Bitcoins värsta buggar

Bitcoin: Bitcouins värsta buggar

I fredags gick Kinas president gått ut och sade att han vill att KIna ska ta ledningen kring cryptovalutors utveckling. Detta gjorde att Bitcoin (BTC) ökade 30% i värde, och massor med andra kryptovalutor följde med i racet. Bitcoin var den första kryptovalutan som introducerades för världen av den anonyma utvecklaren Satoshi Nakamoto. BTC har haft en lång historia av upp- och nedgångar, men något som inte alla känner till är att det har funnits flera buggar som har påverkat kryptovalutans funktionalitet. Ibland har det till och med gått så illa att det kunde ha lett till Bitcoins undergång. I den här artikeln går vi igenom tre buggar som har påverkat Bitcoin över åren.

Bugg 1: OP_LSHIFT-krasch

En av de ursprungliga instruktionerna som du kunde köra på skriptspråket var OP_LSHIFT som skiftade ett antal specifika uppsättningar till vänster. Buggen upptäcktes när kommandot OP_LSHIFT användes på några maskiner och när transaktionen genomfördes ledde det till att maskinen kraschade. Buggen skickade helt enkelt fel transaktion till en bitcoin-node, vilket gjorde att noden kraschade. Sättet som utvecklarna fixade buggen på var genom att upphäva vissa funktioner, vilket gör att skriptet kommer tillbaka som falskt och programmet kör inte.

Bugg 2: Inflationsfel

Inflationsbuggar låter dig skriva ut mer pengar och det är nästan som att du kan bli en centralbank inom Bitcoin-protokollet. En inflationsbugg skapas av ett overflow, som när det absoluta värdet av numret är för högt för datorn att representera. Buggen ledde till att man kunde skriva ut pengar och den exploaterades flitigt på det ursprungliga bitcoin-nätverket. Miljarder av bitcoins tillverkades innan buggen fixades. För att lösa problemet lappades koden och varje miner bytte till en ny fork genom att använda det sista blocket innan buggen. 

Enligt experter är mer än hälften av alla bitcoin-nodes fortfarande sårbara på grund av den här buggen. Vissa spekulerar även att de ligger bakom de enorma avkastningarna som olika trading bots utlovar. På hemsidan Bitcoin Compass kan du läsa mer om bitcoin-bots faktiskt är något att satsa på, eller om det egentligen är en scam som fungerar på grund av den här eller någon annan bugg.

Bitcoin är den första, största, och kändaste cryptovalutan
Bitcoin är den första, största, och kändaste cryptovalutan. I fredags gick Kinas president gått ut och sade att han vill att KIna ska ta ledningen kring cryptovalutors utveckling.

Bugg 3: Netsplit

Netsplit-buggen exploaterar det faktum att du kan ha två alternativa block med olika transaktioner som hashar till samma värde. Det innebär inte att hash-värdet är trasigt, utan det betyder att det finns två block med olika transaktioner som kolliderar och som har samma hash. Hash är en alfanumerisk representation av data och med bitcoin är det en transaktion. Den här buggen har en enkel lösning. Miners behöver helt enkelt avvisa ett av blocken, vilket gör transaktionerna ogiltiga. 

En av de värsta kollisionerna var när två giltiga blockchains existerade tillsammans under cirka åtta block. Det innebar att vissa miners minade en kedja, medan andra miners minade en helt annan kedja. Den här typen av delning kan uppstå, men det löser sig så småningom när en av kedjorna arbetas mer på och helt enkelt byter ut den andra.