Marijuana och marknaden för CBD-olja

Cannabis och marijuana börjar numera legaliseras i allt fler länder och det väcker intresset bland investerare som vill vara en del av den kommande tillväxten.

Cannabis börjar numera legaliseras i allt fler länder och det väcker intresset bland investerare som vill vara en del av den kommande tillväxten. Cannabisaktier är tillsammans med cryptovalutor och Artificiell Intelligens tre megatrender för tillfället. Kanadensiska bolag är idag ledande för marijuanaaktier och investeringar i dessa.

För närvarande är cannabis för medicinsk användning tillåtet i 35 länder. I Kanada har cannabis för medicinskt bruk varit lagligt sedan 2001 och 2018 blev landet näst först i världen med att legalisera cannabis för privat bruk. Det första landet i världen som gjorde det lagligt var Uruguay. Det är förhoppningen om att förhindra kriminell verksamhet som ligger bakom ländernas legalisering av hela marknaden.

Marijuana blir mainstream

Cannabisaktier växer fort på börsen och många tidiga investerare har sett sina aktier stiga med 100 procent. En betydande anledning till att intresset för marijuanaaktier har ökat den senaste tiden är på grund av att stora dryckesbolag har gett sig in i branschen. Coca Cola och Constellation Brands som tillverkar ölen Corona har börjat investera i cannabisaktier. Constellation Brand ökade sin ägardel från 10 procent till 38 procent i Canopy Growth Corp, en affär som ledde till att samtliga cannabisaktier ökade kraftigt. Sedan årsskiftet har Canopy Growth Corps aktie stigit med 71 procent. Bolaget är världens största cannabisproducent med produktion i 13 länder och med ett börsvärde på 21,4 miljarder dollar.

Cannabis och marijuana börjar numera legaliseras i allt fler länder och det väcker intresset bland investerare som vill vara en del av den kommande tillväxten.
Cannabis och marijuana börjar numera legaliseras i allt fler länder.

Coca Cola har tidigare diskuterat med det kanadensiska bolaget Aurora Cannabis om ett samarbete för att ta fram en dryck. Affären uteblev, men aktien blev så pass populär att nätmäklaren Robinhood var tvungen att stoppa nya köp av aktien på grund av den höga efterfrågan. Drycken skulle innehålla den icke-psykoaktiva substansen CBD som finns i marijuana.

Att investera i CBD

I Sverige är det fortfarande förbjudet med cannabis, men svenska investerare har trots det ett stort intresse för cannabisaktier. I januari 2018 ägde cirka 30 000 svenskar cannabisaktier. Alla vill dock inte investera i marijuanaindustrin eftersom de motsätter sig att bidra till narkotikahandel och rusmedel. Flera företag inom cannabisindustrin odlar marijuana med det rusgivande ämnet THC, tetrahydrocannabinol, vars hälsoegenskaper är omdiskuterade. Investerare kan istället handla aktier i bolag som enbart producerar produkter med CBD, cannabidiol.

I december skrev Donald Trump under en ny lag som legaliserar odling av hampa i USA. Hampa är samma sak som marijuana, men det innehåller inte rusgivande THC. Hampa kan användas till flera olika produkter som till exempel CBD-olja som är en industri på stark tillväxt. Marknaden av CBD-olja som omsatte 500 miljoner dollar under 2018 i USA. Experter bedömer att marknaden kommer att stiga till 22 miljarder dollar fram till 2022. Efter lagförändringen har Canopy Growth Corp meddelat att de kommer att börja producera hampa i USA och investera 100 miljoner dollar i en ny anläggning där CBD-olja kommer att tillverkas.

Nordiska cannabisbolag

Att köpa aktier i bolag som producerar CBD-olja eller som enbart säljer CBD-produkter kan vara en bättre investering jämfört med att investera i bolag som har flera produkter. Ett annat alternativ är att investera i bolag som tillverkar utrustning för CBD-industrin. Amerikanska bolag som producerar GMT-certifierad cannabinoid kan också vara en bra investering, framförallt om de exporterar till andra länder där CBD är lagligt. Bolag som Nordicoil.se, en av Skandinaviens första e-butiker för CBD-produkter kan också vara intressant att investera i. E-butiken säljer CBD-olja som är laglig i Sverige. Det danska bolaget Stenocare som arbetar med medicinsk cannabis är ett annat alternativ. Det börsnoterades på Spotlight Stock Market i oktober 2018 med en teckningskurs på 8:80 danska kronor per aktie. Stenocare var det första danska bolaget som fick beviljad licens från Danmarks läkemedelsverk för att odla, producera och importera medicinsk marijuana.