Norwegian Reward och Norwegian kreditkort

Norwegian Air Shuttle, även kallad Rödnosen, har ett intressant Frequent Flyer-program som man kan kombinera med ett VISA Norwegian kreditkort.

Flygbolaget Norwegian har ett Frequent Flyerprogram kallat Norwegian Reward. När nu SAS har försämrat poängintjäningen på de billigaste flygbiljetterna så har Norwegians program seglat upp som en utmanare. Kombinerat med Norwegians kreditkort från VISA är programmet faktiskt ganska intressant.

Läs också vår tidigare genomgång av SJ:s lojalitetsprogram SJ Prio och SJ Mastercard.

Norwegian Reward

”Valutan” i Norwegians Frequent Flierprogram heter CashPoints. 1 CashPoint = 1 norsk krona i värde, som du kan använda för att (del)betala din nästa flygning. Du tjänar CashPoints när du flyger med Norwegian: 2% på LowFarebiljetter och 10% på Flex-biljetter. CashPoints beräknas på netto flygpris, exklusive skatter och avgifter.

Intjäningen är personlig, men man kan koppla ihop familjen till ett familjekonto.

Vidare så tjänar man in Rewards. Detta är en sorts gamefiering av flygandet, som fler bolag borde ta efter. Efter var sjätte delsträcka så får du välja något av

  • 2% extra CashPoints på LowFare-biljetter (obligatoriskt ”första val”, kan därefter väljas fyra gånger till.
  • Gratis Fast Track i säkerhetskontrollen
  • Gratis platsreservation
  • Gratis bagage (kan väljas efter 18 flygresor)

När nu SAS har förstört intjäningen av sina flygpoäng i de billigaste flygklasserna så finns det ju ingen anledning att inte låta plånboken avgöra vilket flygbolag man reser med. Har Norwegian en tidtabell som passar bättre till billigare pris än SAS, så kommer jag välja ”rödnosen”.

Norwegian Air Shuttle, även kallad Rödnosen, har ett intressant Frequent Flyer-program som man kan kombinera med ett VISA Norwegian kreditkort.
Norwegian Air Shuttle, även kallad Rödnosen, har ett intressant Frequent Flyer-program som man kan kombinera med ett VISA kreditkort.

Norwegian kreditkort

Norwegian har också ett kreditkort. Detta är ett VISA-kort, som kostar noll (!) kronor per år. Man tjänar 0.5% i CashPoint-bonus. Det kan sägas vara hyggligt, på samma nivå som SJ Mastercard på Grå nivå. Skillnaden är ju att SJ-kortet kostar pengar i årliga avgifter. En reseförsäkring och avbeställningsskydd är inkluderat i kortet. Vidare är det ingen kontantuttagsavgift, något som ofta kostar en hel del på andra kort.

Norwegian Reward kombinerat med Norwegian kreditkort är alltså en relativt kompetent kombination.

Jag skrev tidigare om att ICA:s Mastercard var ett dåligt val. Jag är inte ensam om att tycka detta, även bloggaren MaxHanni föredrar just Norwegians Visa-kort före ICA-kortet. Norwegians stora fördel är ju som sagt att det är gratis att inneha, samtidigt som man får flygpoäng i bonus när du väl använder det.

En genomtänkt kreditkortsstrategi

Grunden i en bra kreditkortsstrategi är att du alltid betalar hela kreditkortets utestående balans varje månad. Med andra ord utsätter du dig aldrig för kortens höga ränta. Jag tror att man kan räkna antalet månader jag inte betalt av hela balansen vid månadsskiftet under detta sekel på ena handens fingrar. Med denna disciplin har det alltså ingen betydelse vad kreditkorten har för ränta. Du ska jämföra olika kreditkort och komma fram till den mix med förmåner som passar dig bäst. Har du disciplinen när det gäller att betala räkningarna vid månaddskiftet så faller såklart alla diskussioner om eventuell återbäring platt till marken.

Jag har själv nu skaffat Norwegians kreditkort, framför allt som backup. Mitt mest använda kort är SAS Amex, men American Express tas ju inte emot på alla ställen. Här samlar jag flygpoäng till SAS, och kortet har också en väldigt kompetent reseförsäkring. Andrahandsvalet är SJ Prio Mastercard, där jag samlar poäng till SJ Prio. Jag åker tåg några gånger per år, men de resorna får jag gratis varje gång. Med Norwegians VISA-kort är jag heltäckt med ett kort från vardera av de tre kortutgivarna, och kanske får en gratis flygresa någon gång.