Flexiblare företagslån med företagskredit

En företagskredit används för det mesta till temporära likvida problem i företaget.

När man har ett företag är det ett måste att hålla nere kostnaderna och det gäller även för finansiering. Istället för att ta ett företagslån och betala tillbaka över en längre period kan företaget använda en företagskredit. Här ska vi se på fördelarna med det.

Det är vanligt att få en företagskredit samtidigt som man tar ut ett vanligt företagslån, men det går även att ansöka om enbart en kontokredit. Syftet med ett företagslån och en företagskredit är samma sak. Det finansierar företaget när det behövs och det inte finns tillräckligt med eget kapital.

Företagskredit kan vara billigare

En företagskredit används bara när den behövs och behovet bestämmer vilken summa som nyttjas. På grund av det kan det bli billigare med en kredit. Säg till exempel att ditt företag behöver 10 000 kronor och du har en beviljad kredit på 20 000 kronor. Du betalar med hälften av din kredit och betalar därför bara ränta på det beloppet. Det kan leda till lägre räntekostnader än vad ett vanligt lån hade gett. Du betalar aldrig ränta på en oanvänd kontokredit.

En företagskredit används för det mesta till temporära likvida problem i företaget.
En företagskredit används för det mesta till temporära likvida problem i företaget.

Snabbare och smidigare än lån

När du ska ta ett företagslån måste du gå till banken eller fylla i en låneansökan online, för att sedan vänta och se om lånet blir godkänt. En företagskredit har du alltid tillgång till. Att få fram pengar snabbt är därför smidigare och snabbare. Du bestämmer själv när krediten måste användas och hur du ska betala tillbaka den. Ett lån har fasta återbetalningar som måste betalas vid en viss tidpunkt, men en kontokredit kan du betala tillbaka när du vill.

Detta ska du tänka på

En kontokredit kan ha en årsavgift som du måste betala, men det är inte alla banker som tar ut en avgift. Om banken gör det kan den ligga på några hundralappar om året. Räntan på en kontokredit skiljer sig också åt beroende på vilken bank du lånar från. Det är bra att jämföra olika banker för att få allra bäst ränta. Kom ihåg att alltid jämföra den aktiva räntan, det vill säga räntan tillsammans med alla andra kostnader som kan uppstå runt kontokrediten.

Företagskrediter är inte obegränsade, utan har alltid ett maxtak. När företaget är nytt kan krediten vara låg, men den brukar höjas efter ett tag om du sköter den på ett bra sätt.

Vad ska en företagskredit inte användas till?

Vet du hur mycket kapital du behöver är det enklare med ett lån som gör att du kan planera in återbetalningarna. Företagskrediter används för det mesta till temporära likvida problem i företaget. Det är menat att vara ett kortsiktigt lån som betalas tillbaka snabbt. Ska företaget till exempel köpa in nya lagervaror eller göra större investeringar är det förmodligen bättre att använda ett vanligt företagslån.