Vad sjutton är NFTs?

Bored Apes är en av många "konstnärliga" NFTs

NFTs eller “Non-Fungible Token” som förkortningen står för, har tagit internet och finansvärlden ”med storm” på senare tid. NFTs något som har delat upp människor i två grupper där man antingen anser att NFTs är framtiden, och att det är ett utmärkt sätt att tjäna pengar. Andra gruppen anser att NFTs är löjligt, och en typ av lurendrejeri där man försöker att köpa och sälja till ren spekulation. 

Oavsett vilken sida man står på så kan det vara nyttigt att veta vad NFTs faktiskt är för något, vilket syfte de fyller och hur tekniken bakom de fungerar. 

Vad är NFTs egentligen för något?

Rent krasst så är NFTs en utbytbar digital tillgång som handlas över internet. Anledningen till att många som är intresserade av kryptovalutor även är involverade i NFTs är för att NFTs använder sig av samma teknologi, nämligen blockkedjor. 

Det finns exempelvis NFTer där konstnärer skapar kollektioner bestående av tusentals konstverk av en eller flera karaktärer, exempelvis Bored Ape eller Doodles. Det man köper är alltså äganderätten till just den digitala konsten, och själva värdet bakom. Värdet i sig kan variera vilt mellan bara några kronor, ända upp till flera miljoner kronor. I grund och botten så är värdet på en NFT det som någon annan är villig att betala för den, vilket ofta leder till en instabil marknad där man kan göra stora vinster, men även förluster över en natt. Skattekonsekvenserna på NFTs lär också vara samma som övriga kryptovalutor.

Bored Apes är en av många "konstnärliga" NFTs
Bored Apes är en av många ”konstnärliga” NFTs

Hur fungerar NFTs?

NFTs genereras och handlas med kryptovalutor som i sig fungerar ungefär som digitala kontanter, med en krypterad nyckel, ofta i form av en slumpmässig sträng av siffror. Varje NFT kommer med sin egna unika digitala signatur, som tillåter ägaren att bevisa ägande såväl som äktheten av en NFT.

Den teknologiska biten är alltså en unik signatur, med en krypterad nyckel som gör att enbart ägaren kan äga just denna NFT. Detta på egen hand är dock inte allt för lockande, därför är den offentliga sidan av en NFT ett digitalt objekt så som ett konstverk, en autograf, ett videoklipp eller liknande. 

Vad används NFTs för?

I dagsläget så finns det relativt begränsade användningsområden för NFTs då de främst används för att samla på själva objekten som de avbildar, eller som en investering helt enkelt. Något som är värt att notera är dock att alla NFTs inte har samma användningsområde. 

Det finns exempelvis onlinespel där objekt och monster i spelet är NFTs som du sedan kan sälja och köpa både på marknadsplatser i spelet, men även utanför spelet. Det finns även NFTs där ägaren får tillgång till saker i verkliga livet. Ett exempel är en Flyfish Club där ägarna av en NFT i kollektionen får möjlighet att boka ett bord i en exklusiv restaurang. Äger man ingen NFT i kollektionen så får man alltså inte sätta en fot innanför dörren. 

I framtiden så sägs NFTs bli allt mer integrerat för att bevisa ägandeskap på föremål i den fysiska världen. Det kan exempelvis bli så att du får en NFT när du köper ett samlarobjekt, biljetter till något eller när du köper en bit mark. Detta då NFTs sägs minska risken för bedrägeri då varje NFT är unik och krypterad. 

Ett uppenbart exempel på hur man skulle kunna använda blockkedjetekniken med NFTs (bortsett från att skattesituationen behöver ändras) är att NFTs skulle vara utmärkt att använda för att hålla koll på ett onoterat aktiebolags aktiebok. Speciellt i den expansiva fasen när man går från att vara ett fåmansföretag till att göra en IPO.  Dock är det också tyvärr ett typiskt fall där en ny teknik springer långt framför lagstiftningen.

Sammanfattning

NFTs är alltså digitala objekt som köps och säljs med hjälp av kryptovalutor på internet. Varje NFT är helt unik tack vare den slumpmässigt genererade krypteringen som säkrar ägandeskapet och dess validitet. Trots att de har en väldigt begränsat användningsområde i dagsläget så kan de komma att integreras i övriga delar av vardagen under kommande år. I nuläget så fyller de dock mest rollen som investeringsmöjligheter, och inte mycket annat.

Källa: kryptobull.se