Skakigt för cannabisaktier

Den kemiska beteckningen för CBD, den icke-psykoaktiva beståndsdelen i cannabisplantan som många cannabisaktier/företag bygger på.

Så här i turbulenta coronatider finns anledning att reflektera lite över allokeringar och risktagande på börsen. När det skakar på börserna stryker som regel de mest riskfyllda investeringarna med först. Hit hör definitivt cannabisaktier.

Cannabisaktier allt mer populära

De senaste åren har marijuana blivit mainstream i spåren av en liberaliseringsvåg världen över. Den oinvigde kan lätt tro att allt handlar om drogen marijuana. Det får branschen att framstå som kontroversiell och vågad. Så är det dock inte. Istället handlar det i de flesta fall om bolag som utvecklar och marknadsför CBD-produkter, så kallad medicinsk marijuana.

CBD är en icke-psykoaktiv beståndsdel i cannabisplantan som påstås ha en rad positiva effekter på hälsan. Företag som marknadsför CBD som kosttillskott hävdar att detta ämne kan hjälpa kroppen att återfå sin balans. Det kan bland annat leda till bättre sömn, minskad stress och motverka ångest enligt förespråkarna.

I Sverige klassar Läkemedelsverket CBD som ett läkemedel och det ingår redan i viss MS-medicin. I USA används CDB som medicin mot vissa typer av epilepsi. Det finns redan en hel del forskning som stödjer fördelarna med CBD-olja men de flesta resultat bygger än så länge på laboratorietester och tester på djur. Det finns även studier på människor men de är än så länge få. Forskning pågår och fler studier behövs.

Cannabisbranschen låter onekligen lovande men det är helt klart en sektor med hög risk.

Den kemiska beteckningen för CBD, den icke-psykoaktiva beståndsdelen i cannabisplantan som många cannabisaktier/företag bygger på.
Den kemiska beteckningen för CBD, den icke-psykoaktiva beståndsdelen i cannabisplantan som många cannabisföretag bygger på.

Tydlig risk i tider av börsoro

Vi kan titta på världens största bolag inom medicinsk cannabis som exempel. Låt oss jämföra med ett ganska defensivt index som Dow Jones. Detta index har i skrivande stund gått ner drygt 15 procent på ett år. På tre månader är indexet ner dryg 24 procent.

Så här ser utvecklingen för några av världens största cannabisaktier ut under dessa två tidsperioder:

 Utveckling  1 årUtveckling  3m
Innovative Industrial Properties-13.4%-11.3%
Trulieve Cannabis-33.3%-9.4%
GW Pharmaceuticals-50.6%-20.6%
Curaleaf Holdings-61.5%-36.9%
Green Thumb Industries-62.3%-32.8%
Canopy Growth-67.5%-27.5%
Cronos Group-67.7%-15.7%
Aphria-69.6%-38.2%
OrganiGram-76.6%-22.7%
Aurora Cannabis-90.7%-56.5%
CannTrust-91.2%-19.5%
Tilray-91.3%-65.4%
Harvest Health & Recreation-92.0%-75.3%
Green Organic Dutchman-93.9%-60.4%

Att alla aktier är back är inte så förvånande. Jag har markerat med kursiv stil i tabellen de aktier som gått sämre än Dow Jones under perioderna 1 år och 3 månader. Nästan alla har gått sämre än index, vilket i sig inte är konstigt.

Hur mycket de backat är däremot ganska skrämmande. Smaka på detta:

  • 12 av 14 aktier har backat med mer än 50 procent på ett år.
  • En dryg tredjedel av cannabisaktierna har backat med över 90 procent på ett år.
  • Nästan en tredjedel av aktierna har fallit mer än 50 procent på tre månader.

Finns det hopp?

Det är kanske inte alla cannabisaktier som överlever stormen. De allra flesta är trots allt ännu inte vinstdrivande. Om vi tittar i listan ser vi några få aktier som skiljer sig från mängden. De har inte fallit lika hårt. Kanske finns det något att lära av dessa?

  • Innovative Industrial Properties: Detta är ett företag som investerar i fastigheter för cannabisverksamhet. Med en vinstmarginal på nästan 50 procent och förväntad vinsttillväxt på 171 procent står detta cannabisbolag verkligen ut från mängden. Börsvärdet på 1,18 miljarder dollar står i skarp kontrast till antalet anställda som endast är 13.
  • Trulieve Cannabis: Ett av de få cannabisbolag som faktiskt går med vinst. Trulieve har runt 50 procent av cannabismarknaden i Florida. Där har de 34 butiker och nästan 215 000 patienter. Antalet patienter växer för övrigt med 10 procent per månad, enligt Trulieve. Själva aktien handlas på Torontobörsen.
  • GW Pharmaceuticals: Det enda cannabisbolag som helt och hållet är ett farmaceutiskt bolag. GW Pharmaceuticals har blivit känd för medicinen Epidiolex som består av CBD. Den används för att minska antalet epileptiska attacker i vissa former av epilepsi. Bolaget går inte med vinst men har en stark bruttomarginal och mycket stark tillväxt med drygt 460 procent sedan Q1 förra året.

Gemensamt för de tre cannabisaktier som klarat sig bäst är att de har en stabil underliggande verksamhet. Samtliga tre har starka finanser. Två av tre går med vinst. En av tre har begränsad risk genom att fokusera på lokalerna snarare än själva produkten. En av tre har en licensierad produkt på marknaden.

Dessa observationer rör cannabisbolag men gäller egentligen vilken typ av bolag som helst. Vinstdrivande bolag eller i varje fall företag med stark tillväxt och goda finanser står sig bättre än rena förhoppningsbolag. Speciellt i tider av börsoro.