Aktieägarförmåner också en avkastning

Radisson Blue hotell i Hamburg.

Det finns en hel del aktier som har intressanta aktieägarförmåner. Det finns faktiskt en aktie jag köper privat varje februari de senaste åren, håller någon månad, och sedan säljer. Jag talar om Radisson Hospitality (RADH), före detta Rezidor Hotel Group. Nu har förvisso Affärsvärlden ute en säljrek i företaget, men det kommer inte hindra mig att göra min årliga köp & säljrunda i början på nästa år.

Aktieägarförmåner i Radisson är nämligen ett guldkort i deras hotellkedja. Eftersom jag bor på deras hotell cirka 10 nätter är detta kort guld värt (höhö) för mig. Kortet ger mig dels billigare hotellrum, dels lite mer poäng på kontot som jag sedan kan byta till gratis hotellnätter. Den ger också en uppgradering till Businessclassrum ”i mån av plats”, och denna förmån har gett mig mycket glädje genom åren. I Storbritannien händer det sällan att man blir uppgraderad (och skillnaden är ofta någon liten välkomstgåva bara). I Batumi och Tallinn har jag däremot fått tvårums minisviter. Den bästa uppgraderingen var på Malta då jag köpte det billigaste rummet med utsikt mot landet och blev uppgraderad till minisvit med havsutsikt och 30 kvadratmeters balkong. Jag hade dessutom frugan med mig på denna resa. Gissa om jag fick pluspoäng på denna resa!

Radisson Blue hotell i Hamburg har bra aktieägarförmåner.
Radisson Blue hotell i Hamburg.

Tre steg för Radissons aktieägarförmåner

  1. Köp minst 200 aktier i Rezidor. Med dagens kurs på 36 kronor så kostar det dig drygt 7000 kr.
  2. Maila in till Radisson och skriv att du vill ha aktieägarförmånen. Du måste skicka med notan eller annat bevis på att du äger aktierna (så köp inte i kapitalförsäkring, däremot går ISK bra)
  3. (valfritt) Sälj aktierna

Jag har tidigare skrivit om SJ Priokortet och deras Mastercard. Radsiions Guldkort är alltså ett annat av mina ”bra att ha-kort” i plånboken. Eller rättare sagt, för mig är det ett ”måste ha-kort”. Att jag sedan nästan varje år råkat gå med liten vinst på affären gör ingenting. Men kortet är för mig värt många gånger om det lilla courtage jag betalat två gånger per köp och säljcykel.