Köpa Bitcoin – så funkar det

Köpa Bitcoin

Hur gör man för att köpa Bitcoin? Som vi tidigare skrivit så är Bitcoin och Ethereum ett spännande tillgångsslag som vi gärna ser i vår portfölj. Det är dock extrem risk med tillgången:  den är väldigt volatil och man kan inte bortse från en viss ”politisk risk” om stater och centralbanker skulle få för sig att förbjuda konkurrenten till ”riktiga pengar”.

Denna politiska risk minskar dock för varje år som går, när valutan ingår i stora fonder och liknande. Och förra månaden bestämde El Salvador att Bitcoin är en av landets två officiella valutor (den andra valutan är US Dollar!). Det ska bli intressant att se om Skatteverket omprövar sin inställning till hur Bitcoin ska beskattas i framtiden!

Hur man köper Bitcoin

Svaret på frågan ”hur köper man bitcoin” är olika beroende på hur du vill exponera dig. Antingen vill du äga riktiga Bitcoins, eller så vill du bara exponera dig mot tillgången.

Köpa riktiga Bitcoin

Om du bestämt dig för att du vill köpa Bitcoin och därmed äga ”riktiga Bitcoins” (kanske för att du i nästa steg ska växla dom till några andra sorters kryptovalutor som det inte finns trackers för) så måste du handla på någon kryptobörs. Det finns en uppsjö av dessa. Coinbase är väl den mest kända, men även att köpa Bitcoin via Cryptorunner, Kraken, Bitstamp eller den svenska sajten Safello är möjliga alternativ.

Du för över pengar till kryptobörsen med hjälp av banköverföring eller kortbetalning (eller ibland Swish). Sedan köper du kryptovalutan på samma sätt som du skulle köpt en aktie. Köpare och säljare ställer ut köp- och säljkurser på samma sätt som på Avanza.

Köpa Bitcoin

Vad som därefter är viktigt att komma ihåg är att du bör flytta över din kryptovaluta till någon extern hardware wallet. Det har hänt, och kommer att hända, att kryptobörser blir hackade! Det är klart, handlar det om mindre pengar i sammanhanget så kanske det kan vara värt att ha krypton kvar på handelsplatsen av bekvämlighetsskäl. Men handlar det om så stora pengar att det skulle svida om de försvann, så ska du föra över dom till en extern wallet som du och enbart du har kontroll över. Två exempel på hårdvaruallets är Ledger och Trezor.

Certifikat med krypto som underliggande tillgång

Det finns ett par börshandlade fonder och ett par trackers man kan handla med på Avanza eller Nordnet. Fördelen med att exponera sig mot dessa ”pappersbitcoins” är att skattesituationen blir mer gynnsam, samt att de går att handla i kapitalförsäkring eller på din ISK. Nackdelen är att det bara går att handla dom under börsens öppettider, och att det finns en viss motpartsrisk man inte helt kan bortse ifrån. Du äger ju som sagt heller inte riktiga Bitcoins, dvs du kan inte föra över dom till vem du vill. När jag handlade Bitcoin förra året vad det i form av dessa certifikat.

När ska man skatta på Bitcoin

I korthet ska man skatta vid varje transaktion där Bitcoin byter ägare. Exempelvis

  1. När du köper bitcoin ska du inte skatta (men säljaren ska det). Däremot får du nu ett ”ingångsvärde” för din framtida beskattning
  2. Du för över dina nyinskaffade Bitcoins till din Trezor. Det är fortfarande du som äger coinsen – ingen beskattning
  3. Bitcoin har gått upp, och du bestämmer dig för att sälja dom! Du för över dom till ditt konto på en handelsbörs… fortfarande dina coins, ingen skatt än
  4. Du växlar dina Bitcoins mot en annan kryptovaluta som Ethereum! Här byter coinsen ägare, så detta triggar en skattepliktig transaktion!

I steg 4 ovan, så måste du själv räkna ut vad Bitcoin/kronorkursen är, respektive vad kronor/Ethereumkursen är, så att du kan redovisa detta korrekt för Skatteverket. Handlar det inte om alltför stora belopp i sammanhanget så kan det kanske därför vara lämpligt att göra denna växling i två steg: Först från Bitcoin till någon riktig valuta (tex USD) och sedan en vxling från denna valuta till Ethereum.

Låter detta svårt? Ja, skatter är inte enkelt, därför föreslår vi att du håller dig till Certifikaten om du ska handla med de stora coinsen som Bitcoin och Ethereum. Men om du ska in i altcointräsket och kriga bland alla små suspekta coins, så är det (tyvärr) den jobbiga deklarationsvägen som gäller!