5 CBD-aktier att bevaka under 2023

CBD-olja

Ibland är det bästa tillfället att investera i en relativt ny marknad när den första euforin har lagt sig. Det kan mycket väl vara fallet med investeringar i CBD-aktier.

CBD är en förkortning för cannabidiol, vilket är en kemikalie som finns i cannabisplantan. CBD ger inget rus men har visat sig ha terapeutiska fördelar.

USA legaliserade CBD från hampa på federal nivå i och med 2018 års jordbrukslag. Blotta förväntan på att denna lagstiftning skulle antas väckte investerarnas intresse för aktierna i företag som är involverade i CBD-industrin.

Även om den federala legaliseringen fungerade som en viktig milstolpe har den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten (FDA) fortfarande inte färdigställt regler för CBD-livsmedelstillskott. Som ett resultat av detta har CBD-möjligheten i USA inte levererat till investerarnas höga ambitioner – åtminstone inte ännu. Trycket ökar dock för att CBD-reglerna ska lättas upp. Till och med den amerikanska kongressen har engagerat sig i lagförslag för att ändra den federala regleringen av CBD-produkter.

CBD-marknaden skulle kunna expandera inom en inte alltför avlägsen framtid med slutförandet av regleringar. Nu kan vara en bra tidpunkt för investerare att kolla in CBD-aktier. Här är fem CBD-aktier att bevaka under 2023.

Canopy Growth

Under en tid var Canopy Growth den största marijuanaaktien i världen baserat på marknadsvärde. Det är fortfarande ett av de största företagen inom cannabisindustrin med toppositioner på de kanadensiska marknaderna för medicinsk och rekreationell marijuana och den tyska marknaden för medicinsk cannabis.

Canopy Growth kan inte gå in på den amerikanska cannabismarknaden och behålla sin notering på en stor amerikansk börs så länge marijuana är olagligt på federal nivå. Företaget är dock redan en aktör på den amerikanska marknaden för CBD från hampa.

Under 2019 samarbetade Canopy Growth med affärskvinnan och tv-kändisen Martha Stewart för att utveckla CBD-produkter för den amerikanska marknaden. Företaget har nu en linje av CBD-märken tillsammans med Stewart. Det har också andra CBD-produkter som inkluderar Whisl, den främsta vape med enbart CBD på den amerikanska marknaden.

Canopy Growth är inte lönsamt ännu. Det har dock ett stort kontantlager, till stor del tack vare investeringar av dryckesjätten Constellation Brands (NYSE:STZ), som är företagets största aktieägare.

CBD-möjligheten är bara en sekundär anledning att titta på denna aktie. Den främsta potentiella katalysatorn för Canopy Growth är utsikten att de amerikanska federala cannabislagarna kommer att ändras och tillåta företaget att gå in på den lukrativa amerikanska cannabismarknaden.

Charlotte’s Web Holdings

Om du letar efter en renodlad CBD-aktie kan Charlotte’s Web vara något för dig. Företaget var pionjär inom CBD-industrin för hampa 2011 och är fortfarande nummer ett baserat på marknadsandelar.

Charlotte’s Web marknadsför ett brett utbud av CBD-produkter. Från bad och skönhet till intagsprodukter och topiska produkter, företaget täcker alla baser när det gäller CBD. Det säljer även CBD-produkter för husdjur.

Företagets CBD-produkter finns på mer än 14 000 försäljningsställen. Omkring 8 000 vårdgivare distribuerar också Charlotte’s Webs produkter, och företaget har en stark närvaro på nätet. Mer än hälften av företagets totala intäkter kommer från försäljning direkt till konsumenter via e-handel.

Charlotte’s Web vilar inte på sina lager. Företaget planerar att lansera CBD-drycker under andra halvåret 2022. Marknadsundersökaren Brightfield Group räknar med att marknaden för CBD-drycker kommer att nå 1,3 miljarder dollar år 2026, en ökning från 245 miljoner dollar år 2021.

Charlotte’s Webs aktieutveckling under de senaste åren har dock varit en besvikelse. Men företaget har nu fått en ny vd med den tidigare Bacardi-chefen Jacques Tortoroli som tar över rodret i december 2021. Den potentiella slutförandet av regleringar om CBD-diettillskott kan vara precis vad aktien behöver för att göra en stor comeback.

CBD-olja

Cresco Labs

Cresco Labs är en amerikansk cannabisoperatör som marknadsför cannabisprodukter för rekreation och medicinskt bruk i tio delstater, som alla hör till de 20 mest befolkade i USA (och sju av dem hör till de tio mest befolkade delstaterna).

Företaget är inte bara en cannabisproducent och återförsäljare. Cresco är också USA:s främsta grossist av märkesbaserade cannabisprodukter som innehåller CBD, inklusive dess Wonder gummies.

Cresco har nått enorma framgångar under de senaste åren. Företagets intäkter har ökat avsevärt, både organiskt och genom förvärv. Det är konsekvent lönsamt. Crescos solida balansräkning bör också göra det möjligt för företaget att fortsätta expandera på nya marknader.

Den förmodligen största kritiken mot Cresco är att bolaget inte kan notera sina aktier på en större amerikansk börs så länge marijuana förblir olagligt på federal nivå. Denna begränsning är dock också en viktig faktor bakom aktiens attraktiva värdering jämfört med kanadensiska haschaktier.

Jazz Pharmaceuticals

Du kanske blir förvånad över att hitta en läkemedelsaktie listad bland de bästa CBD-aktierna att kika på. Men Jazz Pharmaceuticals har en direkt och viktig koppling till CBD. År 2018 blev bolagets Epidiolex den första CBD-produkten gjord av cannabisplantan som fick FDA-godkännande.

Jazz ägde faktiskt inte Epidiolex vid den tidpunkten. Det förvärvade GW Pharmaceuticals, som utvecklade CBD-läkemedlet för att behandla epileptiska anfall, för 6,7 miljarder dollar 2021 .

Epidiolex är fortfarande långt ifrån att generera en årlig försäljning på 1 miljard dollar eller mer, vilket vissa analytiker förutspådde efter att läkemedlet först godkändes i USA. Försäljningen fortsätter dock att öka i takt med att läkemedlet lanseras i ytterligare europeiska länder.

Jazz har också andra tillväxtmotorer i sitt sortiment. Sömnstörningsläkemedlet Xywav tar fart. Försäljningen ökar kraftigt för ett annat sömnmedel, Sunosi, samt för blodcancerläkemedlet Rylaze och lungcancerläkemedlet Zepzelca.

Valens

Ett av de viktigaste stegen i att investera i marijuanaaktier är att förstå de olika typerna av företag. Hjälpföretag som stöder industrin kan ibland ha ännu mer attraktiva utsikter än rena spelbolag. Valens Company är ett bra exempel på detta.

Valens är det största tredjepartsextraktionsföretaget som betjänar den kanadensiska cannabisindustrin. Det använder olika metoder för att extrahera cannabinoider (inklusive CBD) från cannabis. Valens marknadsför också sina egna cannabisprodukter, vilket är en del av dess strategi att övergå till ett ledande företag för konsumentförpackade varor med cannabis.

Företagets Green Roads är redan bland de tio bästa CBD-märkena i USA. Green Roads produkter finns tillgängliga på cirka 7 000 försäljningsställen. Valens hoppas kunna nå framgång även i Kanada om försäljning av CBD över disk tillåts i landet.

Liksom de flesta kanadensiska cannabisrelaterade aktier har Valens inte gjort investerarna glada under det senaste året. Dess aktier handlas dock till en mer attraktiv värdering än de flesta amerikanska och kanadensiska cannabisaktier.