jag kan påverka”. Även om det kanske var att narras en hel del – betalningstiden kan han visst påverka – så godtogs detta argument utan att syna korten. Utan detta argument så tror jag att Niclas hade gått med på motpartens krav för att säkra affären. Appropå att agera bank åt sin kund…