2 tradingtaktiker för dig som vill börja med kryptovalutor

bitcoin

Jag tror att kryptovalutor är en ”antingen/eller-investering”. Antingen kommer valutorna bli värdelösa, eller så kommer de mer eller mindre ta över världen. Jag tror också att risken i valutorna är mindre nu än de var tidigare – det var mer imponerande för Bitcoin att gå från $10 till $50, eller från $1000 till $5000, än att som nu gått från $10.000 till $50.000.

Nedanstående ska inte ses som några investeringsråd. Men jag anser att alla som ”spelar på börsen” borde ha en liten del av sin exponering riktad mot kryptovalutor. Gör din egen analys osv. Är du helt ny inom kryptovärlden och vill lära dig mer så finns det exempelvis kostnadsfria guider om kryptovalutor på MrCrypto.io.

Nedanstående är i alla fall de enda två tradingteknikerna för nybörjare som du över huvud taget ska överväga:

1: Buy and Hold

På grund av de oförmånliga skattereglerna på kryptovalutor är en buy-and-hold strategi i mitt tycke den intressantaste strategin. Skattereglerna är ju sådana att vinster är skattepliktiga till 100%, medan förluster bara är avdragsgilla till 70%. När det är så knäppa regler, så är det, enligt mig, viktigt att göra så få transaktioner som möjligt!

För dryga två år sedan skrev vi:

Alla som “spelar på börsen” borde också äga en Bitcoin och 10 Ethereum, köpt som en lottsedel och undanstoppad långt bak i skrivbordslådan

Bitcoin stod då i $9.200 och Ethereum i $670. Idag är priserna $50.200 respektive och $3.900! 400-500% i vinst på två år är inte fy skam.

Buy-and-holdstrategin går alltså ut på att du köper kryptovalutor en gång för ett belopp du är villig att förlora. Mentalt ”skriver du av den från din balansräkning”. Du har satt ett personligt mål med investeringen (”när jag kan köpa en Lamborghini så cashar jag ut”) men i övrigt så rör du inte plånboken, oavsett om kursen ökar eller minskar.

Om du väljer att köpa allt på en gång, eller väljer vad man i det stora landet i väster kallar ”Dollar-Cost Averaging” (DCA) är väl en smaksak. DCA betyder att du i stället för att köpa för $1.000 på en gång delar upp ditt köp på säg tio gånger á $100. Ibland köper du när kursen är högre, ibland när den är lägre – tanken är att du inte ska råka träffa en topp av misstag när du köper. Å andra sidan kan du inte heller ha tur och träffa en botten. Metoden lämpar sig dock bra för ett månadssparande.

Du kan såklart kombinera en Buy-and-holdstrategi med att ”stegvis” ta ut en vinst. Säg att du cashar ut 20% av innehavet vid varje fördubbling av kursen. Som någon sorts omvänd DCA alltså, i brist på bättre ord.

bitcoin

Teknisk Analys

Krypto är som klippt och skuret för att trejdas med hjälp av Teknisk Analys (TA). Det finns inga ”fundamentala” som ”förstör” en fin-fin TA-graf (förutom när Kina för sjuttioelfte gången ”förbjuder krypto”). Allt handlar, mer eller mindre, om psykologi. Jag är en stor motståndare till TA när det gäller enskilda aktier, är neutral till TA när det gäller ett större underliggande urval som OMX, och jag inser att TA troligen är väldigt effektivt på kryptomarknaden. Om man är duktig på det.

Jag är inte duktig på TA.

Men om du är duktig på TA, även om du är nybörjare på krypto, så finns det en bra möjlighet att använda dina kunskaper här. För TA är ju, i teorin i alla fall, oberoende av den underliggande tillgången.

När du aktivt fattar dina köp- och säljbeslut på TA så lär du göra massvis med affärer. Som sagt tidigare så är många affärer dåligt att göra pga den skeva beskattningen. De goda nyheterna är dock att om du fokuserar på Bitcoin och Ethereum, så kan du, i stället för att handla den underliggande kryptot, så kan du handla olika börshandlade produkter. Dessa går till och med att köpa i din ISK – så du slipper alla deklarationsproblem. Vill du däremot handla mer ”exotiska” kryptovalutor så går tyvärr inte det på denna väg. Då är det bara direktinvestering i den underliggande kryptovalutan som fungerar.

2 kommentarer

  1. Sparportal

    ”Buy and hold” av Bitcoin och Ethereum tycker jag också känns vettigast, men det finns också en tredje som är mer aktiv: Ständigt köpa lite av den senaste. Gäller att härja runt på reddit och andra obskyrare kryptoforum, men tror det är där den största chansen finns om man vill mångdubbla sin investering idag. Fortfarande en lottsedel dock 🙂

    • Fondanalys Inläggsförfattare

      Ja, det är korrekt – att ”alltid” köpa en (enda) gång per kryptovaluta gör ju att skateproblematiken (per krypto) inte blir så uppfuckad. Bra poäng.

Kommentarer är stängda.