ICO:s efter cryptos nedgång

Bitcoin och andra cryptovalutor är en sorts digitala valutor

Initial Coin Offerings, eller i vardagsspråk ICO:s, har förändrats mycket de senaste ett-två åren. De två viktigaste orsakerna är de stora flukturationerna i Bitcoinpriset och en mognad av ICO-marknaden.

Berg- och dalbana för Bitcoin

Bitcoin och andra cryptovalutor är en sorts digitala valutorBitcoin och Ethereum var de två cryptovalutor som var drivande vid investeringar i Initial Coin Offerings. När Bitcoinpriset steg så fort under andra halvan av 2017 så hade det en direkt påverkan på ICO-marknaden. I stället för att Bitcoinägarna kunde använda sina Bitcoins för att spekulera i ICO:s – investeringar som tar lång tid att mogna – så fokuserade man på själva Bitcoinpriset. När Bitcoins värde exploderade uppåt så ville man inte använda ”värdefulla” Bitcoins till att köpa in sig i en Initial Coin Offering. Därför började Initial Coin Offerings att tappa momentum utanför sina projekt. Slutligen rasade Bitcoinpriset, och då försvann intresset från folk som enbart var inne i scenen på spekulation.

ICO-marknaden mognar

ICO-marknaden har mognat de senaste åren. Detta betyder att folk blir mer varse vilka faktorer som kontrollerar marknaden, såväl vad som gör en ICO bra (eller dålig, eller rent av en scam). Detta innebär att det blir mindre rent spekulativa Initial Coin Offerings ute på marknaden. Detta innebär förstås inte att vi inte kommer få se fler roliga meme-projekt som Doge eller Cryptokitties.

ICO:s, Initial Coin Offerings, bygger på blockkedjeteknologin
ICO:s, Initial Coin Offerings, bygger på blockkedjeteknologin

Vad det däremot betyder är att det kommer bli mycket mer fokus på vilket värde som projektet ger på marknaden, och troligen med stort fokus vilken funktion som själva cryptomyntet har. Vi kommer också troligen att se mer traditionell ”venture-investering”, förvisso crowdfundad via kryptoteknologi, till skillnad från rena ICO:s.

Det kommer alltså fortsatt finnas bra tillfällen i ICO-marknaden. Antalet handelsplatser för handel av kryptovalutor ökar konstant, då nya ICO:s har svårt att bli listade på de traditionella plattformarna. Slutligen är det också ett växande antal tjänster som fokuserar på utrymmet i värdekedjan mellan handelsplatsen och ditt bankkonto i takt med att traditionella investerare kommer in på marknaden.